Басты бет / Факультеттер және кафедралар / Мустафаева Аяулым Какеновна
Мустафаева Аяулым Какеновна

Мустафаева Аяулым Какеновна

 

Техника ғылымдарының кандидаты,

«Тамақ  және қайта өңдеу өндірістерінің

технологиясы»  кафедрасының ассоциаланған профессор м.а.

Кабинет 4101, тел. 8(747) 604-41-29

E-mail: a.mustafayeva@kazatu.edu.kz

 

Ғылыми саласы

Тамақ өнімдерінің техникасы және технологиясы бойынша тамақ өндірісінің процестері мен аппараттары  саласында ұсақтау процесін зерттеу және және тамақ өнімдерін өндіру техникасы мен технологиясы саласында ғылыми-педагогикалық кадрлар даярлау.

Ғылыми біліктілігі

Ғылыми дәрежесі – 2011 ж. Техника ғылымдарының кандидаты, 05.18.12 "Тамақ өндірісінің процестері мен аппараттары" 

Оқытатын пәндері

Сүт және сүт өнімдерінің технологиясы,  ет және ет өнімдерінің технологиясы, Тамақ өнімдері өндірісінің ғылыми негіздері 

Жетекшілік ететін магистранттары мен докторанттары

Жетекшілік етумен сәтті қорғағандар

Магистрантов – Серікбай Ж 2019; Жақсылық З., 2020; Ерболова Ж.Е., 2020; Наушек З., 2020; Мейірбек Қ., 2021; Махаш Н., 2021. Қабдолла Д., 2021;

Білім алып жатқан магистранттар

Магистрантов – Шахабай Ж., Темірхан Д. 

Білімі

1996-2001 жж. - 140740 «Тамақ өндірісінің машиналары мен аппараттары» мамандығы бойынша маман, Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университеті РМҚК, біліктілік: азық-түлік өндірісі кәсіпорындарының жабдықтары бойынша инженер-механик (Семей қ.)

2001-2002 жж. - 551450 «Технологиялық машиналар мен жабдықтар» мамандығы бойынша маман, Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университеті РМҚК 

Еңбек өтілі

2002-2007 ж.ж. - Шəкəрім ат. СМУ, «Тамақ өндірісінің процестері мен аппараттары» кафедрасында оқытушы

2007-2010 ж.ж. – Шəкəрім ат. СМУ, «Тамақ өндірісінің процестері мен аппараттары» кафедрасының аға оқытушысы

2010-2016 ж.ж. – Шəкəрім ат. СМУ, «Тамақ өндірісінің процестері мен аппараттары» кафедрасының доценті м.а.

2016-2018 ж.ж. – Семей қ. Шəкəрімат. МУ, инженерлік –технологиялық факультет деканының орынбасары

2018 жылдан 3 қыркүйектен бастап С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университетінің «Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының аға оқытушысы

Негізгі зерттеу бағыттары  

2012 ж. Мемлекеттік бюджеттен қаржыландырылатын ғылыми-зерттеу жұмыстарына белсенді қатысады 

Қытысқан зерттеу жобалары 

Мемлекеттік тапсырыс шеңберінде ҒЗЖ орындауға қатысу:

2018-2020 ж.ж. "Жергілікті табиғи ресурстарды ұтымды пайдалану және биологиялық құндылығы жоғары тамақ өнімдерінің ассортиментін кеңейту мақсатында өсімдік шикізатын кешенді қайта өңдеу"

2021.ж. «Арнайы диеталық тамақ өнімдерін өндіру кезінде пайдалы микроорганизмдердің жаңа штаммдарын, ферменттерді, нутриенттерді және басқа да жиынтықтарды пайдалана отырып технологиялар әзірле». 

Марапаттар, құрмет грамоталары

- Мемлекеттік дарынды жас ғалымдарға арналған стипендияның степендианты 2012-2013 жж. 

Біліктілікті көтеру

- Certificate of Completion is presented to Mustaphaeva Ayaulum for successfully completing the lecture course held between November 21-25, 2016 by Professor Alaattin Sen, Pamukkale University, Department of Biology, covering the following topics: Commonly Used Techniques in Biochemistry and Molecular Biology.

- Certificate of Completion for successfully completing a 5-day course dedicated to modern trends in technology, manufacturing and healthcare, taught by Roey Tzezana, PhD, at Shakarim State University of Semey during October 10-14, 2016     

- Thomson Reuters Scientific&Scholarly Research, Шәкәрім ат. СМУ 2016 ж

-  Семей, Шәкәрім атындағы МУ семинар «ХХI ғасырдағы ғылымды дамыту». 16.01.2017 ж.

-Курс «Новая академическая политика АО «КазАТУ им. С. Сейфуллина» / ИПКиДО КазАТУ им.  С. Сейфуллина, 2018

-Курс «Жоғары мектептің білім беру үдерісіндегі инновациялар /ИПКиДО КазАТУ им.  С. Сейфуллина», 2018-2019

-Coursera Research Business English: Meeting, 2020 

Басылымдар:

Scopus, РИНЦ, ККСОН индекстелетін отандық және шетелдік ғылыми журналдарда 250-ден астам ғылыми жарияланымның, оның ішінде 7 оқу құралы, 3 монография және 7 ҚР алдын ала және инновациялық патенттерінің авторы. 

Хирша Индексі (Scopus) – 3.

Ұсынылған бағыттар бойынша соңғы 5 жылдағы ең маңыздылары: 

Web of Science, Scopus басылымдары:

  1. Change of Yield Stress of Minced Meat Grinded with Different Kind of Cutting Mechanism. Журнал«Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences» (ISSN: 0975-8585; Scopus indexed), выпуск №7 (5), 2016. Стр.498-504.
  2. Development of Minced Meatball Composition for the Population from Unfavorable Ecological Regions. Annual Research & Review in Biology 13(3): 1-9, 2017; Article no.ARRB.33337 (ISSN: 2347-565X).выпуск №13 (3), 2017. Стр.1-9.
  3. Technology of Sour Milk Product For Elderly Nutrition. Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences. January–February 2018 RJPBCS 9(1) PageNo. 291-295
  4. Chemical And Mineral Composition Of Wheat Germ Of East Kazakhstan Region.  Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences. May–June 2018 RJPBCS 9(3) Page No. 471-475
  5. Effect of mechanical processing of minced meat on the change of yield stress. International Journal of Mechanical and Production Engineering Research and Development (IJMPERD) ISSN (P): 2249–6890; ISSN (E): 2249–8001 Vol. 9, Issue 5, Oct 2019, 333–342 © TJPRC Pvt. Ltd.
  6. Obtaining and Investigation of the β -Cyclodextrin Inclusion Complex with Vitamin D 3Oil Solution.Scientifica, 2020.

ККСОНдағы басылымдары:

  1. Совершенствование безотходной технологии производства плавленых сыров с использованием черной смородины. Научный журнал «Вестник СГУ им. Шакарима». - Семей: СГУ им. Шакарима, 2019, № 2. – с. 64-66-
  2. Совершенствование технологии мясных продуктов с использованием растительных добавок. Научный журнал «Вестник ГУ им. Шакарима г. Семей». – Семей, 2019, № 3(87). – с. 41-43.
  3. Етті ұсақтау кезіндегі қысымның өзгерісін талдау. Научный журнал «Вестник ГУ им. Шакарима г. Семей». – Семей, 2019, № 3(87). – с. 109-112.
  4. Ақуызды-майлы эмульцияның етті -өсімдікті паштеттің тағамдық құндылығына әсері.Научный журнал «Вестник ГУ им. Шакарима г. Семей». – Семей, 2020, № 1(89). – с. 95-100
  5. Ет шикізатын кесу процесін теориялық зерттеуНаучный журнал «Вестник ГУ им. Шакарима г. Семей». – Семей, 2020, № 4(87). – с. 41-43.

Монографиялар:

  1. Современное состояние реологии мясных и молочных продуктов.  Монография - г. Семей 2018 г. Полиграфический центр «Дом печати»
  2. Ет және ет-сүйекті шикізатты механикалық өңдеу процестерінің теориялық негіздері мен жабдықтары: монография. Монография - г. Алматы: Эверо,  2020.– 320 б.
  3. Optimization of combinatorics of functional food ingredients: Monograph. Semey, 2020. - 150 

Оқу құралдары:

  1. Биотехнологиялық жабдықтарСемей: «PRINTMASTER» полиграфиялық орталығы, 2012. – 316
  2. Ет және сүт өндірісінің технологиялық машиналарын монтаждау және жөндеу:оқу құралы Алматы: TechSmith, 2020. -144 бет.
  3. 3. Практикум по расчету технологического оборудования предприятий мясной и молочной промышленности. Часть 1: учебное пособие Алматы: Эверо, 2020.– 256 с

Алынған патенттер:

  1. Решетка для мясорубки. Патент на полезную модель №4181. Зарегистрирован в Государственном реестре изобретений Республик