Мал шаруашылығы

Мал шаруашылығы

Білім беру саласының коды мен жіктелуі: 6B08 – «Ауыл шаруашылығы және биоресурстар»

Дайындау бағыттарының коды және жіктелуі: 6B082 – «Мал шаруашылығы»

Берілетін дәреже: «Мал шаруашылығы» білім беру бағдарламасы бойынша ауыл шаруашылығы бакалавры

Оқу мерзімі: 4 жыл

Білім беру бағдарламасының мақсаты: «Мал шаруашылығы» білім беру бағдарламасы бойынша бәсекеге қабілетті мамандарды дайындау, ол малдарды селекциялау және мал шаруашылығы және құс шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы бойынша терең теориялық және практикалық дағдыларды алуға мүмкіндік береді.

Білім беру бағдарламасының міндеттері:

  • толыққанды сапалы кәсіптік білім алу үшін жағдайларды қамтамасыз ету;
  • бітірушінің әлеуметтік-тұлғалық құндылықтарын, сондай-ақ экологиялық, дене, этикалық, құқықтық мәдениеті мен ойлау мәдениетін қалыптастыру;
  • патриоттық рухта тәрбиелеу және әр түрлі мәдениеттерге, салт-дәстүрлерге құрмет көрсету;
  • кәсіптік пәндерді меңгеру үшін қажетті базалық білімді қалыптастыру;
  • жалпыадамзаттық ұғымдар мен қағидаттарды меңгеру үшін жағдай жасау, бітірушіге әртүрлі меншік нысанындағы шаруашылықтарда мал шаруашылығы өнімдерін өндіру саласында табысты жұмыс істеуге мүмкіндік беретін ұйымдастырушылық-технологиялық жағдайларды талдау және алған білімдерді практикалық қолдану дағдыларын қалыптастыру;
  • бітірушіні кәсіби қызметке, ұтқырлыққа, үздіксіз кәсіби және адамгершілік жетілдіруге және өмір бойы өсуге дайындау;
  • мамандық бойынша барынша жылдам жұмысқа орналасу мүмкіндігін қамтамасыз ету үшін еңбек нарығындағы түлектердің бәсекеге қабілеттілігін қалыптастыру.

Білім беру бағдарламасының жалпы сипаттамасы

«Мал шаруашылығы» білім беру бағдарламасы жоғары және жоғары оқу орнынан кейінгі білімі бар кадрларды даярлау бағыттарының жіктеуішіне сәйкес әзірленген (ҚР БҒМ 2018 жылғы 13 қазандағы №569 бұйрығымен бекітілген) және Дублин дескрипторларымен және Еуропалық біліктілік шеңберімен келісілген.

«Мал шаруашылығы» білім беру бағдарламасында мал шаруашылығы өнімдерін өндіру саласында жалпы мәдени, кәсіби және профильді құзыреттерге ие, оның әлеуметтік ұтқырлығы мен еңбек нарығында сұранысқа ие болуына ықпал ететін мамандарға қажеттіліктің артуына байланысты жұмыс берушілердің сұраныстары ескерілді.

Іске асырылатын бағдарламаның ерекшеліктері мал шаруашылығы саласындағы міндеттерді шешу үшін әлеуметтік-жеке, кәсіби құзыреттерді үйлестіруге мүмкіндік беретін әлеуметтік-кәсіби, практикалық-бағдарлы құзыреттілікті қалыптастыру мен дамыту болып табылады.

Білім беру бағдарламасы озық технологиялар талаптарымен үйлесімде болашақ маманға қажетті дағдылар мен іскерлікті дамыту негізінде заманауи жағдайда кәсіби қызметтің теориялық және практикалық міндеттерін шешуге қабілетті, бәсекеге қабілетті, жоғары білікті мамандарды кешенді және сапалы дайындауды қамтамасыз етуге бағытталған.

Білім беру бағдарламасы 205 кредит көлемінде теориялық оқытуды және 15 кредит көлемінде тәжірибелік оқытуды және 12 кредит қорытынды бақылауды қамтиды. Бұл ретте студент 51 кредит немесе міндетті компонент бойынша 1530 сағат (ЖБП циклы), 86 кредит немесе ЖОО компоненті бойынша 2580 сағат және 91 кредит немесе таңдау компоненті бойынша 2730 сағат меңгеруі тиіс.

Кәсіби қызмет ету салалары

«Мал шаруашылығы» білім беру бағдарламасын меңгерген түлектер: агроөнеркәсіп кешенінің кәсіпорындары мен ұйымдарында; агрофирмаларда; мал шаруашылығы өнімдерінің сапасын бағалау жөніндегі ұйымдарда; АӨК саласындағы ғылыми-зерттеу мекемелерінде; дайындық бағыты бойынша меншік түріне қарамастан кәсіптік-техникалық оқу орындарында; мал шаруашылығы саласының мекемелерінде, жергілікті, аудандық облыстық, республикалық құрылымдардың аппараттарында жұмыс істей алады; мал шаруашылығы фермаларында, кешендерде, құс фабрикаларында, ипподромдарда, асыл тұқымды зауыттарда, ғылыми зертханаларда, хайуанаттар парктерінде, қорықтарда, фермерлік шаруашылықтарда, мал шаруашылығы саласындағы әртүрлі фирмаларда жүзеге асырылады.

Кәсіби құзыреттіліктер:

білуі және түсінуі тиіс: кәсіби қызмет саласында ҚР-ның кәсіпкерлік негіздерін; мал шаруашылығы өнімдерін өндірудің инновациялық технологияларын; мал азығын өндірудің заманауи технологияларын; асылдандыру жұмыстарын жүргізудің жаңа әдістерін, ірі және ұсақ қара малды бағалауды; мал шаруашылығының жанама өнімдерін өңдеу технологиясын; мал шаруашылығы өнімдерін өндіру бойынша кәсіпорындарда бизнес жоспарлаудың негізгі принциптерін; маркетингтің негізгі принциптерін, өндірістегі коммерциялық мәмілелерді.

меңгеруі тиіс: оқыту процесінде алған білімді, іскерлікті және дағдыны кәсіби қызметте қолдану; мал шаруашылығының сапалы өнімдерін алу үшін өндірістік қызметті жоспарлау, ұйымдастыру; өнім мен шикізаттың сапасын талдаудың жүйелі тәсілі негізінде қолданыстағы технологиялық процестерді басқару; шаруашылықта басқарудың ақпараттық технологияларымен жұмыс істеу; өндірісті арттыру үшін тәжірибелік қызметте инновациялық әдістер мен құралдарды қолдану; азық балансының талдауын жүргізу, жайылым айналымының, жасыл конвейердің сызбасын, жемнің әртүрлі түрлерін дайындау, сақтау және пайдалану технологиясын әзірлеу; кәсіби қызмет шеңберінде есеп жүргізу;

 

дағдысы болу керек: ұйымдастыру-шаруашылық мәселелерді шешуде және мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы мен ұйымдастыруда; малдарды, құстарды зоотехникалық және асыл тұқымдық есепке алуды ұйымдастыру мен жүргізуде, тұқымдық және өнімділік сапасын арттыру бойынша асыл тұқымдық жұмыстарды жүргізуде; мал азығын дайындауды ұйымдастыру мен жүргізуде, мал азығының қажеттілігін есептеуде, мал азығының құрамы мен сапасына химиялық талдау жүргізуде.; селекциялық және асыл тұқымдық жоспарларды әзірлеу және жасау, мал шаруашылығы объектілерін салу кезінде жобалау-сметалық құжаттаманы әзірлеуге қатысу, мал шаруашылығы өнімінің сапасын бақылауды, маркетингті және өткізілуін ұйымдастыру. 

Образовательная программа «Управление фермерским хозяйством» - бакалавриат

Код и классификация области образования: 6B08 – «Сельское хозяйство и биоресурсы»

Код и классификация направлений подготовки: 6B081 – «Управление фермерским хозяйством»

Присуждаемая степень: бакалавр сельского хозяйства по образовательной программе «Управление фермерским хозяйством»

Срок обучения:  4 года

Цель: подготовка конкурентноспособных специалистов, имеющих общекультурные и профессиональные компетенций в соответствии с требованиями подготовки специалиста и удовлетворяющих требованиям работодателей.

Задачи:

  • Формирование общечеловеческих и социально-личностных ценностей выпускника;
  • Формирование теоретических знаний и практических навыков необходимых профессиональных компетенции в области животноводства и растениеводства;
  • Сформировать готовность выпускника к профессиональной деятельности, мобильности, непрерывному профессиональному и нравственному совершенствованию.

Общая характеристика образовательной  программы

Образовательная программа «Управление фермерским хозяйством» разработана в соответствии с классификатором направлений подготовки кадров с высшим и послевузовским образованием и согласована с Дублинскими дескрипторами и Европейской рамкой квалификаций.

Образовательная программа ориентирована на обеспечение комплексной и качественной подготовки конкурентоспособных, высококвалифицированных специалистов в области животноводства и растениеводства, способных к решению теоретических и практических задач профессиональной деятельности в современных условиях.

В настоящее время востребованными являются специалисты, которые имеют глубокие знания по выбранной в области образования и владеют умением и навыками специальности по производству продукции сельского хозяйства, в.т.ч. животноводства и растениеводства. Следовательно, специалист новой формации должен быть подготовленным для работы в хозяйствах различной формы собственности, где производят разные виды продукции животноводства и растениеводства. В этой связи, подготовка специалистов по образовательной программе «Управление фермерским хозяйством» является весьма актуальной.

Образовательная программа разработана на основе модульной системы изучения дисциплин и состоит из 12 модулей, формирующих образовательные и профессиональные компетенции. Образовательная программа содержит теоретическое обучение, включающее изучение циклов общеобразовательных, базовых и профилирующих дисциплин, а также итоговую аттестации.

Сферы профессиональной деятельности

Выпускники, освоившие программу бакалавриата образовательной программы «Управление фермерским хозяйством», могут работать на предприятиях АПК, в подразделениях Министерства сельского хозяйства Республики Казахстан и научных учреждениях.

Профессиональные компетенции

знать и понимать: современные технологии производства и переработки продуктов животноводства и растениеводства;  методы определения племенных и продуктивных качеств сельскохозяйственных животных;  методи­ки маркетинговых исследований и информации; различные теоретические и практические методы для анализа и решения производственных ситуаций; существующие и новые технологии, в области выращивания и содержания с/х животных и растений;  существующие современные и новые инновационные технологии менеджмента, в области производства продукции  животноводства и растениеводства; экономические аспекты вопросов качества и безопасности, получаемой продукции;  коммуникативные навыки и внутреннюю потребность поддерживать профессиональную компетенцию; законы, относящихся к выращиванию крупного рогатого скота, мелкого рогатого скота, технологии производства молока, говядины, конины, баранины и шерсти;  гибкость и мобильность в различных условиях и ситуациях, связанных с профессиональной деятельностью.

уметь: разрабатывать, внедрять, контролировать, оценивать и корректировать компоненты технологического процесса при производстве продукций животноводства и растениеводства; использовать методы выращивания сельскохозяйственных культур; составлять технологические карты возделывания и организовывать полевые работы в соответствии с ними; рассчитывать потребности хозяйства в семенах, удобрениях, пестицидах, горюче-смазочных материалах, сельскохозяйственных машинах, орудиях и технике, трудовых ресурсах; документировать и вести учет в рамках профессиональной деятельности.

иметь навыки: в решении организационно-хозяйственных вопросов; применения современной технологии кормления и содержания животных и возделывания сельскохозяйственных культур; по выполнению лабораторных экспериментов; по внесению корректировок в агротехнические приемы и разработке рекомендаций эффективного и рационального использования земель, распределять трудовые ресурсы, давать четкие и результативные инструкции, наблюдая за ходом работы при производстве продукции растениеводства и животноводства; по организации работы по выращиванию сельскохозяйственных животных и высококачественных сортовых семян и посадочного материала; в применении передовой прогрессивной технологии выращивания сельскохозяйственных животных и культур, с учетом мировых достижений.