Басты бет / Факультеттер және кафедралар / Игенбаев Айдын Қайырбекұлы
Игенбаев Айдын Қайырбекұлы

Игенбаев Айдын Қайырбекұлы

 

PhD, "Тамақ өнімдерінің және қайта өңдеу өндірістерінің

технологиясы" кафедрасының ассоциаланған профессор м.а.

Кабинет 3224 Б, тел. +7(7172)39-73-27

E-mail: a.igenbayev@kazatu.edu.kz

 

Ғылыми саласы

Жануарлар мен өсімдіктер шикізатын кешенді қайта өңдеу саласындағы іргелі және қолданбалы ғылыми зерттеулер; Жануарлар мен өсімдіктер шикізатынан алынатын ет өнімдерінің жаңа технологияларын жетілдіру; ҚР ет саласының қазіргі жай-күйі мен даму перспективаларына анализ жасау.

Ғылыми біліктілігі

2017 ж. ҚР БҒМ БҒСБК 2018 жылғы 8 ақпандағы №220 шешімімен 6D072700 - "азық-түлік өнімдерінің технологиясы" мамандығы бойынша PhD

Оқытатын пәндері

            Тамақ өнімдері технологияларының теориялық негіздері, Ет және сүт өнімдерін өндірудің заманауи технологиялары

Жетекшілік ететін магистранттары мен докторанттары

Жетекшілік етумен сәтті қорғағандар

Ғылым кандидаттары - 2

Магистранттар – 3

Білім алып жатқан докторанттар мен магистранттар

PhD докторлар – 2

Магистранттар – 2

Білімі

2004-2008 ж ж. Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университеті, мамандығы 050727 - "Азық-түлік өнімдерінің технологиясы", біліктілігі-азық-түлік өнімдерінің технология бакалавры;

2008-2010 ж. ж. Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университеті, 6N0727 - "Азық-түлік өнімдерінің технологиясы" мамандығы бойынша азық-түлік өнімдері технологиясының магистрі;

2014-2017 Ж. Ж. Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университеті, 6D072700 - "Азық - түлік өнімдерінің технологиясы" мамандығы бойынша PhD-докторантура

Еңбек өтілі

01.09.2010 ж-Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің колледжі.

01.09.2012 -24.08.2018 Ж. Ж. Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университеті, аға оқытушы

03.09 бастап. 2018 ж. - С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті, аға оқытушы.

Негізгі зерттеу бағыттары

2012 ж. бастап Мемлекеттік бюджеттен қаржыландырылатын ғылыми-зерттеу жұмыстарына белсенді қатысады

Қытысқан зерттеу жобалары 

Мемлекеттік тапсырыс шеңберінде ҒЗЖ орындауға қатысу:

  1. 2012-2014, ҚР БҒМ гранттық қаржыландыру шеңберіндегі "өсімдік және жануар тектес шикізат негізінде функционалдық тамақтануға арналған Тамақ өнімдерінің технологиясын әзірлеу" ғылыми жобасы»;
  2. 2015-2017, ҚР БҒМ гранттық қаржыландыру аясында «Бидай дәнінің ұрықтарын-ұн өндірісінің екіншілік шикізатын жаңа тамақ өнімдері мен тағамдық қоспалардың инновациялық технологияларын құрумен кешенді қайта өңдеу» ғылыми жобасы»;
  3. 2018-2020, «Агроөнеркәсіп кешенінің өңдеу кәсіпорындарын олардың тиімділігі мен бәсекеге қабілеттілігін арттыру мақсатында ғылыми-технологиялық қамтамасыз ету» ҚР АШМ БҚБ шеңберіндегі ғылыми жоба.

Марапаттар, құрмет грамоталары

- Мемлекеттік дарынды жас ғалымдарға арналған конкурстың 2016, 2020 жж. степендианты.

Біліктілікті арттыру

Тақырып атауы

Өту орны мен кезеңі

Оқыту өткен ұйымның атауы

Аяқтау нысаны

1

3

4

5

7

1

Thomson Reuters

Семей қ-сы, 2015 ж.

Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университеті

Сертификат

2

Новая академическая политика АО КАТУ им. С.Сейфуллина в условиях расширения академической и управленческой самостоятельности

Астана қ-сы, 2018 ж.

С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті

Сертификат

3

Внутривузовская система обеспечения качества образования

Астана қ-сы, 2018 ж.

АРТА аккредиттеу және рейтингтің тәуелсіз агенттігі

Сертификат

4

"Способы и виды фальсификации пищевой продукция животного происхождения. Методы выявления фальсификации, с сипользованеим современных лабораторных методов. Интерпретация результатов испытаний"

РФ, Мәскеу, 2016 ж.

В.М. Горбатов атындағы БРЕӨЗИ

Куәлік 

5

Transformation of the Global Food System

2020 ж.

University of Copenhagen and offered through Coursera

Сертификат

6

The Meat We Eat an online non-credit course authorized by

2020 ж.

University of Copenhagen and offered through Coursera

Сертификат

 

Басылымдар:

Scopus, РИНЦ, ККСОН индекстелетін отандық және шетелдік ғылыми журналдарда 100-ден астам ғылыми жарияланымның, оның ішінде 8 оқу құралы, 2 монография және 6 пайдалы модельге және ҚР өнертабысына патенттер.

Хирша Индексі (Scopus) – 4.

Ұсынылған бағыттар бойынша соңғы 5 жылдағы ең маңыздылары: 

Web of Science, Scopus басылымдары:

1.Fatty Acid Composition of Female Turkey Muscles in Kazakhstan. J. World Poult. Res. 9(2): 78-81, June 25, 2019.https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=57192087520Процентиль 11%

  1. Comparative analysis of red and white turkey meat quality. Pakistan journal of nutrition, Pak. J. Nutr., 16(6) Р 412-416, 2017.https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=57192087520Процентиль 20%
  2. Nutritive and biological value of the germinated wheat grain. EurAsian Journal of BioSciences. Eurasia J Biosci 13, 1947-1951 (2019)https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=57192087520Процентиль 22%

БҒСБК - дағы басылымдары:

  1. Бидай дәнегінің минералдық құрамын зерттеу нәтижелері, Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің Хабаршысы, №1 Семей 2017 ж. 63-66 б.
  2. Исследование функционально-технологических свойств, химических состава и микроструктуры мяса сельскохозяйственных животных и птицы, Вестник государственного университета имени Шакарима города Семей, №2 (78) Семей 2017 г. 115-118 с.
  3. Престеу процесі кезіндегі ет-сүйекті шыжықтың биохимиялық құрамының өзгеруі, Вестник государственного университета имени Шакарима города Семей, №1 (85) Семей 2019 г. 161-164 с.
  4. Жасымдық дақылының химиялық құрамының ерекшеліктері, Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің Хабаршысы, №1 (77) Семей 2017 ж. 126-130 б.
  5. Геродиеталық тамақтануға арналған ет өнімдері өндірісінде қолданылатын күркетауық етінің тағамдық құндылығын зерттеу, Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің Хабаршысы, №3 (87) Семей 2019 ж. 31-35 б.
  6. Өсімдік шикізатын және құс етін геродиталық өнім өндіруде қолдану, М.Х. Дулати атындағы Тараз мемлекеттік университеті Механика және технологиялар ғылыми журанлы № 3 (65) Тараз 2019 ж. 57-63 б.
  7. Етті-өсімдікті шикізаттар негізіндегі аққуызды-майлы қоспаның рецептурасы мен технологиясы, Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің Хабаршысы, №3 (87) Семей 2019 ж. 36-39 б.
  8. Ақуызды-майлы эмульсияның етті-өсімдікті паштеттің тағамдық құндылығына әсері, Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің Хабаршысы, № 1(89) Семей 2020 ж. 95-100 б.

Монографиялар:

  1. Амирханов К.Ж., Асенова Б.К.,Касымов С.К., Смольникова Ф.Х., Нурымхан Г.Н. Игенбаев А.К. Комплексная переработка зародышей зерна пшеницы. Монография. - МАП, Алматы 2015, С.180
  2. Смольникова Ф.Х., Амирханов К.Ж., Асенова Б.К., Нургазезова А.Н., Нурымхан Г.Н., Касымов С.К., Игенбаев А.К. Совершенствование технологии зерновыхмпродуктов с использованием зародыша зерна пшеницы. Монография, – Алматы, Эпиграф, 2019, 116 с.

Алынған инновациялық патенттер:

  1. Пайдалы модельге патент «Состав для приготовления комбинированного мясорастительного полуфабриката» № 5173, 17.07.2020. (KZ);
  2. Инновациялық патент «Комплексная пищевая добавка» №30889, 18.01. 2016. (KZ);
  3. Өнер табысқа патент «Гомогенизирующая головка» № 34672, 30.10.2020. (KZ);
  4. Пайдалы модельге патент «Способ производства вареной колбасы с растительной добавкой» № 5191, 24.07.2020. (KZ);

  5. Өнер табысқа патент «Установка для гомогенизации молока» № 34671, 30.10.2020. (KZ);

  6. Пайдалы модельге патент «Способ получения смеси сухих зерен высокой биологической ценности» № 1648, 25.01.2016. (KZ).