Басты бет / ППС / Кыпшақбаева Әсемгүл Амангелдіқызы
Кыпшақбаева Әсемгүл Амангелдіқызы

Кыпшақбаева Әсемгүл Амангелдіқызы

 

Ауыл шаруашылығы ғылымдарының кандидаты,
қауымдастырылған профессор
Кабинет 5213, тел: 8 701 182 84 78
E-mail: a.kipshakbayeva@kazatu.edu.kz

Ғылыми қызығушылықтар саласы
Дәнді, дәнді-бұршақ және майлы дақылдарды өсірудің бейінді технологияларын құрастыру

Оқытатын пәндері
Өсімдік шаруашылығы, Өсімдік шаруашылығында бейінді технологиялар, Биология негіздерімен өсімдік шаруашылығы, Өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау және қайта өндеу технологиясы

Зерттеудің негізгі бағыттары
Танаптық дақылдардың сорттық агротехникасын әзірлеу

Ағымдағы ғылыми жобалар
1.     «Ауыл шаруашылығында smart-жүйелерді құру мақсатында АӨК субъектілері үшін агро-технологиялар бойынша ғылыми-техникалық құжаттаманың ақпараттық базасын қалыптастыра отырып, ауыл шаруашылығы дақылдарының өсуі мен дамуының dssat моделін, Smart-технологиялар негізінде мал шаруашылығы өнімдерін өндіруді басқарудың интеграцияланған жүйесін бейімдеу негізінде ауыл шаруашылығы дақылдарының негізгі түрлерін өндіру үшін шешімдер қабылдау жүйесін құру" - Орындаушы 
2.    «Солтүстік Қазақстан жағдайлары үшін селекцияның молекулалық әдістерін пайдалана отырып, өнімділігі жоғары және бейімделгіш әлеуеті бар сояның ерте пісетін бастапқы материалын жасау " - Орындаушы

Жетекшілігіндегі магистранттар 
1.    Мухамбай Адилет
2.    Амантай Асылбек
3.    Жұмаш Ақерке

Білімі
1995-2000жж  Ақмола аграрлық университет, агрономия факультеті, «Агрономия» мамандығы
2001-2003жж  С.Сейфуллин атындағы Қазақ аграрлық университеті, біліктілікті көтеру факультеті, мамандығы «АӨК экономист–менеджер» 
2002-2005жж  Аспирантура С.Сейфуллин атындағы Қазақ аграрлық университетінде, агрономия факультеті
Еңбек өтілі
2000ж С.Сейфуллин атындағы Казақ аграрлық университеті,  өсімдік шаруашылығы кафедрасының ассистент
2006-2012жж   С.Сейфуллин атындағы Қазақ мемлекеттік агротехникалық  университетінің өсімдік шаруашылығы кафедрасының ассистенті
2012-2018жж   С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университетінің егіншілік және өсімдік шаруашылығы кафедрасының аға оқытушысы
2018ж С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университетінің егіншілік және өсімдік шаруашылығы кафедрасының қауымдастырылған профессоры

Біліктілікті көтеру 
1.    Ғылыми тағылымдама «Дәнді және майлы дақылдардың агротехникасы», "Астық шаруашылығы ғылыми-өндірістік орталығы" ЖШС-де А. И. Бараева", Шортанды. 2022ж.
2.    "Көкшетау Астық Инвест ЛТД" ЖШС жағдайында биопрепараттарды пайдалану және танаптық дақылдардың сорттық агротехникасы тақырыбында ғылыми тағылымдама, Зеренді. 2022ж. 
3.    «Білім беру үдерісіндегі инновациялар: жоғары мектеп теориясы, әдістемесі, тәжірибесі», «С.Сейфуллин атындағы ҚАТЗУ» КеАҚ, Астана, 2024

Басылымдары
50-дан аса ғылыми еңбектердің авторы.  Үсынылған  бағыттар бойынша негізгілері:
1.    Кипшакбаева Г.А., Амантаев Б.О., Кипшакбаева А.А., Рысбекова А.Б., Кульжабаев Е.М. Жаздық арпа генотиптерінің фотосинтетикалық пигменттері мен өнімділігі. ҚазҰАУ «Ізденістер, нəтижелер-Исследования, результаты» №1  (89) март 2021 года.
2.    Тлеулина З.Т., Кипшакбаева Г.А., Сарбасова Н.А., Абеуова Д.М., Кипшакбаева А.А. «Солтүстік Қазақстан жағдайында шығу тегі әртүрлі сорттарының шаруашылық-биологиялық құндылығын анықтау» Вестник науки Казахского агротехнического университета им.С.Сейфуллина (междисциплинарный). - 2022. – №4 (115). –Ч.1. - Б. 12-25.
3.     Кипшакбаева Г.А., Аширбекова И.А., Тлеулина З.Т., Амантаев Б.О., Кипшакбаева А.А.«Фотосинтетикалық белсенділік элементтерінің және биометриялық көрсеткіштердің шығу тегі әртүрлі майбұршақ сорттарының өнімділігін қалыптастыруға әсері» Вестник науки Казахского агротехнического исследовательского университета  им. С. Сейфуллина (междисциплинарный). – Астана: С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті, 2023. -№ 3(118). - Б.149-160
4.    Mostafa Abdelkader, Luidmila Voronina, Lyudmila Baratova, Olga Shelepova, Meisam Zargar, Mikhail Puchkov, Elena Loktionova 7,Bekzad Amantayev, Assemgul Kipshakbaeva and Bauyrzhan Arinov. Вiostimulants-based amino acids augment physio-biochemical responses and promote salinity tolerance of lettuce plants (lactuca satival.)Horticulturae2023,9,807.