Басты бет / ППС / Қажыбаева Ғалия Төлеуқызы
Қажыбаева Ғалия Төлеуқызы

Қажыбаева Ғалия Төлеуқызы

 

техника ғылымдарының кандидаты, «Тамақ

және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы»

кафедрасының профессоры

кабинет 3224 б

ұялы телефон +7 707 896 28 30

e-mail:docent-1965@mail.ru

 

Ғылыми саласы

Тамақ өндірісі саласындағы инновациялар, функционалдық және арнайы мақсаттағы тамақ өнімдерін өндіру технологияларының ғылыми зерттеулері мен әзірлемелері, технология және тамақ өндірісінің технологиясы саласында ғылыми-педагогикалық кадрларды даярлау.

Ғылыми біліктілігі

Ғылыми дәрежесі:

2001 ж. – техника ғылымдарының кандидаты, мамандығы 05.18.04–«Ет, сүт және балық өнімдерінің технологиясы» (диплом FK № 0008289, хаттама №11, 25.01.2001 ж.).

Ғылыми атағы:

2005 ж. – доцент ҚР Білім және ғылым министрлігінің Жоғары аттестациялық комиссиясы.«Азық-түлік өнімдерінің технологиясы» мамандығы (ДЦ № 0000316 от 25.11.2005 г.).

2021 ж. – профессор, «Азық-түлік өнімдерінің технологиясы» мамандығы (Бұйрық № 0000059, бұйрық № 86, 04.02.2021 ж.).

Оқытаты нпәндері:

Ет және ет өнімдерінің технологиясы; Биотехнологические основы пищевых производств; Методы научных исследований; Нутрициология

Жетекшілік ететін магистранттары мен докторанттары:

Жетекшілік ету мен сәтті қорғағандар:

Магистранттар – 12

Білім алушылар:

PhD докторлар– 1

Магистранттар – 4

Білімі:

1982–1987 жж. Мәскеу ет және сүт өнеркәсібі технологиялық институты (МТИИМП, Мәскеу қаласы), «Ет және ет өнімдерінің технологиясы» мамандығы, инженер-технолог біліктілігі (диплом НВ № 370108 от 26.06.1987 г.).

1992–1996 жж. 05.18.04 – «Ет, сүт және балық өнімдерінің технологиясы» мамандығы бойынша Семей қаласындағы СЕСӨТИ-тің күндізгі нысаналы аспирантурасында оқыды.

Еңбек өтілі:

1987ж. –кіші ғылыми қызметкер ҒЗССЕСӨТИ, Семей қаласы;

1991 ж. – «Ет және ет өнімдерінің технологиясы» кафедрасының ассистенті, СЕСӨТИ, Семей қаласы;

1996 ж. – Семей мемлекеттік университеті,«Ет өнімдерін өндіру технологиясы» кафедрасының оқытушысы;

2001 ж. – қашықтықтан оқыту және біліктілікті арттыру факультеті деканының орынбасары;

2003-2013ж. – Семей қаласы Шәкәрім атындағы МУ«Ет, сүт және тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының доценті

2013-2023 ж. – Павлодар қ. Торайғыров университеті «Биотехнология» кафедрасының профессоры

01.09.2023ж. бүгінгі күнге дейін «Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының профессоры. С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті, Астана қаласы.

Зерттеудің негізгі бағыттары

Ет және ет өнімдерін өндіру және өңдеу технологиясы саласындағы ғылыми зерттеулер мен әзірлемелер.

Зерттеу жобалары:

Мемлекеттік тапсырыс шеңберінде ҒЗЖ орындауға қатысу:

2012-2013 жж. - Шәкәрім атындағы ҚМУ «Жануарлар мен өсімдік шикізаты негізінде функционалдық тамақ өнімдерінің технологиясын әзірлеу» жобасының орындаушысы;

2013-2015 жж.–«Ет және сүт өнімдерінің технологиясы» жобасының орындаушысы, С.Торайғыров атындағы ПМУ.

Халықаралық ғылыми жобаларда ҒЗЖ орындауға қатысу:

2013-2017 жж. – «Ресей мен Қазақстанда тамақ қауіпсіздігі, дәстүрлі тамақ өнімдерін өндіру және маркетинг бойынша магистрлік бағдарламаларды әзірлеу және енгізу» Темпус халықаралық жобасының орындаушысы.

Марапаттар, құрмет грамоталары:

- ҚР БҒМ «ЖОО-ның 2019 жылғы Үздік оқытушысы» куәлігі;

- Павлодар облысы әкімінің 2020 жылғы құрмет грамотасы;

- С.Торайғыров атындағы ПМУ ректорының 2016 жылғы құрмет грамотасы;

- ҚР БҒМ алғыс хаты 2018 ж.;

- АТУ ректорының алғыс хаты, Алматы қ., 2019 ж.

- Торайғыров университет КЕАҚ ректорының алғыс хаты, 2019 ж.

Біліктілікті арттыру:

  1. Сертификат. «Жаңартылған білім беру мазмұны аясында «Ет және ет өнімдерінің технологиясы» пәні бойынша пәндік құзыреттіліктерді дамыту», Павлодар 2023. 72 сағат көлемінде;
  2. Сертификат. «Импортты алмастыру бөлігі ретінде селекция процесін жеделдетудегі заманауи селекция әдістері және биотехнология», Мәскеу 2023, 72 сағат көлемінде;
  3. Сертификат. «Биотехнологиядағы заманауи әдістер», 2022 ж. 72 сағат көлемінде;
  4. «MSExcel: негізгі және жоғары деңгей» сертификаты, 2021 ж. 72 сағат көлемінде;
  5. Сертификат. «Қазақ тілі әліпбиінің латын графикасына көшуі жағдайында жоғары оқу орындарының профессор-оқытушылар құрамының кәсіби құзыреттілігін арттыру», Астана, 2019 ж. 240 сағат көлемінде.
  6. Сертификат об успешном прохождении онлайн-курса на базе платформы СOURSERA, COURSE CERTIFICATE Nov 8, 2020.
  7. Сертификат об успешном прохождении онлайн-курса на базе платформы EDX, VERIFIED CERTIFICAT EIssued May 25, 2019 VALID CERTIFICATEID 7a859aed45f2402fb540526195e884ae
  8. Ғылыми тағлымдама (Пловдив қаласы, Болгария) в 2014 ж. 72 сағат көлемінде.

Басылымдар:

Барлығы 270-тен астам ғылыми және оқу-әдістемелік жұмыстар жарияланды, оның ішінде:

20 – инновациялық патенттер және пайдалы модель патенттері;

3 – Clarivate Analytics компаниясының деректер базасына енгізілген халықаралық патенттер;

19 – Scopus деректер базасындағы және шетелдегі ғылыми журналдардағы ғылыми мақалалар;

21 – ҚР Ғылым және Жоғары білім Министрлігінің Ғылым және Жоғары білім саласындағы сапаны қамтамасыз ету Комитеті ұсынған басылымдардағы ғылыми мақалалар;

22 – оқулықтар (оның 2-і ағылшын тілінде және 3-і УМО РУМС АТУ таңбасымен);3 – монография (оның ішінде 2 ағылшын тілінде);

48 – шетелдік халықаралық конференциялар материалдарындағы ғылыми мақалалар, отандық халықаралық және республикалық конференциялардағы жарияланған мақалалар.

Индекса Хирша (Scopus) -7;

Scopus жүйесіндегі жарияланымдар –16;

https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=57211408553

Соңғы 5 жылдағы ұсынылған бағыттар бойынша ең маңыздылары:

Web of Science, Scopus басылымдары:

  1. Irina Zykova,  Galiya Kazhibaуeva и др.  Interaction between heavy metals and microorganisms during wastewater treatment by activated sludge / ARPN Journal of Engineering and Applied Sciences 14(11), pp. 2139-2145 / Процентиль по Citescore (Scopus) – 47 /https://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0-85074086905&partnerID=40&md5=7c0c389ef60d297a17677419f827231f
  2. Kazhibayeva G., Issaeva K., Mukhamejanova A., Gribkova V., Rebezov M. Development of formulation and production technology of fish pate for therapeutic and prophylactic purposes /Open AccessInternational Journal of Engineering and Advanced Technology 8(5), pp. 1355-1359.–2019. https://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0-85073802166&doi=10.35940%2fijeat.E1193.0585C19&partnerID=40&md5=f1b60672a3d611d041bbe281978db17f
  3. Derkho, M., Mukhamedyarova, L., Rubjanova, G., Stepanova, K., Kazhibayeva, G. Erythrocytes and their transformations in the organism of cows/International Journal of Veterinary Science 8(2), pp. 61-66.-2019. https://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0-85063746375&partnerID=40&md5=e9ff31b276c86b4a556e4aab16ec03d2
  4. Ubaid Ullah, Abdur Rauf, GaliyaKazhybayeva / Green synthesis, in vivo and in vitro pharmacological studies of Tamarindusindica based gold nanoparticles / Bioprocess and Biosystems Engineering // The Author(s), under exclusive licence to Springer-Verlag GmbH, DE part of Springer Nature 2021. – 9 p. Процентиль 64% Q2 https://www.scopus.com/record/display.uri?eid=2-s2.0-85101453962&origin=resultslist&sort=plf-f&src=s&st1=kazhybayeva&st2=&nlo=1&nlr=20&nls=count-f&sid=7effefef10de5cf1b56ef2ea70b891ad&sot=anl&sdt=aut&sl=40&s=AU-ID%28%22Kazhibayeva%2c+Galiya%22+57211408553%29&relpos=4&citeCnt=6&searchTerm=
  5. AtambayevaZhibek,NurgazezovaAlmagul,RebezovMaksim,KazhibayevaGaliya / A Risk and Hazard Analysis Model for the Production Process of a New Meat Product Blended With Germinated Green Buckwheat and Food Safety Awareness https://www.scopus.com/record/display.uri?eid=2-s2.0-85133774108&origin=resultslist&sort=plf-f&src=s&st1=kazhybayeva&st2=&nlo=1&nlr=20&nls=count-f&sid=7effefef10de5cf1b56ef2ea70b891ad&sot=anl&sdt=aut&sl=40&s=AU-ID%28%22Kazhibayeva%2c+Galiya%22+57211408553%29&relpos=1&citeCnt=2&searchTerm=\

ҚРҒЖБМ Ғылым және жоғары білім саласындағы сапаны қамтамасыз ету комитеті енетін журналдағы басылымдарда:

  1. Сравнительные данные пищевой ценности козьего мяса и баранины при производстве мясных продуктов / Научный журнал «Вестник» ГУ имени Шакарима г. Семей, № 1 (85). – 2019. – С. 60–63.
  2. Медико-биологические предпосылки создания функциональных продуктов / Научный журнал «Вестник» ГУ имени Шакарима г. Семей, № 2 (86) – 2019. – С. 10–13.
  3. Влияние пищевого компонента на функционально-технологические свойства паштетного фарша / Научный журнал «Вестник» ГУ имени Шакарима г. Семей, № 4 (88) – 2019. – С. 111–114.
  4. Геродиетикалық тамақтануға арналған ферменттелген сусындарды дайындау технологиясы / Научный журнал «Вестник» ГУ имени Шакарима г. Семей, №1(1) – 2021. –                      С. 21–25.
  5. Технология мягкого сыра из смеси молока сельскохозяйственных животных / Научный журнал «Вестник» Алматинского технологического университета №1 (131), г. Алматы –2021. – С. 26–32.

Монографиялар:

  1. Актуальные проблемы совершенствования производства мясных и рыбных продуктов функционального назначения / Монография – Павлодар: Кереку, 2015. – 148 с. ISBN 978-601-238-568-7
  2. Functional food production technology / Мonograph / – Pavlodar:Kereku, 2018. – 129 p.
  3. Food science and technology / Мonograph /– Pavlodar:Toraighyrov University, 2020. – 103 p.

Алынған инновациялық патенттер:

  1. Producing deli meats product comprises e.g. preparing and boiling lamb heads, separating from the head of meat with skin, brain and eyes, grinding, and adding boiled chicken-tail fat, lamb liver and broth from cooking meat. / Межународныйпатент / № KZ28992-A4 /Патентообладатель: Kazhibayeva G.T.Идентификационный Derwent: 2019-27749S
  2. Macaroni for dogs, contains wheat flour of II grade, sodium glutamate, vegetable seasoning and water./Межународный патент / № KZ26757-A4 /Патентообладатель: Kazhibayeva G.T.и др.Идентификационный Derwent: 2019-30512J
  3. Состав для производства крекера/патент на полезную модель № 5169 от 10.03.2020/Мухамеджанова А.С., Исаева К.С., Кажибаева Г.Т. и др.
  4. Композиция для приготовления курта из козьего молока/патент на полезную модель № 5157 от 10.03.2020./Исаева К.С., Капшакбаева З.В., Кажибаева Г.Т.и др.
  5. Способ производства кисломолочного напитка/патент на полезную модель № 4980 от 26.02.2020./Касымов С.К., Молдабаева Ж.К., Кажибаева Г.Т.и др.
  6. Способ производства иримшика из козьего молока» / Патент на полезную модель № 4907 от 12.02.2020/ Исаева К.С., Туганова Б.С., Кажибаева Г.Т., Мухамеджанова А.С., Капшакбаева З.В.
  7. Способ получения мягкого сычужного сыра с белой плесенью / Патент на полезную модель № 6181 от 17.03.2021. / Капшакбаева З.В., Исаева К.С., Кажибаева Г.Т.и др.