Басты бет / Факультеттер және кафедралар / Байтөкенова Шолпан Байділдәқызы
Байтөкенова Шолпан Байділдәқызы

Байтөкенова Шолпан Байділдәқызы

 

Техника ғылымдарының кандидаты,

Қауымдастырылған профессор м.а.

3224 б кабинеті, тел. 8(7172) 39-73-27

E-mail: sh.baitukenova@kazatu.edu.kz

 

Ғылыми саласы

Тамақ өнімдерінің техникасы мен технологиясы (функционалдық мақсаттағы ет өнімдері, ет өнімдерінің технологиясын жетілдіру, құрама ет өнімдерінің технологиясы). 

Ғылыми біліктілігі

Ғылыми дәрежесі – 2007 ж.Техника ғылымдарының кандидаты, 05.18.04 – «Ет, сүт, балық өнімдері және тоңазытқыш өндірісінің технологиясы». 

Оқытатын пәндері

Ет және ет өнімдерінің технологиясы, Ет өнімдерінің техникасы мен технологиясы, Тамақ өнімдерінің жаңа түрлерінің рецептерін әзірлеу принциптері, Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарын жобалау. 

Жетекшілік ететін магистранттары мен докторанттары

Жетекшілік етумен сәтті қорғағандар:

Магистрантов – 2

Білім алып жатқан докторанттар мен магистранттар:

PhD докторлар – 2

Магистранттар – 1 

Білімі

1992-1997 жж. «Семей» мемлекеттік университеті, «Ет және ет өнімдерінің технологиясы» мамандығы бойынша инженер-технолог;

2001-2007 жж. «Ет, сүт, балық өнімдері және тоңазытқыш өндірісінің технологиясы» мамандығы бойынша Аспирантура, Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университеті РМҚК, Инженерлік-технологиялық факультет (Семей қ.). 

Еңбек өтілі

2004-2007 жж.          Шəкəрім ат. СМУ, «Ет, сүт жəне тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының оқытушысы;

2007-2008 жж.          Шəкəрім ат. СМУ, «Ет, сүт жəне тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының аға оқытушысы;

2008-2009 жж.          Шəкəрім ат. СМУ, инженерлік-технологиялық факультетінің декан орынбасары;

2009-2010 жж.          Шəкəрім ат. СМУ, тəрбие бөлімінің бастығы;

2010-2011 жж.          Шəкəрім ат. СМУ, кəсіби бағдар беру бөлімінің бастығы;

2010-2012 жж.          Шəкəрім ат. СМУ, қабылдау комиссиясы жауапты хатшысының орынбасары;

2010-2015 жж.          Шəкəрім ат. СМУ, «Ет, сүт жəне тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының доценті;

2011-2015 жж.          Шəкəрім ат. СМУ, инженерлік-технологиялық факультетінің декан орынбасары;

2015-2019 жж.          С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университетінің «Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының аға оқытушысы;

2019 ж. баста пбүгінгі күнге дейін    С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университетінің «Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының қауымдастырылған профессор міндетін атқарушы.

Марапаттар, құрмет грамоталары

Қазақстан Республикасы Білім және ғылым Министрлігінің және университет ректорының грамоталары мен алғыс хаттары 2010 ж., 2015 ж. 

Біліктілікті арттыру

  1. Семинар ТОО «ВЦ «Сапа»», Подготовка внутренних аудиторов СМК (ISO 9001) 2015 г.
  2. Электронный учебник: новые технологии в образовании. г. Алматы, ТОО «Эпиграф», 11.04.2019 г. Регистрационный номер № 0001321.
  3. Сертификат. Web of Science Group: A Clarivate Analytics company. Евразийский национальный университет имени Л.Н. Гумилева, 28.11.2019 г.;
  4. Сертификат. Teaching English in Higher Education. Macmillan Education in Kazakhstan. April 23, 2020;
  5. Удостоверение. «Биотехнология в пищевой промышленности» 36 ч. № 663100797336 от 24.12.2020 г. РФ г. Екатеринбург;
  6. Сертификат. НАО КазАТУ им. С. Сейфуллина «Инновации в образовательном процессе высшей школы» 120 ч. БА №04334 от 05.2021 г. 

Басылымдар:

100-ден астам ғылыми еңбектің, оның ішінде 1 кітап, 3 оқу құралы, 1 монография және 6 ҚР инновациялық патентінің авторы. Ұсынылған бағыттар бойынша ең маңыздылары:

Web of Science, Scopus басылымдары:

1.KostadinovBalev, N. StefanovNenov, S. GeorgievDragoev, K. Petrov Vassilev, D. BorislavovaVlahova-Vangelova, S. BaydildaevnaBaytukenova, F. HaripovnaSmolnikova./Comparison of the Effect of New Spice Freon Extracts Towards Ground Spices and Antioxidants for Improving the Quality of Bulgarian - Type Dry-Cured Sausage. Polish Journal Food and Nutrition Sciences, 2017, Vol. 67, No. 1, pp. 59-66. DOI: 10.1515/pjfns-2016-0021

РҒДИ-дағыЖарияланымдар:

  1. Baytukenova, M. Kakimov, S. Baytukenova, K. Bekbayev, Zh. Tokhtarov, and A. Igenbayev. Development of the technology of combined meat product using biomass from the spleen of horses. Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences. ISSN: 0975-8585. January – February, 2017. RJPBCS 8(1) Page No. 272-276.
  2. Майоров А., Капшакбаева З., Молдабаева Ж.К., Байтукенова Ш.Б., Утегенова А., Окусханова Э. Hullumi type cheese production technology and its nutritive value. Polish Journal Food and Nutrition Sciences, 2018, Vol. 77, No. 1, pp. 70-78.
  3. Байтукенова Ш.Б., Боранбай А.Ж. Использование растительно-белковой добавки в производстве вареной колбасы. ПИЩА. ЭКОЛОГИЯ. КАЧЕСТВО Сборник материалов XVI Международной научно-практической конференции В двух томах ТОМ 1 Барнаул, 24-26 июня 2019 г. С. 87-90.
  4. Байтукенова Ш.Б., Валентов Р.И. Совершенствование технологии производства мясных рубленых полуфабрикатов функционального назначения. ПИЩА. ЭКОЛОГИЯ. КАЧЕСТВО Сборник материалов XVI Международной научно-практической конференции В двух томах ТОМ 1 Барнаул, 24-26 июня 2019 г. С. 90-95.
  5. Байтукенова Ш.Б., Рахимжанова А.М. Использование растительного и животного сырья в мясных рубленых полуфабрикатах. ПИЩА. ЭКОЛОГИЯ. КАЧЕСТВО Сборник материалов XVI Международной научно-практической конференции В двух томах ТОМ 1 Барнаул, 24-26 июня 2019 г. С. 95-99.

КОКСОН-дағы басылымдары:

  1. Байтукенова Ш.Б., Бейсенова М.М. Использование нетрадиционных растительных культур в производстве мясорастительных вареных колбас функционального назначения. Вестник ГУ им. Шакарима г. Семей. №4(76), 2019, с. 33-37.
  2. Байтукенова Ш.Б., Каирбекова М.Т. Применение сычужного фермента в технологии производства полукопченой колбасы. Вестник ГУ им. Шакарима г. Семей. №2(86), 2019, с. 37-40.
  3. Байтукенова Ш.Б., Рахимжанова А.М. Разработка рецептуры и технология производства вареной колбасы с использованием растительно-белковой добавки. Вестник ГУ им. Шакарима г. Семей. №1(89), 2020, с. 27-31.
  4. Байтукенова Ш.Б. Валентов Р.И. Комбинирование животного и растительного сырья при производстве мясных рубленых полуфабрикатов. Вестник ГУ им. Шакарима г. Семей. №1(89), 2020, с. 24-27.
  5. Байтукенова Ш.Б., Боранбай А.Ж. Разработка рецептуры и технология производства мясных рубленых полуфабрикатов на основе мяса и функциональных ингредиентов. Вестник ГУ им. Шакарима г. Семей. №1(89), 2020, с. 20-24.

Алынған инновациялық патенттер:

  1. Байтукенова Ш.Б., Рахимжанова А.М. Способ приготовления мясных рубленых полуфабрикатов. Патент полезных моделей РК, № 4195, 23.07.2019 г. РГП «Национальный институт интеллектуальной собственности».

  2. Байтукенова Ш.Б., Боранбай А.Ж. Способ производства вареной колбасы. Патент полезных моделей РК, № 4196, 23.07.2019 г. РГП «Национальный институт интеллектуальной собственности».

  3. Байтукенова Ш.Б., Кундызбаева Н.Д., Байтукенова С.Б. Құрт өндіру тәсілі. Патент полезных моделей РК, № 4760, 13.03.2020, бюл. №10. РГП «Национальный институт интеллектуальной собственности».