Main / ППС / Kabylda Anar Idashevna
Kabylda Anar Idashevna

Kabylda Anar Idashevna

 

Candidate of Agricultural sciences, senior lecturer
Office 5120, Tel.:7 775 9001507
E-mail: a.i.kabylda@kazatu.edu.kz, anara121579@gmail.com

 

Research interests

Agroecological assessment of land, soil and landscape mapping, geoinformation technologies in agriculture, development of adaptive landscape systems of agriculture and agrotechnologies, agrochemical assessment of soil fertility in the system of precision agriculture 

Delivered disciplines

Soil science, Soil cartography, landscape science, GIS technologies and remote sensing in Soil science and Agrochemistry, electronic maps and cartograms, etc. 

The main direction of research

Agroecological assessment of lands and the adaptive-landscape systems of agriculture and agricultural technologies 

Education

1995-1999-Kazakh National Women's Teacher Training Institute.Specialtybiology-ecology
1999-2003-Kazakh Scientific Research Institute of Soil Science and Agrochemistry named after U. Uspanov: Candidte of Agricultural sciences

Work experience

06.1999-02.2003 Researcher, Scientific and Production Limited Liability Partnership "Kaspan"
06.2002-02.2003 Senior laboratory assistant at Scientific and Production Association “Fauna” LLP
09.2004-06.2011 Trainee teacher, lecturer, senior lecturer, associate professor of the «Atyrau Oil and Gas Institute»
09.2006-12.2007 Head of the sector for organizing the educational process of the «Atyrau Oil and Gas Institute»
09.2008-12.2010 Deputy Dean Head of the sector for organizing the educational process «Atyrau Oil and Gas Institute»
09.2011-07.2018 Researcher «S.Seifullin Kazakh Agrotechnical University»
09.2019-06.2020 Researcher «Nazarbayev University»
04.2020-12.2020 Chief Researcher«Kazakh research institute of processing and food industry» LTD.
04.2022 to present time Project Manager at Astana branch«Kazakh Research Institute of Processing and Food Industry» LTD. Division: deep processing of Crop products.

Publications  

Author of more than 20 scientific papers. 1 patent for inventions.Modeling and optimization of parameters of multicomponent mixtures for the production of gluten-free pasta.№ 28007 от 26.07.2022 S.K. Atanov, G.S. Serikbay,М.S. Myktabayeva.The most important ones are:

1 Қабылда А.И., Серикбай Г., Мықтабаева М.С., Төлегенова В.Б., Муслимов Н.Ж. Глютен жоқ макарондаға арналған ұнның іріктелген үлгілерінің су сіңіруің зерттеу // С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университетінің Ғылыми жаршысы. - 2022.-№2 (113). - Б. 47-54. doi.org/ 10.51452/kazatu.2022.2(113).1070.  
2 Муслимов Н.Ж., Абуова А.Б., Кабылда А.И. Характеристика аминокислотного состава муки для производства макарон gluten-free // Вестник Алматинского технологического университета. - 2022. -№3. - С. 64-73. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-64-73.
3 Абуова А.Б., Муслимов Н.Ж., Садыгова М.К., Кабылда А.И. Ресурсный потенциал растительного сырья для производства безглютеновых продуктов питания //Научно-практический журнал Западно-Казахстанского аграрно-технического университета им. Жангирхана Наука и образование. - 2022. - №3-3(68). - С. 79-89.DOI 10.56339/2305-9397-2022-3-3-79-89.
4 Қабылда А.И., Мықтабаева М.С., Серикбай Г., Кажыбекова А.С., Сагынтай Ф.С., Муслимов Н.Ж. Изучение аминокислотного состава различных видов безглютеновой муки // Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее профессиональное образование. Известия. - 2022. - № 3 (67). - С.153-161.DOI: 10.32786/2071-9485-2022-03-18.
5 Қабылда А.И., Мықтабаева М.С., Серикбай Г., Кажыбекова А.С. Технология получения безглютеновых макаронных изделий на основе нетрадиционного сырья// Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее профессиональное образование. Известия. - 2022. - № 3 (67). - С. 262-270.DOI: 10.32786/2071-9485-2022-03-30.
6 Абуова А.Б., Муслимов Н.Ж., Кабылда А.И. Показатели качества и безопасности нетрадиционных видов муки для производства безглютеновых макаронных изделий // Хранение и переработка сельхозсырья. - 2022. - №3. - С. 40-55. https://doi.org/10.36107/spfp.2022.345.
7 Kabylda A.I., Sagyntay F.S., Iztaev A.I., Muslimov N.Zh. Investigation of the influence of non-traditionals on the rheological properties of dough in the production of gluten-free pasta. Journal Higienic Engineering Design.– 2022 – Vol. 40. – Р. 36-40. (Процентиль по базе Scopus – 18).
8 Kabylda A.I., Sagyntay F.S., Iztaev A.I., Muslimov N.Zh. Study of the influence of starch on the quality indicators of qluten-free pasta. Journal Higienic Engineering Design.- 2022 - Vol. 40. - Р. 61-66. (Процентиль по базе Scopus – 18).
9 Kabylda A., Serikbay G., Myktabaeva M., Atanov S., Muslimov N., Tultabаyev M. Development of gluten-free pasta products based on multivariate analysis // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. - 2022. - 5 (11 (119)). – Р. 6-11. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.265790.(Процентиль по базе Scopus – 46).
10 Кабылда А.И., Сагынтай Ф.С., Изтаев А.И., Муслимов Н.Ж., Джахангирова Г.З., Кажыбекова А.С. Дәстүрлі емес шикізаттың әртүрлі дозаларының глютенсіз макарон өнімдерін кептіру жылдамдығына әсерін зерттеу // Вестник Науки Казахского агротехнического исследовательского университета им. С. Сейфуллина. - 2023. - No1(116). - С.42-52. doi.org/ 10.51452/kazatu.2023.No1.1300
11 Қабылда А.И., Сағынтай Ф.С., Изтаев А.И., Қажыбекова А.С., Бейсенова А.Ж. Влияние различных дозировок нетрадиционного сырья на органолептические показатели готовых безглютеновых макаронных изделий // Исследования, результаты. – 2023. - No1 (97). - С.91-99.DOIhttps://doi.org/10.37884/1-2023/11.
12 Кабылда А.И. Изучение аминокислотного состава безглютеновых макаронных изделий на основе гречневой муки // Пищевая промышленность. 2023. № 6. С. 18–20. DOI: 10.52653/PPI.2023.6.6.005.
13 Кабылда А.И. Керимбекова Н.М., Уразбаев Ж.З., Кажыбекова А.С., Абуова А.Б. Сравнительный анализ витаминного состава безглютеновых макаронных изделий, изготовленных из отечественного сырья // Вестник Кызылординского университета им. КоркытАта. – 2023. – №2(65). – С.312-320. https://doi.org/10.52081/bkaku.2023.v65.i2.061.
14 E.Benassi, H.Fan, Q.Sun, K.Dukenbayev, Q.Wang, A.Shaimoldina, A.Tassanbiyeva, L.Nurtay, A.Nurkesh, A.Kutzhanova, Ch.Mu, A.Dautov, M.Razbekova, A.Kabylda, Q.Yang, Z.Li, A.Amin, H.Xugang Lif and Y.Xie. Generation of particle assemblies mimicking enzymatic activity by processing of herbal food: the case of RhizomaPolygonati and other natural ingredients in traditional Chinese medicine. Nanoscale Advances,V 3 2021, № 8 (21). P. 2222–2235. DOI: 10.1039/d0na00958j (Процентиль – 88 %)
15 Kazybay B, Sun Q, Dukenbayev K, Nurkesh AA, Xu N, Kutzhanova A, Razbekova M, Kabylda A, Yang Q, Wang Q, Ma C, Xie Y. Network Pharmacology with Experimental Investigation of the Mechanisms of RhizomaPolygonati against Prostate Cancer with Additional Herbzymatic Activity. American Chemical Society omega. 2022 Apr 18; 7(17):14465-14477. doi: 10.1021/acsomega.1c03018. PMID: 35531567; PMCID: PMC9069460. (Процентиль – 73 %).
    E.Benassi, H.Fan, Q.Sun, K.Dukenbayev, Q.Wang, A.Shaimoldina, A.Tassanbiyeva, L.Nurtay, A.Nurkesh, A.Kutzhanova, Ch.Mu, A.Dautov, M.Razbekova, A.Kabylda, Q.Yang, Z.Li, A.Amin, H.Xugang Lif and Y.Xie Generation of particle assemblies mimicking enzymatic activity by processing of herbal food: the case of Rhizoma Polygonati and other natural ingredients in traditional Chinese medicine Nanoscale Advances,V 3 2021, № 8 (21). P. 2222–2235 (Процентиль – 88 %)
    Kazybay B, Sun Q, Dukenbayev K, Nurkesh AA, Xu N, Kutzhanova A, Razbekova M,Kabylda A, Yang Q, Wang Q, Ma C, Xie Y. Network Pharmacology with Experimental Investigation of the Mechanisms of Rhizoma Polygonati against Prostate Cancer with Additional Herbzymatic Activity American Chemical Society omega. 2022 Apr 18; 7(17):14465-14477. doi: 10.1021/acsomega.1c03018. PMID: 35531567; PMCID: PMC9069460. (Процентиль – 73 %)
    Kabylda A., Serikbay G., MyktabaevaM., Atanov S., Muslimov N., Tultabаyev M. Development of gluten-free pasta pruducts based on multivariate analysis Eastern-European journal of Enterprise technologies (11 (119)), P.6–11. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.265790. (Процентиль – 46 %)
    A.Kabylda, F.Sagyntay, A.Iztaev, N.Muslimov. Investigation of the influence of non-traditional raw materials on the rheological properties of dough in the production of gluten free pasta Journal of Hygienic Engineering and Design. V. 40. 2022. P.36-40. Original scientific paper UDC 664.665:547.962.6(574) (Процентиль – 18 %)