Басты бет / Факультеттер және кафедралар / Тултабаева Тамара Чумановна
Тултабаева Тамара Чумановна

Тултабаева Тамара Чумановна

 

Техника ғылымдарының докторы, ҚР АШҒА Академигі

"Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы"

кафедрасының доценті

тел. 8-708-972-82-28,

E-mail: t.tultabaeva@kazatu.edu.kz

 

Ғылыми саласы

Сүт, ет және өсімдік шикізатын қалдықсыз қайта өңдеу технологиясын жетілдіру, тамақ өнімдерін өндіру техникасымен технологиясы саласында ғылыми-педагогикалық кадрлар даярлау.

Ғылыми біліктілігі

Ғылыми дәрежесі, – 2000ж. техника ғылымдарының кандидаты, 05.18.04 "ет, сүт және балық өнімдерінің және тоңазытқышөндірісінің технологиясы"

Ғылыми дәрежесі – 2011 ж., техника ғылымдарының докторы, 05.18.04 "ет, сүт және балық өнімдерінің және тоңазытқышөндірісінің технологиясы"

Ғылыми атағы – 2005ж., доцент, 05.18.00 "азық-түлік өнімдерінің технологиясы"

Оқытатын пәндері

Жануарлар мен өсімдік шикізатынан биологиялық белсенді заттар мен биологиялық белсенді қоспаларды алудың озық технологиялары

Жетекшілік ететін магистранттары мен докторанттары

Жетекшілік етумен сәтті қорғағандар

Ғылым кандидаты – 1

Магистранттар – 3

Білім алып жатқан докторанттар мен магистранттар

PhD докторлар – 3

Магистранттар – 1 

Білімі

1983-1988 жж - Семей ет және сүт өнеркәсібі  технология институты. Сүт және сүт өнімдерінің технологиясы мамандығы бойынша, инженер-технолог квалификация берілді

1996-1999 жж. - аспирантура "Қазақ қайта өңдеу және тамақ өнеркәсібі ғылыми-зерттеу институты" ЖШС

2000 жж.- Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің техника ғылымдарының кандидаты атағы берілді.

2005 жж. - азық-түлік өнімдерінің технологиясы мамандығы бойынша доцент ғылыми атағы берілді

2010 жж. - 05.18. 04-ет, сүт және балық өнімдері мен тоңазытқыш өндірісінің технологиясы мамандығы бойынша докторлық ғылыми дәрежесі берілді:

Еңбек өтілі

1988-96 жж. - Алматы сүт комбинаты - ауысым шебері.

2000-2003жж. - Алматы технологиялық университетінің "тамақ өнімдері технологиясы" кафедрасының аға оқытушысы.

2003-2006ж.ж – Қазмем ҒАҒЗИ ғылыми және іскерлік ақпарат орталығының директоры.

2006-2007 жж - "Techno Group Concult" консалтингтік компаниясының директоры, МС ИСО ИСО 9001, 14001, 18001, 22000 енгізу.

2008 - 2009 жж. - "ҚазҚСҒЗИ" ЖШС АФ "ет және сүт өнімдерінің технологиясы" зертханасының меңгерушісі.

2009-2010 жж. - "Қаз ОРҒЗИ" ЖШС АФ ғылыми хатшысы

2010-2020 ж. ж. - "мал шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу және сақтау технологиясы" зертханасының меңгерушісі өңдеу және сақтау технологиясы" мал шаруашылығы өнімдерін "КазНИИППП" 

Қытысқан зерттеу жобалары :

ҚР АШМ бағдарламалық-нысаналы қаржыландырудағы ғылыми іс-шаралардың жетекшісі:

2015-2017жж - "Функционалдық мақсаттағы өсімдік тектес биоқоспаларды қолдана отырып, түйе және бие сүтінен жасалған экспортқа бағдарланған құрғақ сүт өнімдерінің технологиясын әзірлеу".

2015-2017 - "Бие сүтінің негізінде балалар мен диеталық тағамдардың құрамдастырылған өнімдерін өнеркәсіптік шығару технологиясын әзірлеу"

ҚР БҒМ гранттық жобаларының ғылыми жетекшісі:

2013-2015жж - "Халықтың әртүрлі топтары үшін функционалдық мақсаттағы омега-3 кешенінің жоғары мазмұнымен сүт өндіру технологиясын әзірлеу".

2015-2017 гг - ГҚ "бие сүті негізіндегі емдік-профилактикалық мақсаттағы құрамдастырылған сүт-қышқыл өнімдері"

2018-2020жж-ГҚ "өсімдік биоқоспаларын қолдана отырып, функционалдық мақсаттағы Сарысудан алынған ірімшіктер мен сусындардың жаңа түрлерінің технологиясын әзірлеу".

2013-2015жж. - МФ жауапты орындаушы "қауіпсіздікті қамтамасыз ету және сақтау мерзімін ұзарту үшін азық-түлік өнімдері мен ауыл шаруашылығы шикізатын электрофизикалық әдістермен өңдеудің технологиялық режимдерін әзірлеу"

Марапаттары, құрмет грамоталары

ҚазҰАУ "аграрлық білім беруді, ғылымды және өндірісті дамытуға қосқан үлесі үшін" №03, 2015 ж.

Біліктілікті арттыру

Тақырыпатауы

Өту орны мен кезеңі

Оқытуөткенұйымныңатауы

Аяқтаунысаны

1

3

4

5

7

1

Probiotics and Prebiotics Isolations from Foods

Istanbul

1-15 october 2018г

Istanbul University –Cerrahpasa

Сертификат

2

Study of new technology and methods of modern analyses in meat and dairy products

France

24-29 October 2018

Motpellier France

Сертификат

3

Certificate for oral and technical presentation, recognition and appreciation of research contributions to ICFPTS 2017 19th International Conference on Food Processing Technologies and Systems

Spain

27-28 July 2017

Barcelona Spain

Сертификат

 

Басылымдар:

Scopus, РИНЦ, ККСОН индекстелетін отандық және шетелдік ғылыми журналдарда 150-ден астам ғылыми жарияланымның, оның ішінде еуропалық және инновациялық патенттерінің авторы. 

Хирша Индексі (Scopus) – 3.

            лған бағыттар бойынша соңғы 6 жылдағы ең маңыздылары:

WebofScience, Scopus басылымдары:

  1. Analyzing soft cheeses with vegetable additives with neural network // International journal of Advanced Trends in Computer Science and Engineering 2020,9(4), с. 5476-5480
  2. Formulation of multi component mixture in the production of combined soft cheese//Journal of Hygienic Engineering and Design 2019,29, с. 125-131
  3. Microflora Study of Koumiss, International Journal of Chemical, Environmental and Biological Sciences (IJCEBS) ISSN 2320 –4079 (Printed Version) ISSN 2320 –4087 (Online Version), Р. 106-108. Impact Factor: 1.817 (Calculated by ISRA).
  1. Analysis of extruded grain crops using protein fillings by neural networkZhumalieva G.E., Chomanov U.C., Tultabaeva T.C., Kenenbay G.S., Kasymbek R. International Journal of Advanced Trends in Computer Science and Engineering. 2020, 9(3), p. 3532–3537
  2. Formation of processes of intensification of crop growth for the formation of business structures. Zhumaliyeva G.Y., Chomanov U.C., Tultabayeva T.C., Tultabayev M.C., Kasymbek R. Academy of Entrepreneurship Journal. 2020, 26(1), p. 1–5, 335
  3. Reduction interpolation function for determining the rheological properties of bile in farm animals to increase the entrepreneurial activity of the agricultural sector. Chomanov U.C., Temirbekov N.M., Kenenbay G.S., Omirzhanova B.C., Tultabayev M.C. Academy of Entrepreneurship Journal. 2020, 26(1), p. 1–8, 331

Жарияланымдар РИНЦ – 6:

  1. Шоковое замораживание кобыльего молока и кумыса//Мат. междунар. науч-практ. Конф., посв. памяти В. М. горбатова . –Москва-№1,2016., С. 307-308
  1. Кисломолочный продукт с растительными добавками из кобыльего молока//Мат. междунар. науч-практ. Конф., посв. памяти В. М. горбатова . –Москва-№1,2016., С. 305-306
  2. Мягкий сыр из смеси коровьего, козьего и верблюжьего молока//сыроделие и маслоделие.-Москва.-2-10.-№5.-С.32-35.
  3. Производство мягких сыров - это перспективно // Переработка молока.-Москва.-№10(132).-2010.-с.60-61.
  4. Исследование жирнокислотного состава молока у различных пород коз//Новости науки казахстана.-№3 (141).-2019.-Алматы.-с.133-139
  5. Производство мягких комбинированных сыров с растительными добавками// Известие вузов.-Кыргызстан.-№3.-2010.-с.22-23 

КОКСОНдағы басылымдары-16:

  1. Исследование физико-химических и органолептических показателей концентрированного и сгущенного молока выработанных в вакуум выпарном аппарате //«Вестник сельскохозяйственной науки Казахстана  № 11.2014. 
  1. Исследование показателя активности воды концентрированного, сгущенного и сухого молока /Вестник сельскохозяйственной науки Казахстана № 10.2014.
  2. Исследование витаминного состава добавки из моркови с целью обогащения молочной продукции функционального назначения //Вестник АТУ.-2019.- №3.-С.53-56.
  3. Исследования биотехнологических процессов при производстве йогурта на основе кобыльего молока. //Reports of the national academy of sciences of the republic of Kazakhstan. Vol.5, number 333(2020), 73-80. https://doi.org/10.32014/2020.2518-1483.121
  4. Влияние ультразвуковой обработки на качественные показатели биодобавки на основе топинамбура для применения в сыроделиию//Вестник АТУ.-2019.- №1.-С.71-77.
  5. Исследования качества кобыльего молока как сырья для молочной промышленности. Вестник АТУ.-2018.- №4.-С.35-39.

Алынған патенттер: 4

  1. Европейский патент № EP 2728288 В1 “Spray Drier” от 07.05.2014г., выдан 06.04.2016г.
  2. Евразийский патент № 024065 «Распылительная сушильная установка» от 19.04.2012г., выдан 31.08.2016г.
  3. Инновационный патент “Способ определения активности воды в пищевых продуктах”, Чоманов У.Ч., Тултабаева Т.Ч. и др. № 22943 от 15.09.2010, бюл.9.
  4. “Способ производства сухих таблетированных продуктов из кобыльего и верблюжьего молока», Заявка на патент № 2016/0922.1  от 12.10.2016г. Тултабаева Т. Ч.; Чоманов У.; Тултабаев М. Ч.; Тултабаев Б. Ч.; Шоман А.