Төлеуғазықызы Ақерке

Төлеуғазықызы Ақерке

 

Техника ғылымдарының магистры,

«Тамақ  және қайта өңдеу өндірістерінің

технологиясы»  кафедрасының ассистенті

Кабинет 3212, тел. 8(7172) 39-73-27

Электрондық мекен-жайы: a.toleugazykyzy@kazatu.edu.kz

Ғылыми саласы

Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеу және терең өңдеу, сақтау технологиясы. 

Оқытатын пәндері

Жануарлардан алынатын шикізатты терең өңдеу технологиясының негіздері; Тамақ өнімдерін өндіруге арналған жабдықтар; Қайта өңдеу кәсіпорындарына арналған технологиялық машиналар мен жабдықтар.

Білімі

2009-2013 жж.  - Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университеті, 5В072800- «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығы бойынша өңдеу өндірістерінің технологиясы бакалавры

2013-2015 жж. - Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университеті, 6М072800-«Өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығы бойынша техника ғылымдарының магистрі

2018-2021 жж. С.Сейфуллин атындағы ҚАТУ, «Қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығы бойынша докторантура

Еңбек өтілі

2015-2017ж.- Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университеті

2017 ж. бастап қазіргі уақытқа дейін «Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының ассистенті.

Біліктілікті арттыру

«Ғылым саласында білім алмасу және халықаралық серіктестікті қалыптастыру» семинары, Мемлекеттік ұлттық ғылыми-техникалық сараптама орталығы, Астана, 2013 ж.

«Аграрлық менеджмент» курсы, Вайенштефан-Триездорф қолданбалы ғылымдар университеті,  Германия, 2015 г.

«Зерттеу университеті» бағыты бойынша Қазақстан Республикасы жоғары оқу орындарының басшыларын (топ-менеджерлер) даярлау және біліктілігін арттыру бағдарламасы, 2016 ж.

  • «Қазақстан Республикасының индустриалды-инновациялық дамуының 2015-2019 жылдарға арналған мемлекеттік бағдарламасы» шеңберінде «Зерттеу университеттерінің жоғары және орта буын менеджерлерін даярлау және олардың біліктілігін арттыру» халықаралық компьютерлік курсы: 1 және 3 модуль (06.27.2016 ж.). -01.07.2016; 03.10.2016-07.10.2016) -Назарбаев Университеті, Астана қ .; 2 модуль - INTAMT Халықаралық менеджмент және технология академиясы ұйымдастырған Германия мен Нидерланды университеттерінде, Дюссельдорф, Мемлекеттік экономика университеті, 2016 ж.
  • «Артық қысыммен жұмыс істейтін жабдықтарды пайдалану және қызмет көрсету» біліктілігін арттыру 72 сағат, 2020 ж
  • В1 және В2 деңгейі жалпы ағылшын курсы, 240 сағат, 2020 ж
  • Халықаралық ағылшын тілін тестілеу жүйесінің емтиханына (IELTS) дайындық курсы, 72 сағат, 2020 ж
  • Technion-Израиль технологиялық институтының курсы «Идеядан стартапқа дейін» Coursera, 2021 ж

Негізгі зерттеу бағыттары

Өсімдік шаруашылық өнімдерін терең өңдеу

Ғылыми қызметі:

Мемлекеттік тапсырыс шеңберінде ғылыми-зерттеу жұмыстарын орындауға қатысуы:

- 2012-2014 жылдар - ҚРБҒМ қаржыландырылған «Жануарлар мен өсімдік шикізаты негізінде функционалды тамақ өнімдерінің технологиясын әзірлеу» ғылыми-зерттеу жұмысының орындаушысы;

- ҚР АШМ Бағдарламалық-мақсатты қаржыландыру аясында  «Агроөнеркәсіп кешені қайта өңдеу кәсіпорындарының тиімділігі мен бәсекеге қабілеттілігін арттыру мақсатында ғылыми-технологиялық қамтамасыздандыру» тақырыбында ғылыми-техникалық бағдарламаның орындаушысы  (2018 ж.);

- 2GF-12/21 AP09562068 «Органикалық заттарды синтездегеннен кейін алынған биомассаның энергетикалық әлеуетін оны екінші ретті және толық пайдалану мақсатында зерттеу», жетекші ғылыми қызметкер (2021 ж.)

Халықаралық жобаларға қатысуы:

- 2017-2021 жылдарға арналған Еуропалық Одақтың Erasmus Plus CBHE project 585849  Project  “ASIAXIS - Enhancing University Teaching in Thermal Power Systems for Cleaner Environment with Parallel Improvements in PhD Skills Development” тақырыбындағы Эразмус+ халықаралық гранттық бағдарлама орындаушысы;

- 2020-2021 жылдарға арналған UNICEN (США) бағдарламасының «Establishing teaching and research capacity on renewable resources and utilization in Kazakhstan» тақырыбындағы Мичиган мемлекеттік университетімен бірге орындалатын гранттық жоба орындаушысы.

Басылымдар

Отандық және шетелдік ғылыми журналдарда 40-тан астам ғылыми жұмыстың авторы. Хирша индексі - 1. Ұсынылған бағыттар бойынша ең маңыздысы:

  1. Satenik MirzoyanAkerke ToleugazykyzyKairat BekbayevArmen TrchounianKarenTrchounian. Enhanced hydrogen gas production from mixture of beer spent grains (BSG) and distiller's grains (DG) with glycerol by Escherichia coli. International Journal of Hydrogen Energy. 21 May 2020,https://doi.org/10.1016/j.ijhydene.2020.04.207
  1. К.С.Бекбаев, К. Турчунян, А.Төлеуғазықызы, C.С.Сұлтанбек. Биохимическийметодполучениябиогаз-водорода. Вестник Государственного университета имени Шакарима города Семей. №2(90) 2020. - С. 26-29

  2. К.С.Бекбаев, Б.С.Толысбаев, А.Төлеуғазықызы, C.С.Сұлтанбек. Особенности получения биоводорода из углеводсодержащих отходов переработки зерна. Вестник Государственного университета имени Шакарима города Семей. №4 (92) 2020 г., г.Семей. С. 158-162

  3. К.С.Бекбаев, А.Төлеуғазықызы, А.К. Игенбаев. Биотехнологическое получение водорода из отходов пищевого производства. Материалы Международной научно-теоретической конференции «Сейфуллинские чтения – 15: Молодежь, наука, технологии - новые идеи и перспективы», приуроченной к 125 летию С. Сейфуллина. - 2019. - Т.І, Ч.1 - С.142-144

  4. М.М.Какимов, А.Л.Касенов, Ж.Х. Тохтаров, А.Төлеуғазықызы. Статистическое моделирование разделения жира в потоке шнековых установок. Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің хабаршысы № 1 (81) 2018 – с 18-23. Семей

  5. М.М.Какимов, М.Ж.Арынбаева, А.Төлеуғазықызы, Э.Ж.Аринова. Престеу процесі кезіндегі ет-сүйекті шыжықтың құрылымдық-механикалық қасиеттерін зерттеу нəтижелері. Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің хабаршысы № 4 (84) 2018– с 35-40. Семей

  6. Касенов А., Тохтаров Ж.Х., Муратжанкызы Н., Төлеуғазықызы A., Шыр ғанақ өнімін өңдеудің жаңа түрі. Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университеті, Хабаршы № 2 (74) 2016, 1 том. – с 6-8.

  7. Төлеуғазықызы А., Байтукенова Ш.Б., Мұратжанқызы Н., Утегенова А.О., Нан-тоқаш өнімінің жаңа түрі. Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университеті, Хабаршы № 2 (74), 2016, С. 8-10.

  8. Какимов М.М., Токаев С.Д., Төлеуғазықызы A., Аринова Э.Ж. Капиллярлы-кеуекті денелерді кептіру жылдамдығы мен температура өзгерісін математикалық сипаттау. Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің хабаршысы № 4 (80) 2017 – с 3-8.

  9. Төлеуғазықызы А., Асенова Б.К., Нурымхан Г.Н., Смольникова Ф.Х. Способ производста тандырной лепешки // Инновационный патент РК на изобретение № 2015 / 0727.1