Басты бет / ППС / Касенов Амиржан Леонидович
Касенов Амиржан Леонидович

Касенов Амиржан Леонидович

 

Техника ғылымдарының докторы ,

«Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы»

кафедрасының профессор м.а.

Кабинет 3207

E-mail: a.kassenov@kazatu.edu.kz

Ғылыми саласы

Ет өнімдерін қалдықсыз қайта өңдеу технологиясын және өсімдіктердің қайта өңдеу өндірістерін кешенді механикалық өңдеудің тиімді жолдарын жетілдіру (күнбағыс, мақсары, шырғанақ өндірісі) және тамақ өнімдерін өндіру техникасы мен технологиясы саласында ғылыми-педагогикалық кадрлар даярлау.

Ғылыми біліктілігі

Ғылыми дәрежесі – 2010 ж. Техника ғылымдарының докторы, 05.18.12 "Тамақ өндірісінің процестері мен аппараттары"

Ғылыми атағы – 2003 ж. доцент, 05.18.00 "Азық-түлік өнімдерінің технологиясы"

Оқытатын пәндері

Тамақ өндірісінің заманауи құрал-жабдықтары, Тамақ өнімдерінің процесстері мен аппараттары.

Жетекшілік ететін магистранттары мен докторанттары

Жетекшілік етумен сәтті қорғағандар

Ғылым кандидаттары - Сыдыкова Б.О. - 2006 ж.; Какимов М.М. - 2008 ж.; Токаев С.Д. - 2009 ж.; Орынбеков Д.Р. - 2010 ж.; Жакупов Т.М. - 2010 ж.

Магистранттар – 14 магистрант диссертацияларын сәтті қорғады

Білім алып жатқан докторанттар

PhD докторлар – Мурсалыкова М., Шайахметова М.

Білімі

1989-1994 жж. - 140740 «Тамақ өндірісінің машиналары мен аппараттары» мамандығы бойынша маман, Семей ет және сүт өндірісінің технологиялық институты, біліктілік: азық-түлік өндірісі кәсіпорындарының жабдықтары бойынша инженер-механик (Семей қ.)

1994-1997 жж. - 05.18.12 – «Тамақ өндірісінің процестері мен аппараттары» мамандығы бойынша Аспирантура, «Семей»  мемлекеттік университеті, Механикалық  факультет (Семей қ.)

2003-2006 жж. - 05.18.12 – «Тамақ өндірісінің процестері мен аппараттары» мамандығы бойынша Докторантура, Шәкәрім атындағы Семей  мемлекеттік университеті РМҚК, Инженерлік-технологиялық  факультет (Семей қ.)

Еңбек өтілі

1994-1995 жж. - Семей қаласының ет және сүт өнеркәсібінің технологиялық институты, «Тамақ өндірісінің машиналары мен аппараттары» кафедрасының оқытушысы;

1995-1996 жж. - Семей қаласының ет және сүт өнеркәсібінің технологиялық институты, қазақ факультетінің декан орынбасары;

1996-1999 жж. - «Семей» мемлекеттік университеті, механикалық факультетінің декан орынбасары;

1999-2003 жж. - Шəкəрім ат. СМУ; инженерлік-технология факультетінің декан орынбасары;

2010-2020 жж. - Шəкəрім ат. СМУ; инженерлік-технология факультетінің деканы;

2020 -2021 жж. - Шəкəрім университеті; проректор;

2021-2022 жж. - Шəкəрім университеті; «Технологиялық жабдықтар және машинажасау» кафедрасының  профессоры;

2022 жылдың қыркүйек айынан бастап С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университетінің «Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының доценті.

Негізгі зерттеу бағыттары  

2012 ж. Мемлекеттік бюджеттен қаржыландырылатын ғылыми-зерттеу жұмыстарына белсенді қатысады

Қытысқан зерттеу жобалары 

Мемлекеттік тапсырыс шеңберінде ҒЗЖ орындауға қатысу:

2012-2014 ж.ж. «Жемшөп өндірісі үшін мал шикізатын өңдеу техникасы мен процестерін әзірлеу және жетілдіру»

2015-2017 жж. «Тамақ өнеркәсібі мен ауыл шаруашылығы өндірісінің қалдықтарын өңдеуге арналған құрамдастырылған дербес биоэнергетикалық қондырғы әзірлеу»

2018-2020 ж.ж. «Жергілікті табиғи ресурстарды ұтымды пайдалану және биологиялық құндылығы жоғары тамақ өнімдерінің ассортиментін кеңейту мақсатында өсімдік шикізатын кешенді қайта өңдеу»

Марапаттар, құрмет грамоталары

- ҚР БҒМ бұйрығы бойынша «ҚР құрметті білім қызметкері», 2009 ж.

- «ҚР егемендігіне 20 - жыл» Семей қаласының әкімінің құрмет грамотасы, 2011ж.

-  ҚР БҒМ бұйрығы бойынша «Жоғары оқу орнының үздік оқытушысы», 2011 ж.

- «ҚР егемендігіне 25 - жыл» Шығыс Қазақстан облысының әкімінің құрмет грамотасы, 2016 ж.

-   «Шәкәрім Құдайбердиевке – 160 жыл» Шәкәрім медалі, 2019 ж.

Біліктілікті арттыру

Тақырып атауы

Өту орны мен кезеңі

Оқыту өткен ұйымның атауы

Аяқтау нысаны

1

3

4

5

7

1

Менеджмент в области образования

г. Семей                   2017 г.

Государственный университет имени Шакарима  

Сертификат

2

Paradigms in lnterrnational Marketing Management

Semey

2018

Swiss school of applied sciences for economics and management

Certificate

3

Технологические машины и оборудование

г. Павлодар

2019

Павлодарский Государственный университет имени С.Торайгырова

Сертификат

3

Менеджмент в образовании

г. Астана

2019

ЕНУ им. Гумилева

Сертификат

4

Цифровые технологии в образовательном процессе дистанционного обучения

г. Семей                   2020 г.

Государственный университет имени Шакарима  

Сертификат

 

Менеджмент в области образования

г. Семей                   2017 г.

Государственный университет имени Шакарима  

Сертификат

5

Paradigms in lnterrnational Marketing Management

Semey

2018

Swiss school of applied sciences for economics and management

Certificate

Басылымдар:

Scopus, РИНЦ, ККСОН индекстелетін отандық және шетелдік ғылыми журналдарда 200-ден астам ғылыми жарияланымның, оның ішінде 5 оқу құралы, 5 монография және 14 ҚР алдын ала және инновациялық патенттерінің авторы. 

Хирша Индексі (Scopus) – 3.

Ұсынылған бағыттар бойынша соңғы 5 жылдағы ең маңыздылары:

Web of Science, Scopus басылымдары:

  1. A review on the commonly used methods for analysis of physical properties of food materials. Applied Sciences (Switzerland), 2022, 12(4), Процентиль 75%
  2. The effects of Ni or Nb additions on the relaxation behavior of Zr55Cu35Al10 metallic glass. Materials Today Communicationsthis link is disabled, 2021, 29, 102909 Процентиль 56%
  3. Effect of brine and electrical stimulation on nutritive value of the cooked smoked mutton products, EurAsian Journal of Bio Sciences, 2019, 13(2), стр. 1467-1473, https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=57191586199, Процентиль 22%
  4. Nutritive and biological value of sea buckthorn grown in east Kazakhstan region and its Процентиль 56% beneficial effects to human health, International Journal of Pharmaceutical Research, 2019, 11(1), стр. 754-757, https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=57191586199, Процентиль 31%
  5. Mathematical modeling of the relationship between separation and yield of meat-bone scraps in the pressing process, International Journal of Mechanical Engineering and Technology, 2018, 9(9), стр. 968-971, https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=57191586199, Процентиль 56%

КОКСОНдағы басылымдары:

  1. Ұсақтаудың престеу процесіне қажетті тиімді факторларын анықтау Ғылыми журнал «Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің хабаршысы» 2016. №1, Семей. Б. 65-69
  2. Престеу процесі кезіндегі ет-сүйекті шыжықтың майлылығының өзгерісі Ғылыми журнал «Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің хабаршысы» 2016. №1, Семей. Б. 69-72
  3. Тәжірибелік зерттеу жұмысын регрессиялық теңдеулер арқылы математикалық өңдеу әдістері Ғылыми журнал «Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің хабаршысы» 2016. №1, Семей. Б. 72-76
  4. Определение химического состава плодов облепихи на жидкостном хроматографе Научный журнал «Вестник Алматинского технологического университета» 2016. №2 (111), Алматы С. 14-17
  5. Құрғақ мал жемі өндірісінде центрифугалау процесін жетілдіру жолдары Ғылыми журнал «Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің хабаршысы» 2016. №2, Семей. Б. 3-5
  6. Өндіру және қайта өңдеу кезінде бидайдың наубайханалық қасиеттеріне баға беруді дамыту Ғылыми журнал «Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің хабаршысы» 2017. №1 (77), Семей. Б. 7-10
  7. Капиллярлы-кеуекті денелерді кептіру жылдамдығы мен температура өзгерісін математикалық сипаттау Ғылыми журнал «Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің хабаршысы» № 4(80)2017, Семей. Б. 4-8
  8. Разработка технологии и рецептуры мясорастительного полуфабриката с антиоксидантными свойствами Ғылыми журнал «Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің хабаршысы» № 4 (80)2017, Семей. Б. 14-18
  9. Құрғақ мал жемі өндірісінде шнекті преспен престеу кезінде майлылығының əртүрлі параметрлерге тəуелділігін зерттеу Ғылыми журнал «Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің хабаршысы» № 4 (84) 2018, Семей. Б. 40
  10. Престеу процесі кезіндегі ет-сүйекті шыжықты биохимиялық құрамының өзгеруі Ғылыми журнал «Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің хабаршысы» №1 (85) 2019, Семей. Б. 161-164
  11. Тамақ өнеркәсібінде тотықсыздандырғыштарды қолданудың тиімді жолдары Ғылыми журнал «Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің хабаршысы»               №1 (85) 2019, Семей. Б. 164-168
  12. Геродиеталық тамақтануға арналған ет өнімдері өндірісінде қолданылатын күркетауық етінің тағамдық құндылығын зерттеу Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің Хабаршысы, №3 (87) Семей 2019 ж. 31-35 б.
  13. Етті ұсақтау кезіндегі қысымның өзгерісін талдау Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің Хабаршысы, №3 (87) Семей 2019 ж. б. 109-112.
  14. Солтүстік Қазақстан жағдайында өсірлген қой сүттінің  құрамы мен қасиеттерін зерттеу. Семей қаласының Шәкәрім атындағы Мемлекеттік Университетінің Хабаршысы. №4 (88) 2019 138-143 бет.
  15. Дәстүрлі емес шикізаттарды қолдану арқылы жұмсақ ірімшіктердің технологиясын жетілдіру. Семей қаласының Шәкәрім атындағы Мемлекеттік Университетінің Хабаршысы. №4 (88) 2019 134-138 бет.
  16. Технологическая линия для производства сафлорового масла в минипроизводстве. Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар және технологиялар сериясы. № 1(138)/2022 Б. 59-66.
  17. Совершенствование прессовочного оборудования для производства сафлорового масла в условиях минипроизводственных цехов. Алматы технологиялық университетінің Хабаршысы. №41 (135) 2022 58-65 бет.

Монографии:

  1. Өсімдік шикізаттарын кешенді өңдеу Монография. – Семей, Ертіс ақпарат, 2019, 132б. ISBN 978-601-332-398-5
  2. Өсімдік шикізатын сүт өнімдерін өндіруге қолдану Монография. – Семей:, 2020, 132 б.ISBN 978-601-06-6551-4

Алынған инновациялық патенттер:

  1. Өсімдік шикізатынан шырын бөліп алуға арналған шнекті пресс. Патент на полезную модель №3690. Зарегистрирован в Государственном реестре изобретений Республики Казахстан 19.02.2019
  2. Творожный продукт. Патент на полезную модель №4908. Зарегистрирован в Государственном реестре изобретений Республики Казахстан 30.04.2020