Басты бет / ППС / Базылханова Эльмира Чаймаксутовна
Базылханова Эльмира Чаймаксутовна

Базылханова Эльмира Чаймаксутовна

 

PhD
«Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы»кафедрасының  қауымдастырылған профессоры
Телефон: +7 7021711166
Кабинет:3224 б
e-mail:
ebazylkhanova@bk.ru

 

 

 

 

 

 

 

Ғылыми біліктілігі

Ғылыми дәрежесі:2020 PhD, 6D072700 – «Азық-түлік өнімдерінің технологиясы» мамандығы.

 

Ғылыми саласы

Сүт өнімдерін өндіру технологиясы саласындағы ғылыми зерттеулер мен әзірлемелер.

 

Ғылыми және ғылыми-техникалық жобалар бойынша жас ғалымдарды гранттық қаржыландыру шеңберінде ҒЗЖ орындауға қатысу:

2021-2023ж.ж. – «Жергілікті өсімдік шикізатын қайта өңдеу негізінде ем-дәмдік иммундық жүйені реттейтін кондитерлік өнімдерді өндіру технологиясын әзірлеу» жобасын орындаушы, «Алматы технологиялық университеті» АҚ.

 

Оқылатын пәндері

«Тамақ өнімдерін өңдеудің физико-химиялық әдістері»,«Тамақ өнімдерінің сапасын бақылаудың микробиологиялық әдістері», «Жануар тектес екіншілік шикізаттарды терең өңдеу технологияларының негіздері».

 

Жетекшілік ететін магистранттары

Білім алушы магистранттар – 3; Қорғаған магистранттар – 1.

 

Білімі

2004-2008 ж.ж. —050727 - «Азық-түлік өнімдерінің технологиясы» мамандығы бойынша бакалавриат, «Алматы технологиялық университеті» АҚ;

2009-2011 ж.ж. — 6N0727 - «Азық-түлік өнімдерінің технологиясы» мамандығы бойынша магистратура, «Алматы технологиялық университеті» АҚ;

2015-2018 ж.ж. — 6D072700 - «Азық-түлік өнімдерінің технологиясы» мамандығы бойынша докторантура, «Алматы технологиялық университеті» АҚ.

 

Еңбек өтілі

2011-2014 ж.ж. – «Тағам өнімдерінің технологиясы» кафедрасының оқытушысы, «Алматы технологиялық университеті» АҚ;

2014-2018 ж.ж. – «Тағам өнімдерінің технологиясы» кафедрасының аға оқытушысы, «Алматы технологиялық университеті» АҚ;

2021-2023 ж.ж. – «Тағам өнімдерінің технологиясы» кафедрасының сениор-лекторы, «Алматы технологиялық университеті» АҚ;

2024 ж. –«Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының аға оқытушысы,«С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті» КеАҚ.

 

Біліктілікті арттыру:

  1. «Onlain-оқытушы» тиімді қашықтықтан оқыту әдістері мен құралдары» сертификаты, Алматы қ.,«Алматы технологиялық университеті» АҚ, «Біліктілікті арттыру және кадрларды қайта даярлау институты», 2022ж. 72 сағат көлемінде;
  2. «AutoCAD» сертификаты, Алматы қ., «Алматы технологиялық университеті» АҚ, «Біліктілікті арттыру және кадрларды қайта даярлау институты», 2022 ж. 72 сағат көлемінде;
  3. «Сандық технологияға негізделген көп компонентті тамақ өнімдерін компьютерлік жобалау» сертификаты, Омск қ., «П. А. Столыпин атындағы Омбы мемлекеттік аграрлық университеті» ЖБФМБ БМ, 2022 ж. 72 сағат көлемінде.

 

Ғылыми қызмет нәтижелері

Барлығы 50-ден астам ғылыми және оқу-әдістемелік еңбектер жарияланды, оның ішінде: пайдалы модельге 1 патент, Scopus базасында 4 ғылыми мақала, ҚР ҒЖБМ ҒЖБСҚК ұсынған басылымдарда 11 ғылыми мақала, «Алматы технологиялық университеті» АҚ Ғылыми кеңесі ұсынған 1 монография, отандық және шетелдік халықаралық конференция материалдарында 30 ғылыми мақала.

 

Хирш Индексі (Scopus) -2;

Scopus жүйесіндегі жарияланымдар -4;

https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=57203759101

 

Рейтингтік ғылыми басылымдарда жарияланымдар (импакт-фактормен):

  1. Research of fatty acid composition of samples of bio-drink made of camel milk. Current Research in Nutrition and Food Science, 2018, 6(2), 491–499.

https://dx.doi.org/10.12944/CRNFSJ.6.2.23

  1. Production of a dairy product based on camel milk for special purposes. Periodico Tche Quimica, 2019, 16(33), 241–247.

http://www.deboni.he.com.br/arquivos_jornal/2019/33/256_Periodico33.pdf

  1. Development of a Technology for Protein-Based, Glueless Belevskaya Pastille with Study of the Impact of Probiotic Sourdough Dosage and Technological Parameters on Its Rheological Properties. Foods 2023, 12, 3700. https://doi.org/10.3390/foods12193700

 

ҚР Ғылым және жоғары білім министрлігінің Ғылым және жоғары білім саласындағы сапаны қамтамасыз ету комитеті тізбесіне кіретін журналдардағы мақалалар:

  1. Исследование процесса культивирования молока молочнокислыми бактериями. «ҚазҰТУ Хабаршысы», Алматы № 5 (135), 2019ж., Б.167-171.
  2. Исследование содержания белков в бионапитках на основе верблюжьего молока. «ҚазҰТУ Хабаршысы», Алматы № 6 (136), 2019ж., Б.392-395
  3. Исследование качественного состава микрофлоры бионапитков на основе верблюжьего молока. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы, Алматы, №4 (125), 2019г., Б. 37-41
  4. Исследование витаминного состава лекарственных трав при разработке иммуностимулирующих кондитерских изделий. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2021;(3): 25-33.https://doi.org/10.48184/2304-568X-2021-3-25-33
  5. Использование порошка из плодов шиповника в производстве вареных колбас. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2022;(3):13-18. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-13-18

 

Монографиялар:

1. Совершенствование технологии фруктово-ягодных кондитерских изделий функционального назначения. Алматы, «Deluxe printery» ЖШС, 2023. – 401 б. ISBN 978-601-08-3491-0

 

Зияткерлік меншік туралы куәліктер, патенттер:

  1. Состав карамельных леденцов (варианты). Қазақстан Республикасының Пайдалы моделіне патент №8537, 20.10.2023 ж.