Басты бет / Факультеттер және кафедралар / Жакупова Гульмира Нуртаевна
Жакупова Гульмира Нуртаевна

Жакупова Гульмира Нуртаевна

 

Техника ғылымдарының кандидаты

"Азық түлік және қайта өңдеу өндірісінің

технологиясы" кафедрасының профессор м.а.

4309 кабинет, тел. +7(7172)39-73-27

E-mail: g.zhakupova@kazatu.edu.kz

 

 

Ғылыми қызығушылықтар саласы

Сүт және сүт өнімдерін қалдықсыз қайта өңдеу технологиясын жетілдіру, құрамдастырылған өнімдер технологиясын әзірлеу және тамақ өнімдерін өндіру техникасы мен технологиясы саласында ғылыми-педагогикалық кадрлар даярлау.

Ғылыми біліктілігі

Ғылыми дәрежесі-техника ғылымдарының кандидаты (2002), 05.18.01 мамандығы - Дәнді, бұршақты дақылдарды, жарма өнімдерін, жеміс-көкөніс өнімдерін және жүзім шаруашылығын өңдеу, сақтау және қайта өңдеу технологиясы.

Ғылыми атағы- доцент (2008) 05.18.00 "Азық-түлік өнімдерінің технологиясы" мамандығы

Оқылатын пәндер

  1. Қайта өңдеу өндірісінің технологиясы (Бакалавриат)
  2. Сүт және сүт өнімдерінің технологиясы (Бакалавриат)
  3. Тамақ өнімдерінің ғылыми негіздері (Магистратура)
  4. Аралас өнімдерді жасаудың ғылыми негіздері (Докторантура)

Жетекшілігімен жұмыс істейтін магистранттар мен докторанттар 

Жетекшілік етумен қорғалғандар -12

Білім алушылар 

PhD Докторлары- 2

Магистрант - 1 

Білімі

1989-1994 Мәскеу мемлекеттік тағам өнеркәсіп академиясы. "Биотехнология" факультеті. "Ашыту өндірістері мен шарап жасау технологиясы" мамандығы, біліктілігі – инженер-технолог;

1997-2000 жылдары Аспирантура. Алматы технологиялық университеті

Еңбек өтілі

1996- 1997 "Тағамдық биотехнология" зертханасының меңгерушісі. Алматы технологиялық университеті.

2000-2002 жылдары - "Ашыту өндірістері және шарап жасау технологиясы" зертханасының аға ғылыми қызметкері. Қазақ тағам өндірісі ғылыми-зерттеу институты.

2002-2008 жылдары-Алматы технологиялық университетінің "Тамақ биотехнологиясы" кафедрасының аға оқытушысы.

2008-2009 жылдары-Алматы технологиялық университетінің " Тамақ биотехнологиясы" кафедрасының доценті.

2009 – қ.т.дейін  "Азық түлік және қайта өңдеу өндірісінің технологиясы" кафедрасының доценті.  Қазақ агротехникалық университеті. С. Сейфуллин.

Зерттеудің негізгі бағыттары

2018-2020 жж - «Функционалды мақсаттағы тамақ өнімдерінің технологиясын ғылыми негіздеу және әзірлеу » ғылыми-зерттеу жұмысын жүргізу бойынша бастамашыл топтың жетекшісі  мемлекеттік тіркеу №0118РКИ0553".

Зерттеу жобалары

2017-2018 - "Сүт өнімдерін өндіру үшін микротолқынды қолдану бойынша инновациялық шешім"бюджеттік бағдарламасы бойынша жобаның аға ғылыми қызметкері.(МРНТИ 65.63.03; 65.63.29. ӘОЖ 637.1/3.04/.07 мемлекеттік тіркеу № 0115РК01700).

2018- "Емдік-профилактикалық мақсаттағы энергетикалық батончиктердің рецептурасы мен технологиясын әзірлеу"шаруашылық келісімшарт ҒЗЖ орындаушысы.

2021 - "Арнайы диеталық тамақ өнімдерін өндіру кезінде пайдалы микроорганизмдердің, ферменттердің, нутриенттердің және басқа компоненттердің жаңа штаммдарын пайдалана отырып технологиялар әзірлеу"бағдарламасы бойынша жоба жетекшісі.

Марапаттары, құрмет грамоталары

- Талантты жас ғалымдарға арналған мемлекеттік ғылыми стипендия иегері-2002-2003 жж.;

"ЖОО-ның 2020 жылғы үздік оқытушысы"атағы;

Біліктілікті арттыру

 

Тақырып атауы

Оқытудан өту орны мен кезеңі

Оқыту өткен ұйымның атауы

Аяқтауны саны

1

3

4

5

7

1

Technologyoffood

products

Астана, 2013

КазАТУим. С.Сейфуллина. Организатор:“Ion Ionescu de la Brad” University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine from Iasi. Romania

Сертификат

2

Research Management and Administration

Астана, 2016

British Council

Сертификат

3

Proposal. Writing and finding for research Projects

Астана, 2016

British Council

Сертификат

 

Бағдарлама бойынша дәріс оқу«Эрасмус+»

«Smartanimalhusbandry»

Каунас, 2018

(Литва)

Aleksandras Stulginsky  University

Сертификат

4

Биотехнология в пищевой промышленности

Екатеринбург, 2020

Уральский государственный экономический университет

Удостоверение

5

Инновационные технологии в пищевой промышленности

Минск,  2020

РУП «Научно-практический центр Национальной Академии наук Беларуси по продовольствии

Сертификат

6

Stanford Introduction to Food and Health

COURSERA

2020

Stanford University

Сертификат

7

Weight Management: Beyond Balancing Calories

COURSERA

2020

Emory University

Сертификат

8

Университет 4.0. Цифровая трансформация

Киев, 2021

SKLAD- международная образовательная онлайн-платформа.

Сертификат

9

Wine Testing: Sensory Techniques for Wine Analysis

COURSERA

2021

University of California  Davis

Сертификат

 

Жарияланымдар: 

Scopus, РҒДИ, БҒСБК индекстелетін отандық және шетелдік ғылыми журналдарда 85-тен астам ғылыми жарияланымның, оның ішінде 8 оқу құралының, 1 патенттің, пайдалы модельге 2 патенттің авторы

Хирша Индексі (Scopus) – 1

Ұсынылған бағыттар бойынша соңғы 5 жылдағы ең маңыздылары:

Web of Science, Scopus жарияланымдары:

  1. Solving the Problem of Serum Utilization in Kazaкhstan. International Journal of Engineering & Technology, 7 (3.19) (2018) 200-205
  2. Study of the composition and properties of sheep milk in Northern Kazakhstan ПроцентильEurAsianJornal of BioSciences, 2019 Volume 13 Issue 2. 1997-2000 Процентиль-22%
  3. Study of sea buckthorn seed powder effect on the production of cooked-smoked meat products from camel meat and beef. PERIÓDICO TCHÊ QUÍMICA. Received 01 October 2019; received in revised form 13 October 2019; accepted 14 October 2019. Процентиль 72%
  4. Development of technology.of yoghurt by using acid whey. N E W S of the national academy of sciences of the republic of Kazakhstan series chemistry and technology ISSN 2224-5286 https://doi.org/10.32014/2020.2518-1491.64Volume 4, Number 442 (2020), 51 – 57

БҒСБК жарияланымдары:

  1. Способ производства композиционного творожно-растительного продукта  специального назначения. Вестник государственного университета им. Шакарима № 1(73) 2016, с.3-5.г. Семей
  2. The usage of dairy raw materials in prophylactic purposes. Ж. Вестник ЕНУ им. Гумилева Л.Н. № 4. 2016 с.346-352. г. Астана
  3. Разработка технологии производства кисломолочного продукта на основе использования пробиотических препаратов. «Вестник ТарГУ» «Механика и Технологии». №1, 2018, стр. 60-65
  4. Биологиялықбелсендізаттарменбайытылғансүзбеөндірутехнологиясынжетілдіру.«Вестник ТарГУ» «Механика и Технологии». №3 (61), 2018, стр. 80-86
  5. Дәстүрлі емес шикізаттарды қолдану арқылы жұмсақ ірімшіктердің технологиясын жетілдіру. Семей қаласының Шәкәрім атындағы Мемлекеттік Университетінің Хабаршысы.№4(88) 2019 134-138 бет.
  6. Солтүстік Қазақстан жағдайында өсірлген қой сүттінің құрамы мен қасиеттерін зерттеу.Семей қаласының Шәкәрім атындағы Мемлекеттік Университетінің Хабаршысы.№4(88) 2019 138-143 бет.
  7. Қой сүтінің биохимиялық құрамын зерттеу.«Вестник ТарГУ» «Механика и Технологии». №1 (67), 2020, стр. 115-122.
  8. Инновационные технологии безотходной переработки молочной продукции.Вестник ТарГУ» «Механика и Технологии». №1 (67), 2020, стр. 122-129.
  9. Исследование молокосвертывающей активности заквасок дляпроизводства мягкого сыра из овечьего молока.Вестник ТарГУ» «Механика и Технологии». №4 (70), 2020, стр. 68-76.
  10. Технология производства сыров на основе овечьего молока.Вестник ТарГУ» «Механика и Технологии». №1 (70), 2021, стр. 41-47

Оқу құралдары

  1. Физико-химические методы исследования свойств сырья и пищевых продуктов. Астана: Каз АТУ, 2017г. 89 стр. ISBN 9965824-97-5.
  2. Methods of studying the properties and compositions of milk and dairy products»Учебное пособие.КазАТУ им. С. Сейфуллина, 2020, -136 стр.
  3. Научные основы пищевых производств.Учебное пособие.КазАТУ им. С. Сейфуллина, 2021, -164 стр.

Алынған инновациялық патенттер:

  1. Йогурт өндіруәдісі. Пайдалы модельге Патент №4929. Қазақстан Республикасының өнер табыстардың мемлекеттік тізімінде тіркелген 18.11.2019 жылы тіркелген.
  2. Желе десертін алу әдісі. Пайдалы модельге Патент № 6288. Қазақстан Республикасының өнер табыстардың мемлекеттік тізімінде 06.08.2021 жылы тіркелген