Техника ғылымдарының докторы, ҚР АШҒА Академигі "Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы" кафедрасының доценті тел. 8-708-972-82-28, E-mail: t.tultabaeva@kazatu.edu.kz |
Ғылыми саласы
Сүт, ет және өсімдік шикізатын қалдықсыз қайта өңдеу технологиясын жетілдіру, тамақ өнімдерін өндіру техникасымен технологиясы саласында ғылыми-педагогикалық кадрлар даярлау.
Ғылыми біліктілігі
Ғылыми дәрежесі, – 2000ж. техника ғылымдарының кандидаты, 05.18.04 "ет, сүт және балық өнімдерінің және тоңазытқышөндірісінің технологиясы"
Ғылыми дәрежесі – 2011 ж., техника ғылымдарының докторы, 05.18.04 "ет, сүт және балық өнімдерінің және тоңазытқышөндірісінің технологиясы"
Ғылыми атағы – 2005ж., доцент, 05.18.00 "азық-түлік өнімдерінің технологиясы"
Оқытатын пәндері
Жануарлар мен өсімдік шикізатынан биологиялық белсенді заттар мен биологиялық белсенді қоспаларды алудың озық технологиялары
Жетекшілік ететін магистранттары мен докторанттары
Жетекшілік етумен сәтті қорғағандар
Ғылым кандидаты – 1
Магистранттар – 3
Білім алып жатқан докторанттар мен магистранттар
PhD докторлар – 3
Магистранттар – 1
Білімі
1983-1988 жж - Семей ет және сүт өнеркәсібі технология институты. Сүт және сүт өнімдерінің технологиясы мамандығы бойынша, инженер-технолог квалификация берілді
1996-1999 жж. - аспирантура "Қазақ қайта өңдеу және тамақ өнеркәсібі ғылыми-зерттеу институты" ЖШС
2000 жж.- Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің техника ғылымдарының кандидаты атағы берілді.
2005 жж. - азық-түлік өнімдерінің технологиясы мамандығы бойынша доцент ғылыми атағы берілді
2010 жж. - 05.18. 04-ет, сүт және балық өнімдері мен тоңазытқыш өндірісінің технологиясы мамандығы бойынша докторлық ғылыми дәрежесі берілді:
Еңбек өтілі
1988-96 жж. - Алматы сүт комбинаты - ауысым шебері.
2000-2003жж. - Алматы технологиялық университетінің "тамақ өнімдері технологиясы" кафедрасының аға оқытушысы.
2003-2006ж.ж – Қазмем ҒАҒЗИ ғылыми және іскерлік ақпарат орталығының директоры.
2006-2007 жж - "Techno Group Concult" консалтингтік компаниясының директоры, МС ИСО ИСО 9001, 14001, 18001, 22000 енгізу.
2008 - 2009 жж. - "ҚазҚСҒЗИ" ЖШС АФ "ет және сүт өнімдерінің технологиясы" зертханасының меңгерушісі.
2009-2010 жж. - "Қаз ОРҒЗИ" ЖШС АФ ғылыми хатшысы
2010-2020 ж. ж. - "мал шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу және сақтау технологиясы" зертханасының меңгерушісі өңдеу және сақтау технологиясы" мал шаруашылығы өнімдерін "КазНИИППП"
Қытысқан зерттеу жобалары :
ҚР АШМ бағдарламалық-нысаналы қаржыландырудағы ғылыми іс-шаралардың жетекшісі:
2015-2017жж - "Функционалдық мақсаттағы өсімдік тектес биоқоспаларды қолдана отырып, түйе және бие сүтінен жасалған экспортқа бағдарланған құрғақ сүт өнімдерінің технологиясын әзірлеу".
2015-2017 - "Бие сүтінің негізінде балалар мен диеталық тағамдардың құрамдастырылған өнімдерін өнеркәсіптік шығару технологиясын әзірлеу"
ҚР БҒМ гранттық жобаларының ғылыми жетекшісі:
2013-2015жж - "Халықтың әртүрлі топтары үшін функционалдық мақсаттағы омега-3 кешенінің жоғары мазмұнымен сүт өндіру технологиясын әзірлеу".
2015-2017 гг - ГҚ "бие сүті негізіндегі емдік-профилактикалық мақсаттағы құрамдастырылған сүт-қышқыл өнімдері"
2018-2020жж-ГҚ "өсімдік биоқоспаларын қолдана отырып, функционалдық мақсаттағы Сарысудан алынған ірімшіктер мен сусындардың жаңа түрлерінің технологиясын әзірлеу".
2013-2015жж. - МФ жауапты орындаушы "қауіпсіздікті қамтамасыз ету және сақтау мерзімін ұзарту үшін азық-түлік өнімдері мен ауыл шаруашылығы шикізатын электрофизикалық әдістермен өңдеудің технологиялық режимдерін әзірлеу"
Марапаттары, құрмет грамоталары
ҚазҰАУ "аграрлық білім беруді, ғылымды және өндірісті дамытуға қосқан үлесі үшін" №03, 2015 ж.
Біліктілікті арттыру
№ |
Тақырыпатауы |
Өту орны мен кезеңі |
Оқытуөткенұйымныңатауы |
Аяқтаунысаны |
1 |
3 |
4 |
5 |
7 |
1 |
Probiotics and Prebiotics Isolations from Foods |
Istanbul 1-15 october 2018г |
Istanbul University –Cerrahpasa |
Сертификат |
2 |
Study of new technology and methods of modern analyses in meat and dairy products |
France 24-29 October 2018 |
Motpellier France |
Сертификат |
3 |
Certificate for oral and technical presentation, recognition and appreciation of research contributions to ICFPTS 2017 19th International Conference on Food Processing Technologies and Systems |
Spain 27-28 July 2017 |
Barcelona Spain |
Сертификат |
Басылымдар:
Scopus, РИНЦ, ККСОН индекстелетін отандық және шетелдік ғылыми журналдарда 150-ден астам ғылыми жарияланымның, оның ішінде еуропалық және инновациялық патенттерінің авторы.
Хирша Индексі (Scopus) – 3.
лған бағыттар бойынша соңғы 6 жылдағы ең маңыздылары:
WebofScience, Scopus басылымдары:
Жарияланымдар РИНЦ – 6:
КОКСОНдағы басылымдары-16:
Алынған патенттер: 4
Почетный профессор Казахского национального аграрного университета. Карьера. 1979 г. — Кайрат Айтуганов начал работать оператором цеха перевозки Кокчетавского почтамта. 1984-1985 гг. — ассистент кафедры почвоведения Целиноградского сельхозинститута. 1987-1989 гг. — агроном, старший агроном, главный экономист совхоза Карабулакский Зерендинского р-йона Кокчетавской обл.