![]() |
Техника ғылымдарының кандидаты, профессор «Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының меңгерушісі Кабинет 4205, тел. +7(7172)39-73-27 E-mail: muhtarbek@mail.ru |
Ғылыми саласы
Ет өнімдерін қалдықсыз қайта өңдеу технологиясын және өсімдіктердің қайта өңдеу өндірістерін кешенді механикалық өңдеудің тиімді жолдарын жетілдіру (күнбағыс, мақсары, шырғанақ өндірісі) және тамақ өнімдерін өндіру техникасы мен технологиясы саласында ғылыми-педагогикалық кадрлар даярлау.
Ғылыми біліктілігі
Ғылыми дәрежесі – 2007 ж. Техника ғылымдарының кандидаты, 05.18.12 "Тамақ өндірісінің процестері мен аппараттары"
Ғылыми атағы – 2011ж. доцент, 05.18.00 "Азық-түлік өнімдерінің технологиясы"
Ғылыми атағы – 20124 ж. профессор, Басқа технологиялар (Азық-түлік ғылымы және технологиясы)
Оқытатын пәндері
Ғылыми нәтижелерді математикалық өңдеу әдістемесі, Тамақ өнімдері өндірісінің жабдықтары
Жетекшілік ететін магистранттары мен докторанттары
Жетекшілік етумен сәтті қорғағандар
Ғылым кандидаттары - Орынбеков Д.Р., 2010; Абдилова Г. Б., 2011; Токышева Г.М. 2024;, Искаков Б.М.2024,
Магистранттар – Тохтаров Ж.Х., 2011; Эрнест А.Е., 2016; Давлетова А.М., 2017; Кәрібек Ж.Н., 2017; Рыспаева У.А., 2017; Серікқазы Ы.С., 2017; Султанов Ж.Е., 2017; Абдрашева Г., 2018; Амангельды Т., 2018; Жайлау М.И., 2019; Мурзабеков А.О., 2020; Ташкенбай У.А., 2020. Балтабек М., 2021; Мартова Т.Е, 2023; Мусина Ә., 2024
Білім алып жатқан докторанттар мен магистранттар
PhD докторлар – Акшораева Г.Д.; Рзаев Б.Т.
Білімі
1991-1995 жж. - Шығыс Қазақстан совхоз техникумы «Ауыл шаруашылығын механикаландыру» мамандығы бойынша, квалификация - техник-механик (Ақжар ауылы)
1996-2001 жж. - 140740 «Тамақ өндірісінің машиналары мен аппараттары» мамандығы бойынша маман, Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университеті РМҚК, біліктілік: азық-түлік өндірісі кәсіпорындарының жабдықтары бойынша инженер-механик (Семей қ.)
2002-2005 жж. - 05.18.12 – «Тамақ өндірісінің процестері мен аппараттары» мамандығы бойынша Аспирантура, Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университеті РМҚК, Инженерлік-технологиялық факультет (Семей қ.)
Еңбек өтілі
2002 ж. – Шəкəрім ат. СМУ, «Тамақ өндірісінің процестері мен аппараттары» кафедрасының аға зертханашысы;
2002-2005 ж.ж. - Шəкəрім ат. СМУ, «Тамақ өндірісінің процестері мен аппараттары» мамандығы бойынша аспирантура;
2005-2006 ж.ж. – Шəкəрім ат. СМУ, «Тамақ өндірісінің процестері мен аппараттары» кафедрасының аға оқытушысы;
2006-2013 ж.ж. - Шəкəрімат. СМУ, «Физика жəне электротехника» кафедрасының доценті;
2013-2014 ж.ж. – Семей қ. Шəкəрімат. МУ, «Тамақ өндірісінің процестері мен аппараттары» кафедрасының доценті;
2014 жылдың қыркүйек айынан бастап С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университетінің доцент және кафедра меңгерушісінің қызметін атқарады
Негізгі зерттеу бағыттары
2011 ж. «Механикалық өңдеу кезінде өсімдік шикізатының қасиеттерінің кешенін зерттеу» ғылыми-зерттеу жұмысын жүргізу бойынша бастамашыл топ басқарды
2012 ж. Мемлекеттік бюджеттен қаржыландырылатын ғылыми-зерттеу жұмыстарына белсенді қатысады
Қытысқан зерттеу жобалары
Мемлекеттік тапсырыс шеңберінде ҒЗЖ орындауға қатысу:
2011-2013 ж.ж. "Механикалық өңдеу кезінде өсімдік шикізатының қасиеттер кешенін зерттеу"
2012-2014 ж.ж. "Жемшөп өндірісі үшін мал шикізатын өңдеу техникасы мен процестерін әзірлеу және жетілдіру"
2018-2020 ж.ж. "Жергілікті табиғи ресурстарды ұтымды пайдалану және биологиялық құндылығы жоғары тамақ өнімдерінің ассортиментін кеңейту мақсатында өсімдік шикізатын кешенді қайта өңдеу"
2018-2020 ж.ж. "Агроөнеркәсіп кешенінің өңдеу кәсіпорындарын олардың тиімділігі мен бәсекеге қабілеттілігін арттыру мақсатында ғылыми-технологиялық қамтамасыз ету"
Халықаралық ғылыми жобаларда ҒЗЖ орындауға қатысу:
2017-2020 ж. халықаралық жоба «Эрасмус+» «Enhancing University Teaching in Thermal Power Systems for Cleaner Environment with Parallel Improvements in PhD Skills Development » (ASIAXIS).
Марапаттар, құрмет грамоталары
- Мемлекеттік дарынды жас ғалымдарға арналған стипендианың степендианты 2011-2012 жж.
- ҚР БҒМ бұйрығы бойынша «Жоғары оқу орнының үздік оқытушысы», 2013 ж.
- ҚР БҒМ алғыс хаттары, 2017 ж.;
- ҚР БҒМ алғыс хаттары, 2020 ж.;
- ҚР АШМ құрмет грамотасы, 2022 ж.;
- КазАТЗУ "Сәкен Сейфуллин медалы", 2024.
Біліктілікті арттыру
|
№ |
Тақырып атауы |
Өту орны мен ккшораеваеңі |
Оқыту өткен ұйымның атауы |
Аяқтау нысаны |
|
1 |
3 |
4 |
5 |
7 |
|
1 |
Научная стажировка Makine Mühendisliği |
Турция, Денизли қ. |
Университет Памуккале |
Сертификат |
|
2 |
Thomson Reuters |
Астана қ. 2016 г. |
Казахский агротехнический университет им. С. Сейфуллина |
Сертификат |
|
3 |
Новая академическая политика АО КАТУ им. С.Сейфуллина в условиях расширения академической и управленческой самостоятельности |
Астана қ. 2018 г. |
Казахский агротехнический университет им. С. Сейфуллина |
Сертификат |
|
3 |
Внутривузовская система обеспечения качества образования |
Астана қ. 2018 г. |
НААР независимое Агентство аккредитации и рейтинга |
Сертификат |
|
4 |
Processing technolody and machinnery of cereal ctarch |
Китай 2019 г. |
College of agronomy, hortwest AandF university Yangling, Shaanxi ,China |
Сертификат |
|
5 |
Modern technologies of milking sheep using a mobile milking machine |
Нұр-Сұлтан қ. 2020 г. |
Tika Republic of Turkey ministry of culture and tourism |
Сертификат |
|
6 |
Менеджмент образовательной организации для руководителей |
Нұр-Сұлтан қ. 2020 г. |
Ассоциация высших учебных заведений РК |
Сертификат |
|
7 |
Биотехнология в пищевой промышленности |
Екатеринбург қ. 2020 г. |
Уральский государственный экономическим университет |
Удостоверение |
|
8 |
Современные технологии пищевых и перерабатывающих производств |
Астана қ., 2022 г. |
ТОО "Институт научно-технических и экономических исследований" |
Сертификат |
|
9 |
"Қауіпсіздік және еңбекті қоғау" "Безопасность и охрана труда" |
2024 г. |
ТОО "Тлеуберген К" Учебный центр |
Сертификат |
|
10 |
Білім берудегі менеджмент |
2024 |
Qaz.Edu оқу орталығы |
Сертификат |
Басылымдар:
Scopus, РИНЦ, ККСОН индекстелетін отандық және шетелдік ғылыми журналдарда 250-ден астам ғылыми жарияланымның, оның ішінде 6 оқу құралы, 5 монография және 9 ҚР алдын ала және инновациялық патенттерінің авторы.
Хирша Индексі (Scopus) – 4.
Ұсынылған бағыттар бойынша соңғы 5 жылдағы ең маңыздылары:
Web of Science, Scopus басылымдары:
https://www.scopus.com/record/display.uri?eid=2-s2.0-85203659900&origin=resultslist (процентиль 97%)
ҒЖБССҚК ұсынған отандық журналдардағы басылымдары:
|
№
|
Жұмыстардың атауы Наименование работы |
Баспа, журнал (аталуы, №, жылы, беттерi) Издательство, журнал (название, №, год, страницы) |
|
1 |
Престеу процесі кезіндегі ет-сүйекті шыжықты биохимиялық құрамының өзгеруі |
Ғылыми журнал «Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің хабаршысы» №1(85) 2019, Семей. Б. 161-164 |
|
2 |
Тамақ өнеркәсібінде тотықсыздандырғыштарды қолданудың тиімді жолдары |
Ғылыми журнал «Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің хабаршысы» № 1(85) 2019, Семей. Б. 164-168 |
|
3 |
Геродиеталық тамақтануға арналған ет өнімдері өндірісінде қолданылатын күркетауық етінің тағамдық құндылығын зерттеу |
Ғылыми журнал Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің Хабаршысы, №3(87) 2019, Семей. Б. 31-35 бет. |
|
4 |
Етті ұсақтау кезіндегі қысымның өзгерісін талдау |
Ғылыми журнал Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің Хабаршысы, №3(87) 2019, Семей. Б. 109-112. |
|
5 |
Солтүстік Қазақстан жағдайында өсірлген қой сүттінің құрамы мен қасиеттерін зерттеу. |
Ғылыми журнал Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің Хабаршысы. №4(88) 2019, Семей. Б. 138-143. |
|
6 |
Дәстүрлі емес шикізаттарды қолдану арқылы жұмсақ ірімшіктердің технологиясын жетілдіру |
Ғылыми журнал Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің Хабаршысы. №4(88) 2019. Семей. Б. 134-138. |
|
7 |
Совершенствование прессовочного оборудования для производства сафлорового масла в условиях минипроизводственных цехов |
Научный журнал «Вестник Алматинского технологического университета» №1. 2022, Алматы. стр. 58-65. |
|
8 |
Нан өндірісінде пайдалану үшін дәнді-дақылдардықайта өңдеудің екіншілік шикізатын зерттеу |
Ғылыми журнал Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. №1. 2022, Алматы. Б. 29-35. |
|
9 |
Мақсары майын бастапқа тазарту технолиясынның мәселелерін шешу жолдары |
Ғылыми журнал Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. №2. 2022, Алматы. Б. 49-56. |
|
10 |
Балалар тагамы өнімдерін өндіруде ешкі етін колдануын негіздеу максатында физика-химиялық касиеттерін зерттеу |
Ғылыми журнал Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. №3. 2022, Алматы. Б. 33-40. |
|
11 |
ІІ Категориялы субөнімдерден ақуыз гидролизатын алу технологиясын жасау
|
Ғылыми журнал Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. №3. 2022, Алматы. Б. 144-150. |
|
12 |
Перспективалы отандық өсімдік майы және оның сапалық сипаттамалары |
Ғылыми журнал Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. №4. 2022, Алматы. Б. 92-98. |
|
13 |
Технологическая линия для производства сафлорового масла в минипроизводстве |
Научный журнал Вестник Евразийского национального университета им. Л. Н. Гумилева, №1(138) 2022, Астана. стр. 59-67. |
|
14 |
Мақсары майын өңдіруге арналған пресс жабдығын жобалау және есептеу |
Ғылыми журнал Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университетінің хабаршысы, №1(142) 2023, Астана. Б. 74-88. |
|
15 |
Исследование реологических свойств зеинового теста и его качественные показатели |
Научный журнал «Вестник университета Шакарима» №4(12) 2023, Семей. стр. 120-130. |
|
16 |
Мақсары өнімдерін өңдеуге арналған пресс жабдығын жетілдірудің тиімді жолдары |
Ғылыми журнал Торайғыров университетінің ғылыми журналы «Қазақстан ғылымы мен техникасы» №1 2024, Павлодар. Б. 28-38. |
Монографии:
1. Тамақ өндірісінде престеу процесін қарқындату Монография. - С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті КеАҚ, Астана. 2023. - 172 б. 132б. ISBN 978-601-257-485-2
2. Өсімдік шикізаттарын кешенді өңдеу Монография. – Семей, Ертіс ақпарат, 2019, 132б. ISBN 978-601-332-398-5
3. Өсімдік шикізатын сүт өнімдерін өндіруге қолдану Монография. – Семей:, 2020, 132 б.ISBN 978-601-06-6551-4
Алынған патенттер:
1. Өсімдік майларын механикалық қоспалардан терең тазартуға арналған центрифуга/Центрифуга для глубокой очистки растительных масел от механических примесей/Centrifuge for deep purification of vegetable oils from mechanical impurities. Патент на изобретение № 36262. Зарегистрирован в Государственном реестре изобретений Республики Казахстан 15.09.2023;
2. Өсімдік майын тазалау тәсілі/Способ очистки растительного масла/ Vegetable oil purification method/Патент на полезную модель № 8345. Зарегистрирован в Государственном реестре изобретений Республики Казахстан 11.08.2023
3. Пісірілген шұжық өнімдерін өндіру тәсілі/Способ производства вареных колбасных изделий./Method for production of boiled sausage products. Патент на полезную модель № 6836. Зарегистрирован в Государственном реестре изобретений Республики Казахстан 04.02.2022;
4. Глютенсіз нан өндіру тәсілі (нұсқалар)/Способ производства безглютенового хлеба (варианты)/Method for production of gluten-free bread (options). Патент на полезную модель № 7039. Зарегистрирован в Государственном реестре изобретений Республики Казахстан 22.04.2022;
5. Май сығуға арналған шнекті пресс/Пресс шнековый маслоотжимной/Oil extraction screw press. Патент на полезную модель № 7977. Зарегистрирован в Государственном реестре изобретений Республики Казахстан 21.04.2023;