Әлтайұлы Сағымбек

Әлтайұлы Сағымбек

 

РФ ЖАК техника ғылымдарының докторы, ҚР,РФ ЖАК техника

ғылымдарының кандидаты, профессор м.а, ҚР ЖАК доценті,

ҚР Ауыл шаруашылығы ғылымдары академиясының академигі,

Ресей Жаратылыстану Академиясының академигі.

Телефон: +7 (701) 408 48 54

E-mail: s.altayuly@kazatu.edu.kz

Skype: sagymbek.altayuly1

 

Ғылыми саласы

Майлы өсімдік тұқымдарын (мақсары, зығыр) қайта өңдеу өндірістерін қалдықсыз кешенді қайта өңдеу технологиясын жетілдіру және тамақ өнімдерін өндіру техникасымен технологиясы саласында ғылыми-педагогикалық кадрлар даярлау.

Ротациялық - пленкалы аппараттарда биологиялық және тамақ өнімдерінен ылғал шығару процесін қамтамасыз ету.

Қартаюға қарсы және адамның сапалы ұзақ өмір сүруі мақсатында функционалдық мақсаты үшін Қазақстан Республикасының табиғи өсімдік ресурстарын ұтымды пайдалану. Өсімдік ресурстарынан биологиялықбелсенді тағамдық, емдік-профилактикалық және дәрілік препараттарды тиімді өндіру. Биологиялық белсенді қоспаларды, тағамдық және емдік-профилактикалық препараттарды өндіруде биотехнологиялық және тағамдық процестермен аппараттарды тиімді қолдану. Қазақстанның өсімдік әлемінен Тамақ өнімдерімен биологиялық белсенді заттардың, емдік-профилактикалық және дәрілік препараттардың инновациялық технологияларын әзірлеу.

Ғылыми біліктілігі

Ғылыми дәрежесі - 1999 техника ғылымдарының кандидаты, 05.18.12 "Тамақ өндірісінің процестері мен аппараттары"; 2012 техника ғылымдарының докторы, 05.18.12 "Тамақ өндірісінің процестері мен аппараттары".

Ғылыми атағы-2001 доцент, 05.18.00"Азық-түлік өнімдерінің технологиясы".

Оқытатын пәндері

  • Астықты өңдеу және сақтау өндірістерін желдету және пневмотасымалдау қондырғылары мен көтергіш - тасымалдағыш құрылғылары.
  • Ет және сүт өнімдерін өндірудің қалдықсыз технологиялары.

Жетекшілік ететін магистранттары мен докторанттары

Жетекшілік етумен сәтті қорғағандар-21 

Білім алып жатқан магистрант-1

Білімі

1966-1971 жж. Жамбыл жеңіл және тамақ өнеркәсібі технологиялық институты "тамақ өндірісінің машиналары мен аппараттары" мамандығы бойынша инженер-механик біліктілігімен

1975-1978 жж. аспирантура, Воронеж технологиялық институты 05.18.12 "тамақ өндірісінің процестері мен аппараттары"мамандығы бойынша,

2009-2012 жж. 05.18.12 "Тамақ өндірісінің процестері мен аппараттары" мамандығы бойынша докторантура, ФГБОУ ВПО "ВГУИТ" Тамақ өндірісінің машиналары мен аппараттары кафедрасы (ТӨМА). "Воронеж мемлекеттік Инженерлік технологиялар университеті".

Еңбек өтілі

1971-1975

Жамбыл жеңіл және тамақ өнеркәсібі технологиялық институтының оқытушысы

1979-1998

Алматы технологиялық институтының "Тамақ өндірісінің машиналары мен аппараттары" кафедрасының аға оқытушысы

1998-1999

"Қазақ тамақ өнеркәсібі ҒЗИ" аға ғылыми қызметкері.

1999 -2002

"Қазақ жеміс және жүзім шаруашылығы ҒЗИ" аға ғылыми қызметкері.

2001-2002

Қазақ инженерлік-технологиялық университеті деканының орынбасары.

2002-2005

Астықты кептіру техникасы мен технологиясы зертханасының меңгерушісі, ҚР АШМ, ҚазҒЗИ "АСҚӨ" жетекші ғылыми қызметкері.

Ақмола бизнес технологиясы университетінің доценті.

2004-2014

Л.Н. Гумилев атындағы ЕҰУ-ің жаратылыстану ғылымдары факультетінің "Биотехнология және микробиология" кафедрасының доценті, профессоры.

2015 жылдан бастап

Сәкен Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университетінің "Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы" кафедрасының доценті, профессор м.а.

 

Зерттеудің негізгі бағыттары

Зерттеу жобалары

Мемлекеттік тапсырыс шеңберінде ҒЗЖ орындауға қатысу:

1). Бюджеттік бағдарлама бойынша: "ғылыми зерттеулерді гранттық қаржыландыру": "Тұздау жағдайында өсімдіктердің патогендерге төзімділігінде молибдоферменттердің әсер ету механизмдерін зерттеу". тақырыбы бойынша.2007-2014 ж.ж.

2) Тамақ өнімдерінің жаңа түрлерін өндіру үшін мақсары тұқымынан Сулы-майлы тағамдық эмульсияларды алу технологиясын әзірлеу. Жоғары сапалы су-май функционалды тағамға төзімді концентрацияланған эмульсияларды алу, оның негізгі міндеті барлық ингредиенттердің сапасын сақтау болып табылады (қаржыландыруға өтініш).

Халықаралық ғылыми жобаларда ҒЗЖ орындауға қатысу:

1). Қазақстан-Қытай халықаралық ғылыми-техникалық ынтымақтастық шеңберінде Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университеті арасында бірлескен ғылыми зерттеулер бағдарламасын әзірлеу үшін Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университеті (Биология және биотехнология кафедрасы) Астана қаласы, Қазақстан және Шаньси медицина және өмір туралы ғылым институты Тайюань қаласы, ҚХР, бағалы саңырауқұлақ түрлерін табиғи таралымдарынан іріктеу және оларды азық-түлік өнімдері мен емдік препараттарды өндіру үшін культивациялау технологиясын әзірлеу бойынша СК 08-22 (Ян Хуайцзун бастаған); "Ерекше Саңырауқұлақтарды жинау, өңдеу, бөліп алу және өсіру және оларды бағалау мен пайдалану" жобасы бойынша және СК 08-17 (Се Хон бастаған) «Жеуге жарамды және емдік саңырауқұлақтарды»- жоба толық емес, жалғасы бар.

Марапаттар, құрмет грамоталары

ҚР Білім және ғылым министрлігі өткізетін республикалық байқау аясында 2008 жылғы "ЖОО үздік оқытушысы" грантының иегері.

2009 жылғы 10 тамыздағы (2009 жылғы қыркүйек-2010 жылғы тамыз) Шетелде кадрлар даярлау жөніндегі Республикалық комиссия отырысының қорытындысы бойынша Қазақстан Республикасы Президентінің "Болашақ" халықаралық стипендиясының иегері, Воронеж қаласы, Ресей.

ЕҰУ "Күлтегін" медалімен марапатталған. Л. Н. Гумилев 2009 ж.

"Қазақстан Республикасының Тәуелсіздігіне 20 жыл"медалімен марапатталған.

Ғылым мен өнертабысты дамытуға қосқан үлесі үшін Альфред Нобель медалімен марапатталған.

Ю. А. Овчинников атындағы Ресей Биотехнологтары қоғамының мүшесі.

2012-2013 жылдарға арналған ҚР БҒМ ҒК мемлекеттік ғылыми стипендияларының иегері.

Ресей Жаратылыстану Академиясының "техникалық ғылымдар" секциясы бойынша академигі.(2015).

ҚР Ауыл шаруашылығы ғылымдарының академигі.

2015 жылы ҚР тәуелсіз аккредиттеу және рейтинг агенттігі жүргізген "Топ-50" бас рейтингінің нәтижелері бойынша С. Әлтайұлы еліміздің жоғары оқу орындарының жетекші оқытушыларының қатарына енді.

ҚР Білім және ғылым министрлігі өткізетін республикалық байқау аясында 2015 жылғы "ЖОО үздік оқытушысы" грантының иегері.

Ресей жаратылыстану академиясының "Ғылым мен білімге еңбегі сіңген қайраткер" құрметті атағы (2015 ж.).

"Ғылыми жеңістері мен жетістіктері үшін "Александр Македонский орденімен марапатталған (Мәскеу қ., РФ).

Сократ медалімен марапатталған (Socrates медалі, 2016).

2017 жылғы "ШАПАҒАТ"Республикалық өнертапқыштар байқауының жеңімпазы. Қазақстан Республикасының Білім беру саласындағы ерекше еңбегі үшін "Қазақстан Республикасының Білім беру ісінің құрметті қызметкері"төсбелгісімен марапатталған. 2017 жылғы 8 қарашадағы №299 куәлік.

Біліктілікті арттыру

Тақырып атауы

Өту орны мен кезеңі

Оқыту өткен ұйымның атауы

Аяқтауны саны

1

2

3

4

5

1

«Основы работы в системе КОМПАС-3D»

г. Воронеж, Россия, декабрь 2015 года.

Воронежский государственный университет инженерных технологий по программе

Сертификат

2

Стажировка для реализации инновационных проектов и новых образовательных программ

г. Воронеж, Россия, ноябрь 2016г.

Воронежский Государственный Аграрный университет имени Императора Петра I, 2016 года

Сертификат

3

Научная стажировка на базе (University of California, Davis, Food Science and Technology).

Davis, UC декабря 2016 года

Калифорнийского университета, Дэвис

Сертификат

3

Курсы по компьютерному моделированию инженерных задач на программном комплексе COMSOL Multipysics, RAM Trade company

г. Алматы.

с 17-20 октября 2016 года -

АЭУС.

Сертификат

4

Семинар: «ThomsonReuters для научных исследований»

г. Астана, 2016

Казахский агротехнический университет им. С. Сейфуллина

Сертификат

5

Обучение на курсах повышения квалификации «Английский язык» в объеме 15 часов и сдал квалификационный зачет

г. Астана, с 1 по 30 сентября 2016 года в КазАТУ

Казахский агротехнический университет им. С. Сейфуллина

Сертификат

6

Профессиональная программа «Пищевые технологии будущего: инновации в производстве и переработке сельскохозяйственной продукции».

г. Саратов, РФ. 02.03.-13.03. 2020 г.

Саратовский государственный аграрный университет им. Н.И. Вавилова

Удостоверение

7

Сертифицированным экспертом по информационным ресурсам Clarivateдля научных исследований и оценки научной результативности: WebofScience, JornalCitationReport, InCites

Сентябрь 2021 г.

Clarivate

Сертификат

 

Басылымдар:

Scopus, РҒДИ, БҒСБК индекстелетін отандық және шетелдік ғылыми журналдардағы 470-тен астам ғылыми жарияланымдардың, оның ішінде 7 оқулық пен оқу құралының, 1 монографияның және РФ РКи 36 авторлық куәліктері мен патенттерінің авторы.

Хирша Индексі (Scopus) –

Ұсынылған бағыттар бойынша соңғы 5 жылдағы ең маңыздылары:

Web of Science, Scopus басылымдары:

  1. Ponomareva E.I., Lukina S.I., Altayuly S., Zubkova E.V. Efficiency of application of electroactivated aqueous solution in the production of bread low acidity. Proceedings of the Voronezh State University of Engineering Technologies. 2016;(2):158-161. (In Russ.) DOI:10.20914/2310-1202-2016-2-158-161.
  2. M. Sarsembayeva, K. Sarsenbayev, S. Altayuly, K. Sartayeva, K. Lakhanova/ Studying the particularities of shampoo and liquid soap on a basis of plant extract of Cistanchedeserticola. Abstracts / Journal of Biotechnology 280S (2018) S32–S91. S81 https://doi.org/10.1016/j.jbiotec.2018.06.266).
  3. Na Zhang, Yonglin Li, Shasha Wen, Yiwen Sun, Jia Chen, Yuan Gao, AltayulySagymbek, Xiuzhu Yu. Analytical methods for determining the peroxide value of edible oils: A mini-review // Food Chemistry 358 (2021) 129834.https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.129834

Received 27 January 2021; Received in revised form 12 April 2021; Accepted 14 April 2021    Available online 20 April 2021. 0308-8146/© 2021 Elsevier Ltd. All rights reserved.

Food Chemistry Volume 358, 1 October 2021, 129834.(процентиль 96,833). 

ҚР БҒминистірлігінің БҒСБК дағы басылымдар:

  1. Способ производства композиционного творожно-растительного продукта специального назначения /Вестник Государственного Университета имени Шакарима №1-2016-С.3-6. (С. Алтайулы, Г.Н.Жакупова, Ш.Б. Байтукенова, Г.Ж. Жумагазина).
  2. Абдибекова А.К., Есиркепов Е.С., Алтайулы С. Изучение биологических свойств пробиотических компонентов в йогуртах и айране. / Журнал «Вестник Алматинского технологического университета», №4, C. 35-40. 2016.- г. Алматы.
  3. Алтайулы С., Якияева М.А. Технология производства фосфолипидных концентратов растительных масел. / Журнал «Вестник Алматинского технологического университета», №4, C.58-65.- 2016. г. Алматы.
  4. Алтайулы С., Жакупова Г.Н., Искаков А.С. Разработка технологии производства кисломолочного продукта на основе использования пробиотических препаратов // Механика и Технологии, № 1 (59) Январь-март 2018 - С. 60-64.
  5. Алтайулы С., Темирова И.Ж. Получение пищевых лецитинов из сафлоровых масел// Механика и технологии, № 1 (59) Январь-март 2018- С. 65-67.
  6. Г.Н. Жакупова, С. Әлтайұлы, Ж.Т. Айляз, Ж. Даутханқызы. Биологиялық белсенді заттармен байытылған сүзбе өндіру технологиясын жетілдіру// Механика жәнетехнологиялар, 2018, №3, C. 80-86.
  7. С. Әлтайұлы, С.Б. Ермекбаев, А.Т. Майганова. Гидротермиялықөңдеурежимдерініңұнсапасынаәсері // Механика жәнетехнологиялар, 2018, №3, C. 53-57.
  8. Әлтайұлы С., Ермекбаев С.Б., Абдиманапова С.Ж. / Арпадәндерінен тез дайындалатынжартылай фабрикат өндірутехнологиясынжетілдіру // Механика жәнетехнологиялар, 2020, №1, C. 82 – 87.
  9. Әлтайұлы С., Бақытбек Ә., Ұзаков Я.М. Өсімдіккомпоненттерінқолданыпұлттықетөнімдеріндайындаутехнологиясынжетілдіру // Механика жәнетехнологиялар, 2020, №2, C. 161 - 168.

Монографиялар:

  1. Ротационно-пленочные аппараты // Монография – Воронеж: ФГБОУ ВПО «ВГУИТ», 2012. – 176 с.
  2. Әлтайұлы С. Майлы дақылдар және өсімдік майларының өндірісі. Оқу құралы / С. Әлтайұлы – Алматы, Альманахъ, 2019. – 343 б. 21,2 б.т.

ҚР және РФ алынған патенттері:

  1. Цилиндрический ротационно-пленочный аппарат / Патент РК на изобретения № 30906 МПК В 01 D 3/30. Заявитель и патентообладатель АлтайулыСагымбек . – № 2014/0746.1; заявл. 30.05.2014; опубл. Бюлл.№2, 15.02.2016. – 4 с. (С. Алтайулы).

  2. Алтайулы С., Шахов С.В., Гавриленков А.М., Кузнецов И.В., Алтаев Т.С. Барабанная сушилка с канальной насадкой/ Патент РК на изобретения 31537 МПК F26B 11/04. Заявитель и патентообладатель Республиканское государственное предприятие на праве хозяйственного ведения "Евразийский национальный университет имени Л.Н. Гумилева" МОН РК. – заявка № 2014/1171.1 от 09.09.2014 г. опубл. 30.09.2016, Бюлл. №12. – 5 с.

  3. Әлтайұлы С., Алтаев Т.С. Способ производства кисломолочного продукта /Патент РК на изобретения 31726 МПК А23 C 9/00. A23 C 9/13. Заявитель и патентообладатель АлтайулыСагымбек. – заявка № 2015/1040.1 от 17.09.2015 г. опубл. 30.12.2016, Бюлл. №18. – 5 с.

  4. Әлтайұлы С., Горяййнову В.В., Шахов С.В., Алтаев Т.С. Представление функции из класса (  – конечное число) быстрым косинус разложением, в котором использована граничная функция девятого порядка, а коэффициенты разложения найдены поточечным методом при равномерном разбиении отрезка (программа для ЭВМ)/ Свидетельство о государственной регистрации прав на объек авторского права №1964 от 23 сентября 2016 года созданный 29.08. 2016 года зарегистрированы исключительные имущественные права на объект авторского права Министерство юстиции РК.-44 с.

  5. Антипов Сергей Тихонович, Шахов Сергей Васильевич, АлтайулыСагымбек Аппарат для удаления влаги из жидких высоковлажных термолабильных эмульсий/ Пат. 2614867 РФ, МПК В 01 D 1/22. заявитель и патентообладатель (ФГБОУ ВПО «ВГУИТ») Воронеж. гос. универ-т инженерных технологий. – №2015145201/05; заявл. 21.10.2015; опубл. 30.03. 2017, Бюл. № 10. – 11 с.

  6. Алтайулы С., Шахов С.В., Константинов В.Е., Ветров А.В., Матеев Е.З. Аппарат для удаления влаги из жидких высоковлажных термолабильных эмульсий/ Пат. 26810141 РФ, МПК В 01 D 1/22. заявитель и патентообладатель (ФГБОУ ВПО «ВГУИТ») Воронеж. гос. универ-т инженерных технологий. – Заявка: №20181112014, заявл. 29.03. 2018.; опубл. 01.03. 2019; Бюл. № 7. – 10 с.