Главная / Образовательные программы / Ауыл шаруашылығы малдарын азықтандыру және азықтар
Ауыл шаруашылығы малдарын азықтандыру және азықтар

Ауыл шаруашылығы малдарын азықтандыру және азықтар

Білім беру саласының коды мен жіктелуі: 7М08 "Ауыл шаруашылығы және биоресурстар".

Дайындау бағыттарының коды мен жіктелуі: 7М082 "Мал шаруашылығы".

Берілетін дәреже: «Ауыл шаруашылығы малдарын азықтандыру және азықтар» БББ бойынша ауыл шаруашылығы ғылымдарының магистрі.

Оқу мерзімі: 2 жыл (ғылыми-педагогикалық бағыт).

Білім беру бағдарламасының мақсаты: ауыл шаруашылығы малдарын азықтандыруды тереңдетіп оқытумен жоғары бәсекеге қабілетті ғылыми-педагогикалық кадрларды, мемлекеттік қызмет қызметкерлерін, мал шаруашылығы технологиясы саласындағы өндіріс мамандарын дайындау.

Білім беру бағдарламасының міндеттері:

- магистранттарда еңбек нарығында, жоғары білім саласында, сондай-ақ мал шаруашылығы, құс шаруашылығы өнімдерін өндіру саласында сұранысқа ие кәсіби құзыреттілікті қалыптастыру.

- ауыл шаруашылығы малдарын азықтандыру саласында ғылыми бағыттылықты қалыптастыру және дамыту.

- білім алушыларда педагогикалық шеберлікті, іскерлік қарым-қатынас өнерін, тұлғалық даму психологиясы мен менеджерлік қасиеттерді қалыптастыру;

- магистранттарда азаматтық ұстанымы бар, ғылым тоғысындағы қазіргі заманғы ғылыми және практикалық мәселелерді тұжырымдауға және шешуге қабілетті, оқу, ғылыми және өндірістік салаларда зерттеу және басқару қызметін табысты жүзеге асыруға қабілетті кәсіби мәдениетті қалыптастыру.

-мал шаруашылығы саласындағы ҚР ұлттық саясатының басымдықтары мен өндіріс қажеттіліктеріне сәйкес келетін өзекті тақырыптар бойынша магистрлік диссертацияны орындау үшін ЖОО-ның және кафедраның ғылыми-зерттеу және тәжірибелік-конструкторлық жұмыстарына, ҒЗБ-ға магистранттарды тарту (мембағдарламалар, салалық даму бағдарламалары).

Білім беру бағдарламасының жалпы сипаттамасы:

Магистратураның ғылыми-педагогикалық бағытындағы «Ауыл шаруашылығы малдарын азықтандыру және азықтар» білім беру бағдарламасы ұлттық біліктілік шеңберіне және кәсіби стандарттарға сәйкес әзірленген, Дублин дескрипторларымен және Еуропалық біліктілік шеңберімен келісілген, жоғары оқу орнынан кейінгі білім берудің мемлекеттік жалпыға міндетті стандарты негізінде (2018 жылғы 31 қазандағы № 604 ҚР БҒМ бұйрығы) және Калифорния штаты, АҚШ Дэвис университетінің профессорларымен бірлесіп әзірленген.

Жүзеге асырылатын бағдарламаның ерекшелігі - оның педагогикалық және ғылыми-зерттеу жұмыстарын ұйымдастырудың қазіргі заманғы әдістерін меңгерген ауыл шаруашылығы малдарын азықтандыру және азықтандыру саласындағы білімі мен құзыреттілігін біріктіретін кәсіптік қызметке бітірушілерді даярлауға бағытталуы.

Білім беру бағдарламасының бірегейлігі - кәсіби пәндердің тәжірибелік сабақтарын әртүрлі мал түрлері мен тұқымдарын, кәсіпорын аумағында ұстау, азықтандыру технологиясын зерттеу арқылы тікелей базалық шаруашылықтарда және зертханалық жағдайларда өткізу болып табылады.

Білім беру бағдарламасы жұмыс берушілер мен серіктес ЖОО талаптарын, сондай-ақ магистранттардың қажеттіліктері мен мүдделерін ескере отырып, ғылыми-зерттеу және тәжірибелік қызметпен байланысты базалық және кәсіби құзыреттілікті қалыптастыруға бағытталған.

Білім беру бағдарламасы шеңберінде жоғары іргелі дайындық магистратура түлектеріне докторантурада оқуын жалғастыруға мүмкіндік береді.

Білім беру бағдарламасы пәндерді оқытудың модульдік жүйесі негізінде жобаланған және базалық (жалпы мәдени, арнайы тілдік) және кәсіби құзыреттерді қалыптастыратын 6 модульден тұрады.

БББ 120 кредитті (3600 сағат) қамтиды, оның ішінде: 84 кредит (1920 сағат) - теориялық оқыту, 24 кредит (720 сағат) – ғылыми-зерттеу жұмысы және 12 кредит (360 сағат) - қорытынды аттестаттау. Бұл ретте магистрант ЖОО компоненті бойынша 25 кредитті (990 сағат) және таңдау компоненті бойынша 35 кредитті (930 сағат) меңгеруі тиіс.

Кәсіби қызмет ету салалары: 

Кәсіби қызметінің саласы болып табылады:

  • жергілікті және республикалық мемлекеттік мекемелер, сондай-ақ ауыл шаруашылығы құрылымдарының әртүрлі түрлері (жеке, ұжымдық, фермерлік шаруашылықтар, акционерлік қоғамдар, жауапкершілігі шектеулі серіктестіктер, өндірістік кооперативтер және т. б.);
  • аграрлық және биологиялық бейіндегі жоғары, арнаулы орта, кәсіптік-техникалық оқу орындарындағы білім беру қызметі, ғылыми, өндірістік мекемелердегі, жергілікті, аудандық, облыстық, республикалық құрылымдардың аппараттарындағы ғылыми және басқару қызметі;
  • мемлекеттік қызмет, ғылыми-педагогикалық және есептік ұйымдар, сондай-ақ мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы, әртүрлі меншік нысанындағы шаруашылықтарда тайпалық жұмыс және мал шаруашылығы өнімдерін өндіруді ұйымдастыру, ауыл шаруашылығы жануарлары мен құстарының көрмелері мен аукциондары, мал шаруашылығы өнімдерінің экспорты мен импортын ұйымдастыру.

Кәсіби құзыреттіліктері:

білуі тиіс: азықтар және ауыл шаруашылығы малдарын азықтандыру саласындағы іргелі және қолданбалы ғылымдар негіздерін; ауыл шаруашылығы малдарын азықтандырудың жалпы теориялық негіздерін, ғылыми зерттеулер жүргізу және оның нәтижелерін математикалық өңдеу әдістемесі мен әдістерін; мал шаруашылығы (ірі қара шаруашылығы, қой шаруашылығы, құс шаруашылығы) салаларының ғылыми негіздерін; техникалық реттеу негіздерін (стандарттау және сәйкестікті растау) және мал шаруашылығы өнімінің сапасына, қауіпсіздігіне қойылатын талаптарды.

меңгеруі тиісазықтар және ауыл шаруашылығы малдарын азықтандыру саласында нәтижелерді тұжырымдау және негіздеу, ұсыныстар жасау; малдарды азықтандыру, ұстау, өсіру технологиясын пайдалану; мал шаруашылығы өнімінің сәйкестігін сараптау және растау, құжаттарды рәсімдеу бойынша практикалық жұмыс үшін өнім сапасының негіздері бойынша алынған білімді қолдану; зерттеу жұмыстарын жоспарлау және жүргізу; ауыл шаруашылығы малдарын азықтандыру және азықтар саласында құжаттарды жүргізу; ғылыми деректерді статистикалық өңдеу нәтижелерін ғылыми жүзеге асыру, ауыл шаруашылығы малдарын азықтандыру және азықтар саласында теориялық білімді практикада қолдану.

дағдысы болу керек: ауыл шаруашылығы малдарын азықтандырудың қазіргі заманғы әдістерімен теориялық және практикалық жұмыстарды, құжаттарды жүргізу; патенттік іздеуді өз бетінше жүргізу; ғылыми әдебиеттермен жұмыс істеу; мал шаруашылығының жоғары сапалы өнімдерін алу мақсатында технологиялық процестерді ұйымдастыру; жеке ғылыми-зерттеу жұмыстарын жоспарлау және жүргізу; технологиялық процестің компоненттерін әзірлеу, енгізу, бақылау, бағалау және түзету.

құзыретті болуы тиіс: ауыл шаруашылығы малдарын азықтандыру және азықтар саласы бойынша терең білімді практикалық тұрғыда пайдалану; азықтар және ауыл шаруашылығы малдарын азықтандырудың қазіргі заманғы технологияларын қолдану; технологиялық процесс учаскесіндегі олардың іс-әрекеттерінің нәтижесіне жауапкершілікті қабылдай отырып, қызметкерлер тобына басшылық ету.