Басты бет / Факультеттер және кафедралар / Какимов Мұхтарбек Мұханұлы
Какимов Мұхтарбек Мұханұлы

Какимов Мұхтарбек Мұханұлы

 

Техника ғылымдарының кандидаты , доцент

«Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы»

кафедрасының меңгерушісі

 Кабинет 4205, тел. +7(7172)39-73-27

E-mail: muhtarbek@mail.ru

 

 

Ғылыми саласы

Ет өнімдерін қалдықсыз қайта өңдеу технологиясын және өсімдіктердің қайта өңдеу өндірістерін кешенді механикалық өңдеудің тиімді жолдарын жетілдіру (күнбағыс, мақсары, шырғанақ өндірісі) және тамақ өнімдерін өндіру техникасы мен технологиясы саласында ғылыми-педагогикалық кадрлар даярлау.

Ғылыми біліктілігі

Ғылыми дәрежесі – 2007 ж. Техника ғылымдарының кандидаты, 05.18.12 "Тамақ өндірісінің процестері мен аппараттары"

Ғылыми атағы – 2011ж. доцент, 05.18.00 "Азық-түлік өнімдерінің технологиясы"

Оқытатын пәндері

Ғылыми нәтижелерді математикалық өңдеу әдістемесі, Тамақ өнімдері өндірісінің жабдықтары

Жетекшілік ететін магистранттары мен докторанттары

Жетекшілік етумен сәтті қорғағандар

Ғылым кандидаттары - Орынбеков Д.Р., 2010; Абдилова Г. Б., 2011;

Магистранттар – Тохтаров Ж.Х., 2011; Эрнест А.Е., 2016; Давлетова А.М., 2017; Кәрібек Ж.Н., 2017; Рыспаева У.А., 2017; Серікқазы Ы.С., 2017; Султанов Ж.Е., 2017; Абдрашева Г., 2018; Амангельды Т., 2018; Жайлау М.И., 2019; Мурзабеков А.О., 2020; Ташкенбай У.А., 2020. Балтабек М., 2021;

Білім алып жатқан докторанттар мен магистранттар

PhD докторлар – Токышева Г.М., Искаков Б.М., Утарова Н.Б.;

Магистранттар – Мартова Т.Е.

Білімі

1991-1995 жж. -  Шығыс Қазақстан совхоз техникумы «Ауыл шаруашылығын механикаландыру» мамандығы бойынша, квалификация - техник-механик (Ақжар ауылы)

1996-2001 жж. - 140740 «Тамақ өндірісінің машиналары мен аппараттары» мамандығы бойынша маман, Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университеті РМҚК, біліктілік: азық-түлік өндірісі кәсіпорындарының жабдықтары бойынша инженер-механик (Семей қ.)

2002-2005 жж. - 05.18.12 – «Тамақ өндірісінің процестері мен аппараттары» мамандығы бойынша Аспирантура, Шәкәрім атындағы Семей  мемлекеттік университеті РМҚК, Инженерлік-технологиялық  факультет (Семей қ.)

Еңбек өтілі

2002 ж. – Шəкəрім ат. СМУ, «Тамақ өндірісінің процестері мен аппараттары» кафедрасының аға зертханашысы;

2002-2005 ж.ж. - Шəкəрім ат. СМУ, «Тамақ өндірісінің процестері мен аппараттары» мамандығы бойынша аспирантура;

2005-2006 ж.ж. – Шəкəрім ат. СМУ, «Тамақ өндірісінің процестері мен аппараттары» кафедрасының аға оқытушысы;

2006-2013 ж.ж. - Шəкəрімат. СМУ, «Физика жəне электротехника» кафедрасының доценті;

2013-2014 ж.ж. – Семей қ. Шəкəрімат. МУ, «Тамақ өндірісінің процестері мен аппараттары» кафедрасының доценті;

2014 жылдың қыркүйек айынан бастап С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университетінің доцент және кафедра меңгерушісінің қызметін атқарады 

Негізгі зерттеу бағыттары  

2011 ж. «Механикалық өңдеу кезінде өсімдік шикізатының қасиеттерінің кешенін зерттеу» ғылыми-зерттеу жұмысын жүргізу бойынша бастамашыл топ басқарды

2012 ж. Мемлекеттік бюджеттен қаржыландырылатын ғылыми-зерттеу жұмыстарына белсенді қатысады

Қытысқан зерттеу жобалары 

Мемлекеттік тапсырыс шеңберінде ҒЗЖ орындауға қатысу:

2011-2013 ж.ж. "Механикалық өңдеу кезінде өсімдік шикізатының қасиеттер кешенін зерттеу"

2012-2014 ж.ж. "Жемшөп өндірісі үшін мал шикізатын өңдеу техникасы мен процестерін әзірлеу және жетілдіру"

2018-2020 ж.ж. "Жергілікті табиғи ресурстарды ұтымды пайдалану және биологиялық құндылығы жоғары тамақ өнімдерінің ассортиментін кеңейту мақсатында өсімдік шикізатын кешенді қайта өңдеу"

2018-2020 ж.ж. "Агроөнеркәсіп кешенінің өңдеу кәсіпорындарын олардың тиімділігі мен бәсекеге қабілеттілігін арттыру мақсатында ғылыми-технологиялық қамтамасыз ету"

Халықаралық ғылыми жобаларда ҒЗЖ орындауға қатысу:

2017-2020 ж. халықаралық жоба «Эрасмус+»  «Enhancing University Teaching in Thermal Power Systems for Cleaner Environment with Parallel Improvements in PhD Skills Development » (ASIAXIS).

Марапаттар, құрмет грамоталары

- Мемлекеттік дарынды жас ғалымдарға арналған стипендианың степендианты 2011-2012 жж.

- ҚР БҒМ бұйрығы бойынша «Жоғары оқу орнының үздік оқытушысы», 2013 ж.

- ҚР БҒМ алғыс хаттары, 2017 ж.;

- ҚР БҒМ алғыс хаттары, 2020 ж.

Біліктілікті арттыру

Тақырып атауы

Өту орны мен кезеңі

Оқыту өткен ұйымның атауы

Аяқтау нысаны

1

3

4

5

7

1

Научная стажировка

Makine Mühendisliği

Турция,

Денизли қ.

Университет Памуккале

Сертификат

2

Thomson Reuters

Астана қ.                     2016 г.

Казахский агротехнический университет им. С. Сейфуллина

Сертификат

3

Новая академическая политика АО КАТУ им. С.Сейфуллина в условиях расширения академической и управленческой самостоятельности

Астана қ.                                2018 г.

Казахский агротехнический университет им. С. Сейфуллина

Сертификат

3

Внутривузовская система обеспечения качества образования

Астана қ.                                2018 г.

НААР независимое Агентство аккредитации и рейтинга

Сертификат

4

Processing technolody and  machinnery of cereal ctarch

Китай                                           2019 г.

College of agronomy, hortwest AandF university Yangling, Shaanxi ,China

Сертификат

 

Modern technologies of milking sheep using a mobile milking machine

Нұр-Сұлтан қ.                   2020 г.

Tika Republic of Turkey ministry of culture and tourism

Сертификат

5

Менеджмент образовательной организации для руководителей

Нұр-Сұлтан қ.                   2020 г.

Ассоциация высших учебных заведений РК

Сертификат

6

Биотехнология в пищевой промышленности

 Екатеринбург қ.                 2020 г.

Уральский государственный экономическим университет

Удостоверение

 

Басылымдар:

Scopus, РИНЦ, ККСОН индекстелетін отандық және шетелдік ғылыми журналдарда 250-ден астам ғылыми жарияланымның, оның ішінде 6 оқу құралы, 5 монография және 9 ҚР алдын ала және инновациялық патенттерінің авторы. 

Хирша Индексі (Scopus) – 3.

Ұсынылған бағыттар бойынша соңғы 5 жылдағы ең маңыздылары: 

Web of Science, Scopus басылымдары:

  1. Effect of brine and electrical stimulation on nutritive value of the cooked smoked mutton products, EurAsian Journal of Bio Sciences, 2019, 13(2), стр. 1467-1473, https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=57191586199, Процентиль 22%
  2. Nutritive and biological value of sea buckthorn grown in east Kazakhstan region and its beneficial effects to human health, International Journal of Pharmaceutical Research, 2019, 11(1), стр. 754-757, https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=57191586199, Процентиль 31%
  3. Mathematical modeling of the relationship between separation and yield of meat-bone scraps in the pressing process, International Journal of Mechanical Engineering and Technology, 2018, 9(9), стр. 968-971, https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=57191586199, Процентиль 56%
  4. Mineral composition of sea buckthorn, Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences, 2016, 7(4), стр. 1373-1377, https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=57191586199, Процентиль 13%
  5. Design and Engineering Calculation of a Screw Press For Extracting Juice from Sea Buckthorn,  ARPN Journal of Engineering and Applied Sciences, 2021, 16(8), стр. 885–891,

https://www.scopus.com/record/display.uri?eid=2-s2.0-85108551377, Процентиль 44%

 

КОКСОНдағы басылымдары:

  1. Ұсақтаудың престеу процесіне қажетті тиімді факторларын анықтау Ғылыми журнал «Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің хабаршысы» 2016. №1, Семей. Б. 65-69
  2. Престеу процесі кезіндегі ет-сүйекті шыжықтың майлылығының өзгерісі Ғылыми журнал «Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің хабаршысы» 2016. №1, Семей. Б. 69-72
  3. Тәжірибелік зерттеу жұмысын регрессиялық теңдеулер арқылы математикалық өңдеу әдістері Ғылыми журнал «Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің хабаршысы» 2016. №1, Семей. Б. 72-76
  4. Определение химического состава плодов облепихи на жидкостном хроматографе Научный журнал «Вестник Алматинского технологического университета» 2016. №2 (111), Алматы С. 14-17
  5. Құрғақ мал жемі өндірісінде центрифугалау процесін жетілдіру жолдары Ғылыми журнал «Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің хабаршысы» 2016. №2, Семей. Б. 3-5
  6. Әртүрлі тотықтырғыштармен жүгері крахмалын тотықтандырудың реакция жылдамдығына температураның ықпалын зерттеу Ғылыми журнал «Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің хабаршысы» 2016. №2, Семей. Б. 12-14
  7. Ет және өсімдікшикізаттарын фортификациялау жолымен алынатын азық-түлік өнімдерінің технологиясын жетілдірудің адам денсаулығына пайдасы Ғылыми журнал «Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің хабаршысы» 2016. №2, Семей. Б. 15-17
  8. Өндіру және қайта өңдеу кезінде бидайдың наубайханалық қасиеттеріне баға беруді дамыту Ғылыми журнал «Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің хабаршысы» 2017. №1 (77), Семей. Б. 7-10
  9. Сүт майын «лаэль» пребиотигін қосу арқылы алмастырып дайындалған қаймақ өндірісі технологиясын жетілдіру Ғылыми журнал «Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің хабаршысы» № 2 (78) 2017, Семей. Б. 23-26
  10. Капиллярлы-кеуекті денелерді кептіру жылдамдығы мен температура өзгерісін математикалық сипаттау Ғылыми журнал «Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің хабаршысы» № 4(80)2017, Семей. Б. 4-8
  11. Разработка технологии и рецептуры мясорастительного полуфабриката с антиоксидантными свойствами Ғылыми журнал «Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің хабаршысы» № 4 (80)2017, Семей. Б. 14-18
  12. Құрғақ мал жемі өндірісінде шнекті преспен престеу кезінде майлылығының əртүрлі параметрлерге тəуелділігін зерттеу Ғылыми журнал «Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің хабаршысы» № 4 (84) 2018, Семей. Б. 40
  13. Престеу процесі кезіндегі ет-сүйекті шыжықты биохимиялық құрамының өзгеруі Ғылыми журнал «Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің хабаршысы» №1 (85) 2019, Семей. Б. 161-164
  14. Тамақ өнеркәсібінде тотықсыздандырғыштарды қолданудың тиімді жолдары Ғылыми журнал «Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің хабаршысы» №1 (85) 2019, Семей. Б. 164-168
  15. Геродиеталық тамақтануға арналған ет өнімдері өндірісінде қолданылатын күркетауық етінің тағамдық құндылығын зерттеу Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің Хабаршысы, №3 (87) Семей 2019 ж. 31-35 б.
  16. Етті ұсақтау кезіндегі қысымның өзгерісін талдау Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің Хабаршысы, №3 (87) Семей 2019 ж. б. 109-112.
  17. Солтүстік Қазақстан жағдайында өсірлген қой сүттінің құрамы мен қасиеттерін зерттеу. Семей қаласының Шәкәрім атындағы Мемлекеттік Университетінің Хабаршысы. №4 (88) 2019 138-143 бет.
  18. Дәстүрлі емес шикізаттарды қолдану арқылы жұмсақ ірімшіктердің технологиясын жетілдіру Семей қаласының Шәкәрім атындағы Мемлекеттік Университетінің Хабаршысы. №4 (88) 2019 134-138 бет.

Монографии:

  1. Өсімдік шикізаттарын кешенді өңдеу Монография. – Семей, Ертіс ақпарат, 2019, 132б. ISBN 978-601-332-398-5
  2. Өсімдік шикізатын сүт өнімдерін өндіруге қолдану Монография. – Семей:, 2020, 132 б.ISBN 978-601-06-6551-4

Алынған инновациялық патенттер:

  1. Способ обжаривания изделий из теста Инновационный патент №31406. Зарегистрирован в Государственном реестре изобретений Республики Казахстан 21.07.2016.

  2. Устройство для обжаривания изделий из теста Инновационный патент № 31404. Зарегистрирован в Государственном реестре изобретений Республики Казахстан 21.07.2016.

  3. 3. Өсімдік шикізатынан шырын бөліп алуға арналған шнекті пресс. Патент на полезную модель №3690. Зарегистрирован в Государственном реестре изобретений Республики Казахстан02.2019

  4. 4. Творожный продукт. Патент на полезную модель № Зарегистрирован в Государственном реестре изобретений Республики Казахстан 30.04.2020