«Тамақ және қайта өңдеу өндірісінің технологиясы» кафедрасы 2015 жылдың мамыр айында «Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру және қайта өңдеу технологиясы» кафедрасынан «Азық-түлік өнімдерінің технологиясы» мамандығын және «Ауылшаруашылығы және астық өңдеу машиналары» кафедрасынан «Қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығын бір кафедраға жинақтау негізінде жаңа кафедра болып құрылды. Кафедраның құрылу мақсаты «2015-2019 жж. Қазақстан Республикасының индустриялық-инновациялық дамуы» мемлекеттік бағдарламасы бойынша кадрлар даярлау болды.
Кафедраның негізгі қызмет атқару бағыты ауылшаруашылығы және тамақ өнімдерін қайта өңдеу саласының бәсекеге қабілетті кадрларын келесі білім беру бағдарламасы бойынша дайындау болып табылады:
Қазіргі уақытта "Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы" кафедрасының ғылыми дәрежесі 70% құрайды, оның ішінде: 4 - техника ғылымдарының докторлары; 3 - PhD; 14 - техника ғылымдарының кандидаттары; 14 – аға оқытушылар.
Кафедра оқытушылары:
Доцент Г.Н. Жакупова (2020 ж.) «ЖОО –ның үздік оқытушысы» мемлекеттік грантының иегерлері.
Профессор- оқытушылар құрамы жоспарлы түрде біліктіліктерін жоғарылату курстарынан және тағылымдамалардан өтіп отырады. 2021-2023 жылдары 18 оқытушы өз біліктіліктерін жоғарылатты және 10 оқытушы шетелдік тағылымдамалардан өтті.
Кафедра оқытушылары: Касенов А.Л. ( т.ғ.к., профессор) 2011 ж., т.ғ.к., профессор М.М. Какимов (2012), т.ғ.к., аға оқытушы Қ.С. Бекбаев (2013), т.ғ.к., доцент С. Әлтайұлы (2015) , Жакупова Г.Н. 2020ж., Сатаева Ж.И 2023 ж."ЖОО үздікоқытушысы" мемлекеттік грантының иегерлері болып табылады.
Кафедраның айналысатын ғылыми басым бағыттары – жануар және өсімдіктекті өнімдерді қайтаөңдеу технологияларын жетілдіру болып табылады.
Кафедрада қарамағында 10-ға жуық проекторлар және компьютерлер мен жабдықталған аудиториялары және заманауи жабдықтармен жарақталған зертханалары бар.
ҚР 2015-2019 жж. индустриалды-инновациялық дамуы мемлекеттік бағдарламасы аясында «Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының оқытушылар құрамы Дэвистегі Калифорния университетінің (UC Davis, АҚШ) NealVanAlfen, YubangLeeжәнеCharlesFieldShoemaker ғалымдарымен бірлесіп екі мамандықтың кадрларды даярлауы бойынша білім беру бағдарламалары құрастырылды.Сондай-ақ, аталған шетелдік ғалымдардың ұсыныстары негізінде UC Davis-тегі зертханалар тәріздес 4 зертхана құрылды:
Барлық тәжірибелік-өндірістік цехтар заманауи жабдықпен жабдықталған. Бұл цехтарда негізгі және бейіндік пәндер бойынша сабақтар өткізіледі. Сондай-ақ осы цехтарда білім алушылардың өндірістік технологиялық үрдістерді ұйымдастырулары мен басқаруларының тәжірибелік дағдылары қалыптасады, және алған білімдері мен дағдыларын магистрлік, докторлық және дипломдық жұмыстарында қолданады.
Етті қайта өңдеу эксперименттік-өндірістік цехы
Сүт өнімдерін қайта өңдеугеаралған тәжірибелік-өндірістік цехы
Өсімдік майы эксперименттік-өндірістік цехы;
Нан және нан-тоқаш өнімдерін өндіретін эксперименттік-өндірістік цехы
«Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының ұжымы жақын және алыс шетел жоғары оқу орындарымен жақсы халықаралық қарым-қатынас орнатқан. Сондай-ақ магистранттарды және PhD докторанттарды дайындау негізінде халықаралық ынтымақтастық шетелдегі ERASMUS MUNDUS бағдарламасы және eASTANA жобасымен 10-нан астам келісім-шарттарға қол қойылды:
Шетел ғалымдарының қатысуымен өткізілген семинарлар
Соңғы үш жылда кафедра мамандықтары бойынша мамандарды оқыту сапасын арттыру мақсатында кафедра оқытушылары әлемнің ең үздік университеттерінде шетелдік тәжірибеден өтті, сондай-ақ жетекші университеттердің шетелдік ғалымдары шақырылды.
Білім алушылардың теориялық білімдері өндірістік тәжірибелік жұмыстардан ығайып, бекиді. Бүгінгі таңда кафедра Қазақстан Республикасының Орталық, Солтүстік және Оңтүстік өңірлерінің ғылыми-зерттеу институттарымен, азық-түлік кәсіпорындарымен 32 келісім-шарты бар. Олардын ішінде "Цесна-Астық" концерні АҚ (Астана қ.), "Қазақ ауылшаруашылық өнімдерін қайта өңдеудің ҒЗИ" ЖШС (Астана қ.), "Ақмола Бидай" ЖШС (Көкшетау қ.), «Қарағанды-Нан Корпарациясы» ЖШС, "Найдоровское" ЖШС (Қарағанды облысы), Осакаровка ауданы, Акпан с., "Номад" ЖШС (Қарағанды қ.), "Мелькомбинат" ЖШС, «Апрель» ЖШС, «Целинный» ЖШС, «Астана-Өнім» ЖШС, «Родина» ЖШС, «Гормолзавод» ЖШС (Көкшетау қ.), "Птице фабрика имени К.Маркса" ЖШС (Қарағанды облысы, Үштөбе с.), "Қарағанды -Құс" ЖШС (Қарағанды облысы, Заречное с.), "Молпродукт" ЖШС (Петропавл қ.), "ҚазГерҚұс" ЖШС (Ақмола облысы, Степняк қ.), "Дедов" ЖШС (Қарағанды облысы, Ақтас п.), "Компания BAYAN" ЖШС (Жезқазған қ.) және т.б кәсіпорындар бар.
АҚ «Концерн «Цесна-Астық»» базасында 5В072800 «Қайта өңдеуөндірістерінің технологиясы» мамандығының дуалды оқыту бағдарламасы бойынша практикалық және зертханалық сабақтар өткізілетін оқу орталығы құрылды.
Кафедрада білім беру бағдарламалары бойынша түлектердің жұмысқа орналасуы:
№ |
БББ |
2021 |
2022 |
2023 |
||||||
Барлығы |
Орналасқаны |
% |
Барлығы |
Орналасқаны |
% |
Барлығы |
Орналасқаны |
% |
||
1 |
6В07201 – «Тамақ өнімдерініңтехнологиясы» |
94 |
74 |
78 |
193 |
166 |
86 |
189 |
132 |
69,8 |
2 |
7М07201 – «Тамақ өнімдерінің технологиясы» |
32 |
29 |
90,6 |
26 |
24 |
92,3 |
6 |
6 |
100 |
Кафедраны техника ғылымдарының кандидаты, доцент Какимов Мұхтарбек Мұханұлы басқарады.
«Ауыл шаруашылық және астық өңдейтін машиналар» кафедрасы алғашында «Ауыл шаруашылық машиналары» кафедрасы деп аталып, 1959 жылдың қазан айында құрылған.
1961-1975 жылдар аралығында кафедраны құрушылардың бірі, аға оқытушы Б.Н. Бок кафедраның меңгерушісі лауазымын атқарды, кейін техника ғылымдарының докторы, профессор дәрежесі атағын алды. Ол 140-тан астам ғылыми жұмыстың, көптеген өнертабыстың авторы. Оның жетекшілігімен И.С. Таирян, О.А. Черемисинов, Б.Н. Гурин, Д.З. Есхожин, О.Ф. Безлер, Б.П. Раков, Л.Н. Гончарова, А.И. Нуждов, В.А. Путилин, М.А. Адуов, О.М. Кошанов, А.И. Шнайдер және К.С. Жусупов кандидаттық диссертацияларын қорғады. Профессор Н.Б. Боктың көптеген теориялық зерттеулері оқулықтарға, оқу құралдарына және анықтамаларға енгізілді.
1985-1999 жылдар аралығында кафедра инженерлік-педагогикалық факультеттің құрамында болды. 1997 жылдан бастап 5В072800 – «Қайта өңдеу өндірісінің технологиясы», 5В080600 – «Аграрлық техника және технология» мамандықтары бойынша түлек шығара бастады және осыған байланысты кафедра «Ауыл шаруашылық және астық өңдейтін машиналар» кафедрасы атауына ие болды.
Кафедрада келесі оқытушылар әр жылдарда жұмыс атқарып, оқу, оқу-әдістемелік, ғылыми-зерттеу және тәрбие жұмыстарын жүргізді: В.А. Александров, О.Ф. Безлер, Д.П. Белов, В.В. Гаар, А.Н. Гришин, С.В. Добровольский, В.М. Доценко, Д.З. Есхожин, К.С. Жусупов, Д.Т. Ильясов, Н.И. Корниенко, О.М. Кошанов, Г.П. Кузьмин, В.И. Муращенко, Л.А. Новаковский, А.И. Нуждов, С.П. Падалко, Н.Д. Пилюгин, В.А. Путилин, Б.П. Раков, Н.М. Ролич, В.С. Саковцев, О.С. Сапаров, Ф.М. Скачков, Ю.А. Салмин, Р.Е. Филиппова, Н.А. Чернышев, О.А. Черемисинов, Н.И. Шиянов, А.И. Шнайдер, А.А. Штетингер, Р.А. Сидикова, А.Г. Баскина, Р.Н. Кунапьянова және К.А.Тулеуова
Әр жылдарда келесідей кафедра меңгерушілері лауазымдарын атқарды:
1961 - 1975 жж. -Н. Б. Бок- аға оқутышы;
1975 - 1990 жж.- О.А. Черемесинов -т.ғ.к., доцент;
1990 - 1996 жж. -А.И. Нуждов -т.ғ.к., доцент;
1996-2014 жж.- М.А. Адуов - профессор, ҚР ауыл шаруашылық ғылымдары академиясының академигі.
2014 жылдан бастап қазіргі таңға дейін кафедра меңгерушісі лауазымын, профессор М.М. Какимов атқарады.
2015 жылдың мамыр айында ҚР 2015-2019 жж. индустриалды-инновациялық дамуы мемлекеттік бағдарламасының «Тамақ өнімдерінің өндірісі» приоритеттік секторы аясында Ветеринарлық және мал шаруашылығы технологиясы факультетінің «Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру және қайта өңдеу технологиясы» кафедрасынан «Азық-түлік өнімдерінің технологиясы» мамандығын «Қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығымен бір кафедраға жинақтап, «Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» атауымен жаңа кафедра құрылды.
5В072700 «Азық-түлік өнімдерінің технологиясы» мамандығы бойынша 2008 жылдан бастап мамандар дайындай бастады, алғашқы түлектер 2012 жылы бітірді.
ҚР 2015-2019 жж. индустриалды-инновациялық дамуы мемлекеттік бағдарламасы негізінде «Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының оқытушылар құрамы Дэвистегі Калифорния университетінің (АҚШ) Neal Van Alfen, Yubang Lee және Charles Field Shoemaker атты ғалымдарымен бірлесе отырып білім беру бағдарламасын құрастырды. Сондай-ақ, аталған шетелдік ғалымдардың ұсыныстары негізінде Дэвистегі Калифорния университетінің аналогтары ретінде кафедрада 4 тәжірибелік-өндірістік цехтар құрылды:
Барлық тәжірибелік-өндірістік цехтар заманауи жабдықтармен жабдықталған. Бұл цехтарда негізгі және бейіндік пәндер бойынша сабақтар өткізіледі. Сондай-ақ осы цехтарда білім алушылардың өндірістік технологиялық үрдістерді ұйымдастыру мен басқарудың тәжірибелік дағдылары қалыптасып, алған білімдерін магистрлік және дипломдық жұмыстарда қолданады.
Білім алушылардың теориялық және тәжірибелік-өндірістік цехтардағы білімдері мен тәжірибелерін өндіріс кәсіпорындары жұмыстарымен ұштастыру мақсатында кафедра аймақтардағы 8 ірі өндіріс орындарында өздерінің оқу орталықтарын ашты.
2017-2018 жж. - "Концерн "Цесна-Астык" АҚ, "Компания BAYAN" ЖШС, "Агропродукты" ЖШС, "МВ-4" ЖШС, «Гормолзавод» ЖШС, «Milk progect» ЖШС, «Атамекен-Агро» АҚ, «Хладокомбинат» ЖШС.
Сонымен қатар бүгінгі таңда кафедра Қазақстан Республикасының Орталық, Солтүстік және Оңтүстік өңірлерінің 35 ғылыми-зерттеу институттары мен тамақ өнімдері өндірісі кәсіпорындарымен келісім-шартқа отырды.
2015-2018 жж. - «Астана-Өнім» ЖШС, «Апрель» ЖШС, «Целинная фабрика деликатесов» ЖШС, «Кокшетауский гормолзавод» ЖШС, «Нәтиже» ЖШС, Меркенский сырный завод, «Агропродукт» ЖШС, «Рокос» ЖШС, «Фудмастер» ЖШС, «Казахская Академия питания» ЖШС, «Агрофирма Родина» ЖШС, «Евразия Инвест Ltd" ЖШС, "Компания BAYAN" ЖШС және т.б кәсіпорындар бар.
Кафедрада өндіріс орындарымен теориялық білімді өзара байланыстыру мақсатында дуалды оқыту бағдарламасы қолға алынған. Бұнда пәндер бойынша дәрістерді кафедра оқытушылары оқытса, тәжірибелік және зертханалық сабақтарды өндірістің базасында жұмыс берушілер жүргізуде.
2016-2017 жж. - "Қазақ ауылшаруашылық өнімдерін қайта өңдеудің ҒЗИ" ЖШС;
2017- ж. бастап - "JFOOD KAZAKHSTAN " АҚ.
2023 ж. бастап - QAIMAQ bakery and coffeе",
«Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының ұжымы жақын және алыс шетел жоғары оқу орындарымен жақсы халықаралық қарым-қатынас орнатқан. Сондай-ақ білім алушыларды дайындау негізінде халықаралық ынтымақтастық шетелдегі ERASMUS MUNDUS бағдарламасы және eASTANA жобасымен 10-нан астам келісім-шарттарға қол қойылды:
Қазіргі таңда кафедра ұжымында тәжірибелері мол, ғылыми дәрежелері мен атақтары бар профессорлық-оқытушылар құрамы қызмет етеді. Олардың қатарында А.Л. Касенов, Т.Ч.Тултабаева, Г.Х. Оспанкулова, Н.С.Машанова, Ж.И. Сатаева, С.Б. Ермекбаев, Б.К. Тарабаев, С. Әлтайұлы, Г.Н.Жакупова және т.б.білікті мамандар бар. Сонымен қатар АҚШ-тың Дэвистегі Калифорния университетінде бірнеше ай біліктіліктерін көтеріп келген Н.Д. Кундызбаева, Ж.И.Сатаева еңбек етеді. Кафедра базасындағы тәжірибелік-өндірістік цехтарда тамақ өндірісі кәсіпорындарында 25 жылдан артық жұмыс өтілі бар К.М.Кожамсугиров, Б.Калемшарив өндірістік оқыту шебері-технологтар жұмыс атқаруда.
Ермекбаев Сейткамал Баймуратұлы
Кундызбаева Назигуль Джумакановна
Байтөкенова Шолпан Байділдәқызы
Байтөкенова Сәуле Байділдақызы
Смагулова Миргуль Есенгалиевна
Абдуғамитова Алтынай Едігеқызы
Ахметжанова Айгерим Талгаткызы
Мақанғали Қадыржан Қонысбайұлы
Оспанкулова Гульназым Хамитовна
Жасқайрат Шынарай Жасқайратқызы
Қафедрада қызмет ететін ғылыми дәрежелері бар қызметкерлер саны: Кафедрада 2024-25 оқу жылында 29 оқытушы қызмет етеді, 21 оқытушының ғылыми дәрежелері бар, оның ішінде 4 ғылым докторы, 13 ғылым кандидаттары және 4-PhD қызмет атқарады. Кафедраның ғылыми әлеуеті – 72,41%.
Ғылыми қызметтің негізгі бағыты: Жануар және өсімдік текті өнімдерді қайта өңдеудің озық инновациялық технологияларын әзірлеу және жетілдіру.
Ғылыми жетістіктер:
2021-2024 жылдары кафедрада ғылыми-зерттеу жұмыстары келесі ғылыми жобалар аясында жүзеге асырылады.
Халықаралық жобалар:
1. Erasmus+ ASIAXIS. «Таза орта үшін жылу энергетикалық жүйелерінде университеттік оқытуды жақсарту PhD дағдыларын дамытудағы параллельді жақсартулар» (ASIAXIS), жоба үйлестірушісі – Ph.D. Бекбаев Қ.С. Серіктес университеттер: Нортумбрия университеті (Ұлыбритания), Кастилья-Ла-Манча университеті (Испания). Università Politecnica delle Marche (Италия), Бейжің технологиялық институты (Қытай), Харбин инженерлік университеті (Қытай), С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті (Қазақстан), С.Торайғыров атындағы Павлодар мемлекеттік университеті (Қазақстан), Оңтүстік Орал мемлекеттік университеті (Ресей) ), Бауман атындағы Мәскеу мемлекеттік техникалық университеті (Ресей). (Іске асыру мерзімі – 2017-2022 жж.). Жалпы сомасы 1 миллион еуроны құрайды.
2. Америка Құрама Штаттарының Мичиган мемлекеттік университетімен бірлесе отырып, «Қазақстанда жаңартылатын ресурстар және пайдалану бойынша оқу-әдістемелік және ғылыми-зерттеу әлеуетін құру» (Қазақстанда жаңартылатын ресурстар және оларды пайдалану бойынша білім беру және зерттеу әлеуетін құру), жоба үйлестірушісі – Ph.D. Бекбаев Қ.С. (01.05.2020-30.04.2021 мерзімі). Жобаның жалпы қаржыландыруы: $22 494;
3. Арканзас университетімен, АҚШ-пен бірлесіп, «Құс шаруашылығына әсер ететін жаңартылатын энергия технологияларын пайдалану арқылы Қазақстанда магистратура бағдарламаларын жетілдіру» (құс шаруашылығын дамытуға әсер ететін жаңартылатын энергия технологияларын пайдалана отырып, Қазақстанда магистратура бағдарламаларын жетілдіру) жобасы. үйлестіруші – Ph Бекбаев Қ.С. Жоба 2023 жылдың 28 ақпанынан 2024 жылдың 28 ақпанына дейін жүзеге асырылуда. Жалпы сомасы 23 700 АҚШ долларын құрайды.
Гранттық қаржыландыру:
1. «Крахмал негізіндегі жаңа биологиялық ыдырайтын пленкалық материалдарды әзірлеу». (іске асыру мерзімі – 2020-2022 жылдар). Жетекшісі – Г.Х. Оспанқұлова;
2. «Ет өнеркәсібінің дәстүрлі емес шикізатынан балалар тағамы ет өнімдерінің технологиясын әзірлеу» (іске асыру мерзімі – 2021-2023 жж.). Жетекшісі – Қ.Қ. Мақанғали (жас ғалымдарды гранттық қаржыландыру);
3. «Азық-түлік өнімдерін байыту үшін өсімдік шикізаты негізінде микроэлементтер кешенін өндірумен БИО-АП биологиялық белсенді қоспасын әзірлеу» (іске асыру мерзімі – 2022-2024 жж.). Жетекшісі – Қ.Қ. Мақанғали;
4. «Құрамында көмірсу бар қалдықтарды биоконверсиялаудың кешенді жүйесін әзірлеу» (іске асыру мерзімі – 2023-2025 жж.). Жетекшісі – Қ.С.Бекбаев;
5. «In vitro жағдайында өсірілетін өсімдік шикізатының қайталама метаболиттерін пайдалану арқылы алынатын функционалды сүт өнімдерінің технологиясын әзірлеу» (іске асыру мерзімі – 2024-2026 жж.). Жетекшісі – Г.Н. Жакупова
Коммерцияландыру жобаларын гранттық қаржыландыру шеңберінде:
1. Өсімдік шикізаты негізінде сүт алмастырғыштар өндірісін жолға қою (Іске асыру мерзімі – 2022-2024 жж.). Жетекшісі – Г.Х. Оспанқұлова;
2. Өсімдік майларын регенерациялау және тазарту өндірісін ұйымдастыру (Іске асыру мерзімі – 2023-2025 жж.). Жетекшісі – Ж.И. Сатева;
3. «NutriTech» ғылыми-өндірістік кәсіпорны (Іске асыру мерзімі – 2024-2026 жж.). Жетекшісі – Ж.И. Сатева.
Бағдарламалық мақсатты қаржыландыру:
1. «Арнайы диеталық тағам өнімдерін өндіруде пайдалы микроорганизмдердің, ферменттердің, қоректік элементтердің және басқа компоненттердің жаңа штаммдарын қолданатын технологияларды әзірлеу» (іске асыру мерзімі – 2021-2023 жж.). Жетекшісі – Т.Ч. Тұлтабаева;
2. «Әртүрлі сақтау әдістері кезінде ысырапты азайту мақсатында ауыл шаруашылығы шикізаты мен қайта өңдеу өнімдерінің сапасын сақтауды қамтамасыз ету технологиясын әзірлеу» (іске асыру мерзімі – 2021-2023 жж.). Жетекшісі – Т.Ч.Тултабаева;
3. «Азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз ету және биологиялық құндылығы жоғары ет және сүт өнімдерін дамыту бойынша тәуекелдерді басқару шараларының кешенін құру» (іске асыру мерзімі – 2023-2025 жж.) Ғылыми жетекшісі – Тултабаева Т.Ч
Сфера воспитания подрастающей молодежи является приоритетным направлением государственной политики в образовании. Вопросы формирования и становления личности студентов в университете не могут быть реализованы без эффективной системы воспитательной работы в студенческих группах.
Кураторами групп являются профессорско-преподавательский состав кафедры «Технология пищевых и перерабатывающих производств».
Кураторы являются ключевыми фигурами при проведении не только воспитательной, но и учебной работы со студенческими группами. Они являются организаторами деятельности студентов в группе и координаторами воспитательных воздействии. Важнейшими направлениями воспитательной деятельности кураторов являются: адаптация первокурсников к вузовским условиям, помощь студентам в решении их социально-бытовых проблем и досуга, помощь в формировании в студенческой группе климат дружбы, доброжелательности, сплоченности и взаимной поддержки, осознании принадлежности и причастности ее к единому вузовскому сообществу преподавателей и сотрудников, объединенных единой организационной культурой, одной системой взглядов и ценностей.
Воспитательная работа кафедры выполняется в соответствии с планами кураторов и рабочим планом кафедры. Кураторские часы в группах проводятся на различные темы, приуроченные к знаменательным датам: «День знаний», «День Конституции», «День Независимости», «День Победы», «Новый год», «Наурыз мейрамы», и другие.
Кураторы приглашают представителей медицины, правовых органов, пенсионеров-выпускников нашего университете, специалистов с производства для проведения тематических часов в группах.
Кураторами организуются посещения студентами театров, кинотеатров, музеев, выпуск газет, оформление стендов, проведение праздничных вечеров, участие в культурно-массовых мероприятиях ВУЗ-а, города.
ҚР ЖОО студенттеріарасындағыРеспубликалықпәндік олимпиада
ЖЕҢІМПАЗДАРЫ (2021-2023 ж.ж.)
№ |
Студенттің аты-жөні |
Өткен уақыты |
Өткен орыны |
Алған орыны |
Олимпиада атауы |
2021 жыл |
|||||
1 |
Төлепберген Асылзат Ғазизқызы |
08-09 сәуір, 2021 жыл |
«Алматы технологиялық университеті» АҚ |
ІІІ дәрежелі диплом |
XIII пәндік ҚР ЖОО студенттері арасындғы Республикалық пәндік олимпиада |
2022 жыл |
|||||
2 |
Аққонысова Аңсаған Самғатқызы |
14-15 сәуір, 2022 жыл |
«Алматы технологиялық университеті» АҚ |
ІІ дәрежелі диплом |
XIV пәндік ҚР ЖОО студенттері арасындғы Республикалық пәндік олимпиада |
2023жыл |
|||||
3 |
С.Сейфуллин атындағы ҚАТЗУ-нің командасы |
13-14 сәуір, 2023 жыл |
«Алматы технологиялық университеті» АҚ |
І дәрежелі диплом |
XV пәндік ҚР ЖОО студенттері арасындғы Республикалық пәндік олимпиада |
010000, Республика Казахстан, г. Астана,
пр. Победы, 62, Главный кампус,
корпус №4
тел.: 8(7172) 39-73-27,
e-mail: muhtarbek@mail.ru
Меңгеруші – докторант Мұратхан Марат,
E-mail: marat-muratkhan@mail.ru
Байланыстелефоны: 8 -7780080022
Ғылыми жұмыстардың негізгі бағыттары:
Мақсаты мен тапсырмалары
Негізгі мақсат білім беру сапасын арттыру және университет ғалымдарының ғылыми жетістіктерін коммерциялауға және өндіріске енгізуге жағдай жасау болып табылады.
Негізгі тапсырмалар:
Жобалар (бюджеттен тыс):
Гранттық қаржыландыру конкурсына дайындалған жобалар аясында белсенділік (ізденіс) тақырыптары жүргізілуде;
Таңдамалы жарияланымдар 2014-2018 жж. (рейтинг басылымдарына кіретін жарияланымдар Ресурстар Webof Science, Springer Link, Scopus, РИНЦ, сондай-ақ, басқа да ғылыми журналдарда импакт-фактормен, сондай-ақ, басқа да ғылыми журналдарда БЖҒКБС).
Патенттер (қорғау құжаттары)
Жабдықтармен қамтамасыз ету
№ |
Атауы |
Саны |
1 |
Флягті сорғы |
1 |
2 |
Ауыстырмалы картридждер жиынтығы бар, сүтті толық тазалау сүзгісі |
2 |
3 |
ТМУ-250, ұзақ пастерлеуге арналған ванна, суытуға/қыздыруға арналған қарама-қарсы ағынды, «шахматты» жейделі, 250 л. |
2 |
4 |
Сүт сорғысы, 1500 л/ч |
1 |
5 |
Сепаратор 500 л/ч, екі деңгейлі алаңда |
1 |
6 |
ТМУ-50, ұзақ пастерлеуге арналған ванна, суытуға арналған қарама-қарсы ағынды, «шахматты» жейделі, 50 л, қаймақ пен кілегейге арналған |
1 |
7 |
Бұрандалы сорғы |
1 |
8 |
Пресс-арба, 100 л |
1 |
9 |
Ірімшік сөресі |
1 |
10 |
ТМУ ванналарды қыздыру Бойлер жүйесі (үш ваннаға) |
1 |
11 |
ТМУ ванналарын басқаруға арналған, 6 өнімге дейін технологиялық үрдістерге бағдарламалық жасақталған, қолмен басқаруға ауысуға мүмкіндік беретін, басқару шкафы. |
1 |
12 |
Жартылай автоматтандырылған Пюр-Пак буып түю жабдығы 350 мөлшер/сағ. |
1 |
13 |
Вакуумды қаптағыш |
1 |
14 |
Ашыту жабдығы 3*10 л |
1 |
15 |
Мұздатылған су генераторы ГЛВ-3000 далада пайдалануға арналған |
1 |
16 |
Компрессор |
1 |
17 |
Тоңазыту агрегаты |
1 |
18 |
Стол 1200х600х800 |
2 |
19 |
Қызметкерлер қолын жууға арналған раковина |
1 |
20 |
Үш ұялы жуу жабдығы |
1 |
21 |
Су ысытқыш |
2 |
22 |
Душ кабинасы |
1 |
23 |
Киімге арналған шкаф, 2 есікті |
4 |
24 |
Кондициялау сплит-жүйесі |
2 |
25 |
Май шайқау жабдығы, 80л |
1 |
26 |
Диспергатор |
1 |
27 |
Фризер 60 л/сағ-қа дейін |
1 |
28 |
Ірімшік балқыту жабдығы |
1 |
29 |
Ірімшікке арналған пресс |
1 |
30 |
Тұздау бассейні, 100 л |
1 |
31 |
Ірімшікті жетілдіруге арналған камера, 1120 л |
1 |
32 |
6 кг-ға дейінгі таразысы бар стол 1500х600х800. |
1 |
33 |
Зертханалық жинақ (сүт сапасының анализаторы, рН-метр, электронды термометр және т.б.) |
1 |
34 |
Шынықтыру камерасы (шокты) |
1 |
35 |
Мұздату камерасы |
1 |
36 |
Ірімшік кептіруге арналған сөре |
1 |
37 |
Ашытқыларға арналған тоңазытқыш |
1 |
38 |
Зертханалық жабдықтары бар стол 900х600х800 |
1 |
39 |
Бір секциялы жуу бөлімі |
1 |
40 |
Термостатты камера |
1 |
Заут бөлмелері |
|
I |
Өндірістік аумақ |
II |
Шешінетін бөлме |
III |
Санитарлық торап |
IV |
Экспедиция |
V |
Сүт өнімдеріне арналған тоңазыту камерасы |
VI |
Кіру тамбуры (санитарлық өткізу)Компрессорлық |
VII |
Ірімшік тұздау және жетілдіру камерасы |
VIII |
Ашыту бөлімі |
IХ |
Зертхана |
Х |
Жылу торабы |
Меңгерушісі – Какимов Мұхтарбек Мұқанұлы, «Тамақ және қайта өңдеу өндірісінің технологиясы» кафедрасының меңгерушісі, т.ғ.к., доценті
E-mail: muhtarbek@mail.ru
Телефон: 8 (775) 512 69 57
Ғылыми жұмыстардың негізгі бағыттары:
Негізгі мақсаты мен міндеттері.
Мақсаты: «Азық-түлік өнімдерінің технологиясы» білім беру бағдарламасының теориялық және қолданбалы білімі мен құзыреттілігіне ие бакалаврлар, магистрлер мен PhD докторларының тәжірибелік дайындығы бойынша білім беру, өндірістік жұмыстардың сапалы деңгейін ұйымдастыру және жүзеге асыру, сондай-ақ жаңа ғылыми бағыттар бойынша қолданбалы зерттеулер жүргізу және кәсіпорындардың сұранысы бойынша ғылымның, білім мен өндірістің өзара байланысын нығайту.
Міндеттері:
2010-2017 жылдар аралығында шыққан мақалалар (Web of Science, Springer Link, Scopus, РИНЦ ресурстарына кіретін рейтингті басылымдарда және БҒСБК ұсынған тізімге кіретін нөлдік импакт-факторы бар басқа ғылыми журналдарда шыққан)
Патенттер
Қондырғылармен қамтамасыздандырылуы
Меңгеруші - Сатаева Жұлдыз Исаковна, т.ғ.м. , «Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының аға оқытушысы
E-mail: julduz.kaynar@mail.ru
Телефон: 8(777) 3132050
Ғылыми жұмыстардың негізгі бағыттары:
Негізгі мақсаты мен міндеттері.
Мақсаты: білім беру қызметінің сапасын жоғарылату, өсімдік майын өндіру, университет ғалымдарының ғылыми жетістіктерін өндіріске енгізу және коммерцияландыруға ықпал беру.
Міндеттері:
2010-2016 жылдар аралығында шыққан мақалалар (Web of Science, Springer Link, Scopus, РИНЦ ресурстарына кіретін рейтингті басылымдарда және БҒСБК ұсынған тізімге кіретін нөлдік импакт-факторы бар басқа ғылыми журналдарда шыққан)
Өсімдік май өндіретін эксперименттік-тәжірибелік цехтың қондырғылармен қамтамасыздандырылуы
Меңгерушісі – Рзаев Бахтияр Темирбекович, техника ғылымдарының магистрі, «Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының ассистенті
E-mail: bahtiyar_9128@mail.ru
Байланыс телефоны: 8-702-487-56-21
Ғылыми қызметінің негізгі бағыттары:
Мақсаттары мен міндеттері:
Негізгі мақсаты: оқытудың көрнекілігін қамтамасыз ету мен оқу тәжірибесін жандандыру
Негізгі міндеттері:
2014-2018 жж. таңдаулы жарияланымдары (Webof Science, Springer Link, Scopus, ҒЦРИ топтамасына кіретін рейтингтік басылымдардан шыққан жарияланымдар, сонымен қатар БҒСБК ұсынған басылымдар тізіміне кіретін нөлдік импакт-факторы бар басқа да жарияланымдар).
Патенттер (қорғалатын құжаттар)
Жабдықтармен қамтамасыз етілуі
Зауыт орындары