Басты бет / ППС / Қабылда Анар Идашқызы
Қабылда Анар Идашқызы

Қабылда Анар Идашқызы

 

Ауыл шаруашылы ғығылымдарының кандидаты,
Топырақтану және агрохимия кафедрасының аға оқытушысы
Кабинеті  5120, тел.+7 775 9001507
E-mail: a.i.kabylda@kazatu.edu.kz, anara121579@gmail.com

 

Ғылыми саласы

Топырақ-ландшафтық картографиялау, ауыл шаруашылығындағы геоақпараттық технологиялар, егіншіліктің және агротехнологиялардың бейімделу-ландшафтық жүйелерін әзірлеу

Оқытатын пәндері

Топырақтану, ландшафттану, және агрохимиядағы ГАЖ және ЖҚЗ, электрондық карталар мен картограммаларды құрастыру және т.б. 

Негізгі зерттеу бағыттары

Жерді агроэкологиялық бағалау және егіншіліктің және агротехнологиялардың бейімдеу-ландшафтық жүйелерін бағалау 

Білімі

1995-1999 гг.- Қазақ ұлттық қыздар педагогикалық институты: мамандық – Биология-экология
1999-2003 гг.- ауыл шаруашылығы ғылымдарының кандидаты, Ө. Оспанов атындағы топырақтану институты

Еңбек өтілі

06.1999-02.2003 «Каспан» ғылыми өндірістік ЖШС, ғылыми қызметкер
06.2002-02.2003 «Фауна» ғылыми-өндірістік бірлестік, ЖШС жоғары білікті лаборанты
09.2004-06.2011 оқытушы-тағлымдамашы, оқытушы, аға оқытушы, доцент м.а. «Атырау мұнай және газ институты»
09.2006-12.2007 Оқу үрдісін ұйымдастыру секторының меңгерушісі «Атырау мұнай және газ институты»
09.2008-12.2010 Тәрбие ісі жөніндегі декан орынбасары «Атырау мұнай және газ институты»
09.2011-07.2018 Ғылыми қызметкер «С.Сейфуллин ат. aгротехникалық университеті»АҚ
09.2019-06.2020 Ғылыми қызметкер «Назарбаев Университеті» АОО
04.2020-12.2020 Бас ғылыми қызметкер «Қaзақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми зерттеу институты» ЖШС. Астаналық филиалы
04.2022 жылдан қазіргі уақытқа дейін «Қазақ қайта өңдеу және тамақ өнеркәсібі ҒЗИ» ЖШС Астана филиалы. Өсімдік шаруашылығы өнімдерін терең өңдеу бөлімшесінің жоба жетекшісі

Оқытатын курстары

Топырақтану, топырақтану және агрохимиядағы топырақ картографиясы, ГАЖ технологиясы және ЖҚЗ, ГАЖ-технологияларды қолдану арқылы топырақ-агрохимиялық диагностика 

Жарияланымдары 

20-дан астам ғылыми еңбектердің авторы. Өндіріске арналған 1 патент иесі. Глютенсіз макаронды өнімдерді өндіру үшін көп компонентті қоспалардың көрсеткіштрін модельдеу және оңтайландыру. № 28007 от 26.07.2022 Атанов С.К., Серикбай Г.С., Мыктабаева М.С. Ұсынылған бағыттар бойынша ең маңыздылары:

1 Қабылда А.И., Серикбай Г., Мықтабаева М.С., Төлегенова В.Б., Муслимов Н.Ж. Глютен жоқ макарондаға арналған ұнның іріктелген үлгілерінің су сіңіруің зерттеу // С. Сейфуллин ат. Қазақ агротехникалық университетінің Ғылыми жаршысы. - 2022.-№2 (113). - Б. 47-54. doi.org/ 10.51452/kazatu.2022.2(113).1070.  
2 Муслимов Н.Ж., Абуова А.Б., Кабылда А.И. Характеристика аминокислотного состава муки для производства макарон gluten-free // Вестник Алматинского технологического университета. - 2022. -№3. - С. 64-73. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-64-73.
3 Абуова А.Б., Муслимов Н.Ж., Садыгова М.К., Кабылда А.И. Ресурсный потенциал растительного сырья для производства безглютеновых продуктов питания //Научно-практический журнал Западно-Казахстанского аграрно-технического университета им. Жангир хана Наука и образование. - 2022. - №3-3(68). - С. 79-89.DOI 10.56339/2305-9397-2022-3-3-79-89.
4 Қабылда А.И., Мықтабаева М.С., Серикбай Г., Кажыбекова А.С., Сагынтай Ф.С., Муслимов Н.Ж. Изучение аминокислотного состава различных видов безглютеновой муки // Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее профессиональное образование. Известия. - 2022. - № 3 (67). - С.153-161.DOI: 10.32786/2071-9485-2022-03-18.
5 Қабылда А.И., Мықтабаева М.С., Серикбай Г., Кажыбекова А.С. Технология получения безглютеновых макаронных изделий на основе нетрадиционного сырья// Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее профессиональное образование. Известия. - 2022. - № 3 (67). - С. 262-270.DOI: 10.32786/2071-9485-2022-03-30.
6 Абуова А.Б., Муслимов Н.Ж., Кабылда А.И. Показатели качества и безопасности нетрадиционных видов муки для производства безглютеновых макаронных изделий // Хранение и переработка сельхозсырья. - 2022. - №3. - С. 40-55.  https://doi.org/10.36107/spfp.2022.345.
7 Kabylda A.I., Sagyntay F.S., Iztaev A.I., Muslimov N.Zh. Investigation of the influence of non-traditionals on the rheological properties of dough in the production of gluten-free pasta. Journal Higienic Engineering Design.– 2022 – Vol. 40. – Р. 36-40. (Процентиль по базе Scopus – 18).
8 Kabylda A.I., Sagyntay F.S., Iztaev A.I., MuslimovN.Zh. Study of the influence of starch on the quality indicators of qluten-free pasta. Journal Higienic Engineering Design.- 2022 - Vol. 40. - Р. 61-66. (Процентиль по базе Scopus – 18).
9 Kabylda A., Serikbay G., Myktabaeva M., Atanov S., Muslimov N., Tultabаyev M. Development of gluten-free pasta products based on multivariate analysis // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. - 2022. - 5 (11 (119)). – Р. 6-11. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.265790.(Процентиль по базе Scopus – 46).
10 Кабылда А.И., Сагынтай Ф.С., Изтаев А.И., Муслимов Н.Ж., Джахангирова Г.З., Кажыбекова А.С. Дәстүрлі емес шикізаттың әртүрлі дозаларының глютенсіз макарон өнімдерін кептіру жылдамдығына әсерін зерттеу // Вестник Науки Казахского агротехнического исследовательского университета им. С.Сейфуллина. - 2023. - No1(116). - С.42-52. doi.org/ 10.51452/kazatu.2023.No1.1300
11 Қабылда А.И., Сағынтай Ф.С., Изтаев А.И., Қажыбекова А.С., Бейсенова А.Ж. Влияние различных дозировок нетрадиционного сырья на органолептические показатели готовых безглютеновых макаронных изделий // Ізденістер, нәтижелер – 2023. - No1 (97). - С.91-99.DOIhttps://doi.org/10.37884/1-2023/11.
12 Кабылда А.И. Изучение аминокислотного состава безглютеновых макаронных изделий на основе гречневой муки // Пищевая промышленность. 2023. № 6. С. 18–20. DOI: 10.52653/PPI.2023.6.6.005.
13 Кабылда А.И. Керимбекова Н.М., Уразбаев Ж.З., Кажыбекова А.С., Абуова А.Б. Сравнительный анализ витаминного состава безглютеновых макаронных изделий, изготовленных из отечественного сырья // Вестник Кызылординского университета им. КоркытАта. – 2023. – №2(65). – С.312-320. https://doi.org/10.52081/bkaku.2023.v65.i2.061.
14 E.Benassi, H.Fan, Q.Sun, K.Dukenbayev, Q.Wang, A.Shaimoldina, A.Tassanbiyeva, L.Nurtay, A.Nurkesh, A.Kutzhanova, Ch.Mu, A.Dautov, M.Razbekova, A.Kabylda, Q.Yang, Z.Li, A.Amin, H.Xugang Lif and Y.Xie. Generation of particle assemblies mimicking enzymatic activity by processing of herbal food: the case of RhizomaPolygonati and other natural ingredients in traditional Chinese medicine. Nanoscale Advances,V 3 2021, № 8 (21).  P. 2222–2235. DOI: 10.1039/d0na00958j (Процентиль – 88 %)
15 Kazybay B, Sun Q, Dukenbayev K, Nurkesh AA, Xu N, Kutzhanova A, Razbekova M, Kabylda A, Yang Q, Wang Q, Ma C, Xie Y. Network Pharmacology with Experimental Investigation of the Mechanisms of RhizomaPolygonati against Prostate Cancer with Additional Herbzymatic Activity. American Chemical Society omega. 2022 Apr 18; 7(17):14465-14477. doi: 10.1021/acsomega.1c03018. PMID: 35531567; PMCID: PMC9069460. (Процентиль – 73 %).
    Kabylda A., Serikbay G., Myktabaeva M., Atanov S., Muslimov N., Tultabаyev M. Многофакторный анализ рецептур безглютеновых макаронных изделий Eastern-European journal of Enterprise technologies (11 (119)), P.6–11. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.265790. (Процентиль – 46 %)
    A.Kabylda, F.Sagyntay, A.Iztaev, N.Muslimov. Исследование влиянияне традиционного сырья на реологические свойстватеста при производстве безглютеновых макаронных изделий Journal of Hygienic Engineering and Design. V. 40. 2022. P.36-40. Original scientific paper UDC 664.665:547.962.6(574) (Процентиль – 18 %)
    A.Kabylda, F.Sagyntay, A.Iztaev, N.Muslimov Исследование влияния крахмала на показатели качества безглютеновых макаронных изделий Journal of Hygienic Engineering and Design. V№ 40. 2022. P.61-66. Original scientific paper UDC 664.665:547.962.6(574) (Процентиль – 18 %)
    А.И. Кабылда, Р.А. Арынова, М.К. Иманбаева. Изучение активности бактерии Bacillus mojavensis как основа для биопрепарата против кагатной гнили сахарной свеклы Вестник Государственного университета имени Шакарима г. Семей, № 4(92) 2020 С. 252-256
    Кабылда А.И., Серикбай Г.С., Мыктыбаева М.С., Толенова В.Б., Муслимов Н.Ж. Изучение аминокислотного состава безглютеновой муки отечественного производства. Ізденістер, нәтижелер, № 2 (94) 2022, С.28-37
    Кабылда А.И., Серикбай Г.С., Мыктыбаева М.С., Толенова В.Б., Муслимов Н.Ж. Глютені жоқ макарондарға арналған ұнның іріктелген үлгілерінің су сіңіруін зерттеу, С. Сейфуллин ат. Қазақ агротехникалық зерттеу университетінің Ғылым Жаршысы. № 2 (113) 2022. С.47-55
    Кабылда А.И., Сагынтай Ф.С., Изтаев А.И., Муслимов Н.Ж., Джахангирова Г.З., Кажыбекова А.С. Дәстүрлі емес шикізаттың әртүрлі дозаларының глютенсіз макарон өнімдерін кептіру жылдамдығына әсерін зерттеу. С. Сейфуллин ат. Қазақ агротехникалық зерттеу университетінің Ғылым Жаршысы. DOI: https://doi.org/ 10.51452/kazatu. 2023.1(116).1300. С.42-53.
    Қабылда А.И., Сағынтай Ф.С., Изтаев А.И., Қажыбекова А.С., Бейсенова А.Ж. Влияние различных дозировок нетрадиционного сырья на органолептические показатели готовых безглютеновых макаронных изделий. Исследования, результаты. No1 (97) 2023, С.91-99.
    Қабылда А.И., Керимбекова Н.М., Уразбаев Ж.З., Қажыбекова А.С., Абуова А.Б. Сравнительный анализ витаминного состава безглютеновых макаронных изделий, изготовленных из отечественного сырья Қорқыт ата атындағы Қызылорда университетінің хабаршысы. https://doi.org/10.52081/bkaku.2023.v65.i2.060
No2 (65) 2023, С.312-320.
    Кабылда А.И., Мыктыбаева М.С., Серикбай Г.С., Кажыбекова А.С., Сагынтай Ф.С., Муслимов Н.Ж. Изучение аминокислотного состава различных видов безглютеновой мукиИзвестия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса:наука и высшее профессиональное образование, индексируется в RSCI, № 3 (67)2022,С.151-161
    Кабылда А.И., Мыктыбаева М.С., Серикбай Г.С., Кажыбекова А.С., Технология получения безглютеновых макаронных изделий на основе нетрадиционного сырьяИзвестия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса:наука и высшее профессиональное образование, индексируется вRSCI, № 3 (67)2022, С.262-270
    Муслимов Н.Ж., Кабылда А.И., Далабаев А.Б., Атабаева Б.С. Технологическое исследование зерновой микрофлоры при проращивании зернобобовых и масличных культур в пищевых целях. Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса:наука и высшее профессиональное образование, индексируется в RSCI, № 3 (67)2022, С.103-111.
    Муслимов Н.Ж., Абуова А.Б., Кабылда А.И. Характеристика амино кислотного состава муки для производства макарон gluten-free Алматы технологиялық университетінің Хабаршысы. - 2022. -№3. – С.64-73
    Абуова А.Б., Муслимов Н.Ж., Садыгова М.К., Кабылда А.И. Ресурсный потенциал растительного сырья для производства безглютеновых продуктов питания. Жәңгір хан атындағы Батыс Қазақстан аграрлық-техникалық университетінің ғылыми-практикалық журналы Ғылым және білім. -2022. - №3-3(68). – С.79-89
    А.И. Кабылда., А.О. Байкенов Исследование качественных характеристик сухого мальтозного сиропа Международная научно-практическая конференция «Основные напраления развития технологии глубокой переработки крахмалосодержащего и инсулиносодержащего сырья». 22 сентября 2022. С.87-90
А.Е. Сабыржанова, А.Т. Тасыбаева, А.Б.Абуова, А.И. Кабылда. Сравнительный анализ химического состава безглютеновых продутов Международная научно-практическая конференция «Актуальные вопросы современной науки и практики». Май, 2023. С.66-73