Басты бет / Факультеттер және кафедралар / Машанова Нұрбибі Советқызы
Машанова Нұрбибі Советқызы

Машанова Нұрбибі Советқызы

 

Техника ғылымдарының докторы, аға оқытушы

"Тағам және қайта өңдеу өндірісінің технологиясы" кафедрасы

Кабинет 4309

E-mail: n.mashanova@kazatu.edu.kz

 

 

Ғылыми қызығушылықтар саласы

Ет және ет өнімдерінің технологиясы; Сүт және сүтөнімдерінің технологиясы; Қоғамдық тамақтану өнімдерінің технологиясы; тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі.

Ғылыми біліктілігі

Ғылыми дәрежесі – 2005 ж. техника ғылымдарының кандидаты, 05.18.04"Ет, сүт, балықөнімдеріжәне тоңазытқыш өндірісінің технологиясы"

Ғылыми дәрежесі-2012 ж. техника ғылымдарының докторы, 05.18.04"Ет, сүт, балық өнімдері және тоңазытқыш өндірісінің технологиясы"

Оқылатын пәндер

Тамақтану технологиясы, Тамақ технологиясы теориясы, Академиялық жазу

Жетекшілік ететін магистранттары мен докторанттары

Жетекшілік етумен сәтті қорғағандар

Магистранттар: 13

Білім алып жатқан докторанттар мен магистранттар

PhD докторлар - 1

Магистранттар– 1

Білімі

1993-1998жж. Алматы технологиялық университеті, "қоғамдық тамақтану өнімдерінің технологиясы" мамандығы, біліктілігі – жалпы тамақтандыру инженер-технологы;

2001-2004 жж.Алматы технологиялық университеті, 05.18.04 - "Ет, сүт, балық өнімдері және тоңазытқыш өндірісінің технологиясы"мамандығы бойынша аспирантура 

Еңбек өтілі

1998-2000 жж. – Алматы қ. "Рахат палас отель" тамақтану бөлімінің аспазшысы

2000-2004 жж. –  "Континент" ЖШС тамақтану бөлімінде аспаз, "Диккенс" мейрамханасы, Алматы қ.

2004-2006 жж. – Алматы технологиялық университетінің" Тағам өндірісінің технологиясы " кафедрасының оқытушысы, Алматы қ.

2006-2009 жж. - Жәңгір хан атындағы Батыс Қазақстан аграрлық-техникалық университетінің "Тамақ өнімдерін қайта өңдеу технологиясы" кафедрасының оқытушысы,

2009-2010 жж. - Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігі Ғылым комитетінің Ғылыми-техникалық қызметті дамыту және болжау басқармасының сарапшысы

2010-2015 жж. - Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігі Ғылым комитеті ғылыми-техникалық саясат басқармасының бас сарапшысы

2015 - қазіргі уақытқа дейін С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университетінің «Тамақ және қайта өңдеу өндірісінің технологиясы» кафедрасының аға оқытушысы.

Негізгі зерттеу бағыттары

Емдік-профилактикалық бағыттағы тамақ өнімдерінің рецептуралары мен өндіру технологиясын әзірлеу

Қытысқан зерттеу жобалары 

2018-2019 жж.: "Caspian Logistic and procurement" ЖШС тапсырысы бойынша емдеу-алдын алу бағытындағы энергетикалық батончиктердің рецептурасы мен технологиясын әзірлеу бойынша қызмет көрсетудегі шаруашылық келісімшарт тақырыбының жетекшісі

2021 жылдан бастап ҚР АШМ "диеталық тамақ өнімдерін өндіру кезінде пайдалы микроорганизмдердің жаңа штаммдарын, ферменттерді, нутриенттерді және басқа да жиынтықтарды пайдалана отырып технологиялар әзірлеу"бағдарламалық-нысаналы қаржыландыру шеңберінде ғылыми-техникалық бағдарламаның ғылыми қызметкері

Марапаттар, құрмет грамоталары

- Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрінің Құрмет Грамотасы, 2013 ж.

- Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрінің Ғылым комитеті Төрағасының грамоталары 2011, 2014 ж.

Біліктілікті арттыру

- "КАТУ им" АҚ жаңа Академиялық саясаты. С. Сейфуллин академиялық және басқару дербестігін кеңейту жағдайында, Астана қ. 2018 ж.

- Білім беру сапасын қамтамасыз етудің ЖОО ішіндегі жүйесі, арта аккредиттеу және рейтингтің тәуелсіз агенттігі, Астана қ. 2018 ж.

Басылымдар:

Scopus, РИНЦ, ККСОН индекстелетін отандық және шетелдік ғылыми журналдарда 100-ден астам ғылыми жарияланымның, оның ішінде 4 оқу құралы, 7 ҚР алдын ала және инновациялық патенттерінің авторы. 

Ұсынылған бағыттар бойынша соңғы 5 жылдағы ең маңыздылары:

Web of Science, Scopus басылымдары:

  1. Effect of brine and electrical stimulation on nutritive value of the cooked smoked mutton products, EurAsian Journal of Bio Sciences, 2019, 13(2), стр. 1467-1473,https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=57191586199, Процентиль 22%
  2. «Separation and identification of ayran on the molecular genetic level for making new fermented milk products» Asian Jr. of Microbiol. Biotech. Env. Sc. Vol. 17, No. (3) : 2015, р.751-755
  3. «Mineral Composition of Kazakh National Milk Product: Kurt» Research Journal jf Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences, November-December 2016, RJPBCS 7(6), Page No.1968
  4. «Heavy metal content in meat from Astana city, Kazakhstan»Международный журнал Research Journal jf Pharmaceutical, Biological andChemical Sciences, July-August 2018, RJPBCS 9(4), Page No.1365

КОКСОНдағы басылымдары:

  1. «Совершенствование технологии производства деликатесных продуктов из мяса птицы» // Вестник Евразийского национального университета им. Л.Н. Гумилева №6(115), 2016 г. С. 392-396
  2. «Стратегия для улучшения функционального значения продуктов из куриного мяса» // Вестник Евразийского национального университета им. Л.Н. Гумилева №6(115), 2016 г. С. 396-400
  3. «Теоретические основы совершенствования технологии национальных молочных продуктов с добавлением растительного сырья» Вестник государственного университета имени Шакарима города Семей, 2016,. № 3 (75), С. 33-37.
  4. «Применение пищевых волокон в производстве колбасных изделий лечебно-профилактического направления»// Вестник Евразийского национального университета им. Л.Н. Гумилева №6(121), 2017 г. С.167-172
  5. «Бие сүті негізінде балмұздақ өндіру технологиясын жетілдіру»// Вестник Алматинского технологического университета Выпуск 3(120) 2018, стр. 17-20
  6. «Бадам сүтінен балмұздақ жасаудың жаңа технологиясы» Вестник Алматинского технологического университета, Выпуск 3(128), Алматы 2020, стр. 84-89

Оқулықтар:

  1. «Meat and meat products technology» Учебник, -Астана: 2013.-250 р.
  2. «Научные основы пищевых производств» - Учебное пособие. КазАТУ им. С. Сейфуллина, 2021, -164 стр.
  3. «Тағам өндірісінің ғылыми негіздері» - Учебное пособие.КазАТУ им. С. Сейфуллина, 2021, -164 стр.

Алынған инновациялық патенттер:

  1. «Жылқы етінен дайындалған ет өнімі» Патент №2742 от 12.06.2017 г.

  2. Авторское свидетельство полезной модели №104436 «Творожный десерт функционального назначения»

  3. Машанова Н.С. и др. Авторское свидетельство полезной модели №100166 «Способ производства вареных колбасных изделий», 06.12.2016 г

  4. Свидетельство о внесении сведений в государственный реестр прав на объекты, охраняемые авторским правом №11405 от 21 июля 2020 года «Купажированное растительное масло функционального назначения»