Басты бет / Факультеттер және кафедралар / Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы
Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы

Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы

 

«Тамақ және қайта өңдеу өндірісінің технологиясы» кафедрасы 2015 жылдың  мамыр айында «Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру және қайта өңдеу технологиясы» кафедрасынан «Азық-түлік өнімдерінің технологиясы» мамандығын және «Ауылшаруашылығы және астық өңдеу машиналары» кафедрасынан «Қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығын бір кафедраға жинақтау негізінде жаңа кафедра болып құрылды. Кафедраның құрылу мақсаты «2015-2019 жж. Қазақстан Республикасының индустриялық-инновациялық  дамуы»  мемлекеттік бағдарламасы  бойынша кадрлар даярлау болды.

Кафедраның негізгі қызмет атқару бағыты ауылшаруашылығы және тамақ өнімдерін қайта өңдеу саласының бәсекеге қабілетті кадрларын келесі білім беру бағдарламасы бойынша дайындау болып табылады:

  • Тамақ өнімдерінің технологиясы

Қазіргі уақытта "Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы" кафедрасының ғылыми дәрежесі 70% құрайды, оның ішінде: 4 - техника ғылымдарының докторлары; 3 - PhD; 14 - техника ғылымдарының кандидаттары; 14 – аға оқытушылар.

Кафедра оқытушылары:

Доцент Г.Н. Жакупова (2020 ж.) «ЖОО –ның үздік оқытушысы» мемлекеттік грантының иегерлері.

Профессор- оқытушылар құрамы жоспарлы түрде біліктіліктерін жоғарылату курстарынан және тағылымдамалардан өтіп отырады. 2021-2023 жылдары 18 оқытушы өз біліктіліктерін жоғарылатты және 10 оқытушы  шетелдік тағылымдамалардан өтті.

Кафедра оқытушылары:  Касенов А.Л. ( т.ғ.к., профессор) 2011 ж., т.ғ.к.,  профессор М.М. Какимов (2012), т.ғ.к.,  аға оқытушы  Қ.С. Бекбаев  (2013), т.ғ.к., доцент С. Әлтайұлы (2015) , Жакупова Г.Н.  2020ж., Сатаева Ж.И   2023 ж."ЖОО үздікоқытушысы" мемлекеттік грантының иегерлері болып табылады.

Кафедраның айналысатын ғылыми басым бағыттары – жануар және өсімдіктекті өнімдерді қайтаөңдеу технологияларын жетілдіру болып табылады.

Кафедрада қарамағында 10-ға жуық проекторлар және компьютерлер мен жабдықталған аудиториялары және заманауи жабдықтармен жарақталған зертханалары бар.

ҚР 2015-2019 жж. индустриалды-инновациялық дамуы мемлекеттік бағдарламасы аясында «Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының оқытушылар құрамы Дэвистегі Калифорния университетінің (UC Davis, АҚШ) NealVanAlfen, YubangLeeжәнеCharlesFieldShoemaker ғалымдарымен бірлесіп екі мамандықтың кадрларды даярлауы бойынша білім беру бағдарламалары құрастырылды.Сондай-ақ, аталған шетелдік ғалымдардың ұсыныстары негізінде UC Davis-тегі зертханалар тәріздес 4 зертхана құрылды:     

  • Етті қайта өңдеу эксперименттік-өндірістік цехы
  • Сүтті қайта өңдеу эксперименттік-өндірістік цехы
  • Өсімдік майы эксперименттік-өндірістік цехы;
  • Нан және нан-тоқаш өнімдерін өндіретін эксперименттік-өндірістік цехы

Барлық тәжірибелік-өндірістік цехтар заманауи жабдықпен жабдықталған. Бұл цехтарда негізгі және бейіндік пәндер бойынша сабақтар өткізіледі. Сондай-ақ осы цехтарда білім алушылардың өндірістік технологиялық үрдістерді ұйымдастырулары мен басқаруларының тәжірибелік дағдылары қалыптасады, және алған білімдері мен дағдыларын магистрлік, докторлық және дипломдық жұмыстарында қолданады. 

 Етті қайта өңдеу эксперименттік-өндірістік цехы

Сүт өнімдерін қайта өңдеугеаралған тәжірибелік-өндірістік цехы

Өсімдік майы эксперименттік-өндірістік цехы;

Нан және нан-тоқаш өнімдерін өндіретін эксперименттік-өндірістік цехы

«Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының ұжымы жақын және алыс шетел жоғары оқу орындарымен жақсы халықаралық қарым-қатынас орнатқан. Сондай-ақ магистранттарды және PhD докторанттарды дайындау негізінде  халықаралық ынтымақтастық шетелдегі ERASMUS MUNDUS бағдарламасы және eASTANA жобасымен 10-нан астам келісім-шарттарға қол қойылды:

  • Калифорния университеті, Дэвис АҚШ;
  • Болонья университеті, Италия;
  • Краков аграрлықуниверситеті, Польша;
  • Путрауниверситеті, Малайзия;
  • Куала-Лумпур университеті, Малайзия;
  • Вроцлав жаратылыстану ғылымдары университеті, Польша
  • Солтүстік-Батыс ауыл шаруашылығы және орман шаруашылығы университетімен (Қытай Халық Республикасы) және т.б.

Шетел ғалымдарының қатысуымен өткізілген семинарлар

Соңғы үш жылда кафедра мамандықтары бойынша мамандарды оқыту сапасын арттыру мақсатында кафедра оқытушылары әлемнің ең үздік университеттерінде шетелдік тәжірибеден өтті, сондай-ақ жетекші университеттердің шетелдік ғалымдары шақырылды.

Білім алушылардың теориялық білімдері өндірістік тәжірибелік жұмыстардан ығайып, бекиді. Бүгінгі таңда кафедра Қазақстан Республикасының Орталық, Солтүстік және Оңтүстік өңірлерінің ғылыми-зерттеу институттарымен, азық-түлік кәсіпорындарымен 32 келісім-шарты бар. Олардын ішінде  "Цесна-Астық" концерні АҚ (Астана қ.), "Қазақ ауылшаруашылық өнімдерін қайта өңдеудің ҒЗИ" ЖШС (Астана қ.), "Ақмола Бидай" ЖШС (Көкшетау қ.),  «Қарағанды-Нан Корпарациясы» ЖШС, "Найдоровское" ЖШС (Қарағанды облысы), Осакаровка ауданы, Акпан с., "Номад" ЖШС (Қарағанды қ.), "Мелькомбинат" ЖШС, «Апрель» ЖШС, «Целинный» ЖШС, «Астана-Өнім» ЖШС, «Родина» ЖШС, «Гормолзавод» ЖШС (Көкшетау қ.), "Птице фабрика имени К.Маркса" ЖШС (Қарағанды облысы, Үштөбе с.), "Қарағанды -Құс" ЖШС (Қарағанды облысы, Заречное с.), "Молпродукт" ЖШС (Петропавл қ.), "ҚазГерҚұс" ЖШС (Ақмола облысы, Степняк қ.), "Дедов" ЖШС (Қарағанды облысы, Ақтас п.), "Компания BAYAN" ЖШС (Жезқазған қ.) және т.б кәсіпорындар бар. 

АҚ «Концерн «Цесна-Астық»» базасында 5В072800 «Қайта өңдеуөндірістерінің технологиясы» мамандығының дуалды оқыту бағдарламасы бойынша практикалық және зертханалық сабақтар өткізілетін оқу орталығы құрылды.

 

Кафедрада  білім беру бағдарламалары бойынша түлектердің жұмысқа орналасуы:

БББ

2021

2022

2023

Барлығы

Орналасқаны

%

Барлығы

Орналасқаны

%

Барлығы

Орналасқаны

%

1

6В07201 – «Тамақ өнімдерініңтехнологиясы»

94

74

78

193

166

86

189

132

69,8

2

7М07201 – «Тамақ өнімдерінің технологиясы»

32

29

90,6

26

24

92,3

6

6

100

Кафедраны техника ғылымдарының кандидаты, доцент Какимов Мұхтарбек Мұханұлы басқарады.



Кафедра тарихы

«Ауыл шаруашылық және астық өңдейтін машиналар» кафедрасы  алғашында «Ауыл шаруашылық машиналары» кафедрасы деп аталып, 1959 жылдың қазан айында құрылған.

1961-1975 жылдар аралығында кафедраны құрушылардың бірі, аға оқытушы Б.Н. Бок кафедраның меңгерушісі лауазымын атқарды, кейін техника ғылымдарының докторы, профессор дәрежесі атағын алды. Ол 140-тан астам ғылыми жұмыстың, көптеген өнертабыстың авторы. Оның жетекшілігімен  И.С. Таирян, О.А. Черемисинов, Б.Н. Гурин, Д.З. Есхожин,  О.Ф. Безлер, Б.П. Раков, Л.Н. Гончарова, А.И. Нуждов,  В.А. Путилин,  М.А. Адуов, О.М. Кошанов, А.И. Шнайдер және К.С. Жусупов кандидаттық диссертацияларын қорғады. Профессор Н.Б. Боктың көптеген теориялық зерттеулері оқулықтарға, оқу құралдарына және анықтамаларға енгізілді.

1985-1999 жылдар аралығында кафедра инженерлік-педагогикалық факультеттің құрамында болды. 1997 жылдан бастап 5В072800 – «Қайта өңдеу өндірісінің технологиясы», 5В080600 – «Аграрлық техника және технология» мамандықтары бойынша түлек шығара бастады және осыған байланысты кафедра «Ауыл шаруашылық және астық өңдейтін машиналар» кафедрасы атауына ие болды.

Кафедрада келесі оқытушылар әр жылдарда жұмыс атқарып,  оқу, оқу-әдістемелік, ғылыми-зерттеу және тәрбие жұмыстарын жүргізді: В.А. Александров, О.Ф. Безлер, Д.П. Белов, В.В. Гаар, А.Н. Гришин, С.В. Добровольский, В.М. Доценко, Д.З. Есхожин, К.С. Жусупов, Д.Т. Ильясов, Н.И. Корниенко, О.М. Кошанов, Г.П. Кузьмин, В.И. Муращенко, Л.А. Новаковский, А.И. Нуждов, С.П. Падалко, Н.Д. Пилюгин, В.А. Путилин, Б.П. Раков, Н.М. Ролич, В.С. Саковцев, О.С. Сапаров, Ф.М. Скачков, Ю.А. Салмин, Р.Е. Филиппова, Н.А. Чернышев, О.А. Черемисинов, Н.И. Шиянов, А.И. Шнайдер, А.А. Штетингер, Р.А. Сидикова, А.Г. Баскина, Р.Н. Кунапьянова және К.А.Тулеуова

Әр жылдарда келесідей кафедра меңгерушілері лауазымдарын атқарды:

         1961 - 1975 жж. -Н. Б. Бок- аға оқутышы; 

         1975 - 1990 жж.- О.А. Черемесинов -т.ғ.к., доцент;

         1990 - 1996 жж. -А.И. Нуждов -т.ғ.к., доцент;

         1996-2014 жж.- М.А. Адуов - профессор, ҚР ауыл шаруашылық ғылымдары академиясының академигі.  

         2014 жылдан бастап қазіргі таңға дейін кафедра меңгерушісі лауазымын, профессор М.М. Какимов атқарады.

2015 жылдың мамыр айында ҚР 2015-2019 жж. индустриалды-инновациялық дамуы мемлекеттік бағдарламасының «Тамақ өнімдерінің өндірісі» приоритеттік секторы аясында Ветеринарлық және мал шаруашылығы технологиясы факультетінің «Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру және қайта өңдеу технологиясы» кафедрасынан «Азық-түлік өнімдерінің технологиясы» мамандығын «Қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығымен бір кафедраға жинақтап, «Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы»  атауымен жаңа кафедра құрылды.

5В072700 «Азық-түлік өнімдерінің технологиясы»  мамандығы бойынша 2008 жылдан бастап мамандар дайындай бастады, алғашқы түлектер 2012 жылы бітірді.

ҚР 2015-2019 жж. индустриалды-инновациялық дамуы мемлекеттік бағдарламасы негізінде «Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының оқытушылар құрамы Дэвистегі Калифорния университетінің (АҚШ) Neal Van Alfen, Yubang Lee және Charles Field Shoemaker атты ғалымдарымен бірлесе отырып білім беру бағдарламасын құрастырды. Сондай-ақ, аталған шетелдік ғалымдардың ұсыныстары негізінде Дэвистегі Калифорния университетінің аналогтары ретінде кафедрада 4 тәжірибелік-өндірістік цехтар құрылды:

  • 2015 ж.- Ет өнімдерін қайта өңдеуге арналған тәжірибелік -өндірістік цехы;
  • 2016 ж. - Сүт өнімдерін қайта өңдеуге арналған тәжірибелік-өндірістік цехы;
  • 2017 ж. - Майлы дақылдарды қайта өңдеуге арналған тәжірибелік-өндірістік цехы;
  • 2017 ж. - Қоғамдық тамақтандыру тәжірибелік-өндірістік цехы (шағын наубайхана).

Барлық тәжірибелік-өндірістік цехтар заманауи жабдықтармен жабдықталған. Бұл цехтарда негізгі және бейіндік пәндер бойынша сабақтар өткізіледі. Сондай-ақ осы цехтарда білім алушылардың өндірістік технологиялық үрдістерді ұйымдастыру мен басқарудың тәжірибелік дағдылары қалыптасып, алған білімдерін магистрлік және дипломдық жұмыстарда қолданады.

Білім алушылардың теориялық және тәжірибелік-өндірістік цехтардағы  білімдері мен тәжірибелерін өндіріс кәсіпорындары жұмыстарымен ұштастыру мақсатында  кафедра аймақтардағы 8 ірі өндіріс орындарында өздерінің оқу орталықтарын ашты.

2017-2018  жж. - "Концерн "Цесна-Астык" АҚ, "Компания BAYAN" ЖШС, "Агропродукты" ЖШС, "МВ-4" ЖШС, «Гормолзавод» ЖШС, «Milk progect» ЖШС, «Атамекен-Агро» АҚ, «Хладокомбинат» ЖШС.

Сонымен қатар бүгінгі таңда кафедра Қазақстан Республикасының Орталық, Солтүстік және Оңтүстік өңірлерінің 35 ғылыми-зерттеу институттары мен тамақ өнімдері өндірісі кәсіпорындарымен келісім-шартқа отырды.

2015-2018 жж. - «Астана-Өнім» ЖШС, «Апрель» ЖШС, «Целинная фабрика деликатесов» ЖШС, «Кокшетауский гормолзавод» ЖШС, «Нәтиже» ЖШС, Меркенский сырный завод, «Агропродукт» ЖШС, «Рокос» ЖШС, «Фудмастер» ЖШС, «Казахская Академия питания» ЖШС, «Агрофирма Родина» ЖШС, «Евразия Инвест Ltd" ЖШС, "Компания BAYAN"  ЖШС және т.б кәсіпорындар бар. 

Кафедрада өндіріс орындарымен теориялық білімді өзара байланыстыру мақсатында дуалды оқыту бағдарламасы қолға алынған. Бұнда пәндер бойынша дәрістерді кафедра оқытушылары оқытса, тәжірибелік және зертханалық сабақтарды өндірістің базасында жұмыс берушілер жүргізуде.

2016-2017 жж. - "Қазақ ауылшаруашылық өнімдерін қайта өңдеудің ҒЗИ" ЖШС;

2017- ж. бастап -  "JFOOD KAZAKHSTAN " АҚ.

2023 ж. бастап - QAIMAQ bakery and coffeе",   

«Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының ұжымы жақын және алыс шетел жоғары оқу орындарымен жақсы халықаралық қарым-қатынас орнатқан. Сондай-ақ білім алушыларды дайындау негізінде  халықаралық ынтымақтастық шетелдегі ERASMUS MUNDUS бағдарламасы және eASTANA жобасымен 10-нан астам келісім-шарттарға қол қойылды:

  • Калифорния университеті, Дэвис АҚШ;
  • Болонья университеті, Италия;
  • Краков аграрлық университеті, Польша;
  • Путра университеті, Малайзия;
  • Куала-Лумпур университеті, Малайзия;
  • Вроцлав жаратылыстану ғылымдары университеті, Польша
  • Солтүстік-Батыс ауыл шаруашылығы және орман шаруашылығы университеті  (Қытай Халық Республикасы) және т.б

Қазіргі таңда кафедра ұжымында тәжірибелері мол, ғылыми дәрежелері мен атақтары бар профессорлық-оқытушылар құрамы қызмет етеді. Олардың қатарында А.Л. Касенов, Т.Ч.Тултабаева, Г.Х. Оспанкулова, Н.С.Машанова, Ж.И. Сатаева, С.Б. Ермекбаев, Б.К. Тарабаев, С. Әлтайұлы, Г.Н.Жакупова және т.б.білікті мамандар бар. Сонымен қатар АҚШ-тың Дэвистегі Калифорния университетінде бірнеше ай біліктіліктерін көтеріп келген Н.Д. Кундызбаева, Ж.И.Сатаева еңбек етеді. Кафедра базасындағы тәжірибелік-өндірістік цехтарда тамақ өндірісі кәсіпорындарында 25 жылдан артық жұмыс өтілі бар К.М.Кожамсугиров, Б.Калемшарив  өндірістік оқыту шебері-технологтар жұмыс атқаруда.

Кафедраның профессорлық-оқытушылық құрамы

Какимов Мұхтарбек Мұханұлы

Ермекбаев Сейткамал Баймуратұлы

Тарабаев Балташ Карімұлы

Бекбаев Қайрат Серікжанұлы

Леонидова Балхаш Леонидқызы

Аймаков Оразхан Аймакович

Сомова Людмила Митрофановна

Болкенов Бакытжан Тургазыевич

Дүйсембаев Дастан Қуандықұлы

Кундызбаева Назигуль Джумакановна

Сатаева Жұлдыз Исаковна

Нұртаева Айнұр Болатбекқызы

Искинеева Айнара Серекпаевна

Ахметова Венера Шаймуратқызы

Машанова Нұрбибі Советқызы

Әлтайұлы Сағымбек

Искаков Бауыржан Мырзабекұлы

Байтөкенова Шолпан Байділдәқызы

Байтөкенова Сәуле Байділдақызы

Жакупова Гульмира Нуртаевна

Карденов Серік Әскербекұлы

Токаев Серік Дюсенғалиұлы

Школұлы Халтай

Төлеуғазықызы Ақерке

Смагулова Миргуль Есенгалиевна

Мулдашева Ақнұр Хайратқызы

Арынбаева Мадина Жәнібекқызы

Абдуғамитова Алтынай Едігеқызы

Ахметжанова Айгерим Талгаткызы

Игенбаев Айдын Каирбекович

Сағандық Асем Талғатқызы 

Мустафаева Аяулым Какеновна

Мақанғали Қадыржан Қонысбайұлы

Оспанкулова Гульназым Хамитовна

Рзаев Бахтияр Темирбекович

Жасқайрат Шынарай Жасқайратқызы

Тултабаева Тамара Чумановна

Әбілова Меруерт Бауржанқызы

Оразбекова Динара Берікқызы

Касенов Амиржан Леонидович

Ажгереева Жулдуз Сериковна

Қажыбаева Ғалия Төлеуқызы

Базылханова Эльмира Чаймаксутовна

Мусина Әсемгүл Мирамханқызы

ҒЫЛЫМИ-ЗЕРТТЕУ ЖҰМЫСТАР

Қафедрада қызмет ететін ғылыми дәрежелері бар қызметкерлер саны: Кафедрада 2024-25 оқу жылында 29 оқытушы қызмет етеді, 21 оқытушының ғылыми дәрежелері бар, оның ішінде 4 ғылым докторы, 13 ғылым кандидаттары және 4-PhD қызмет атқарады. Кафедраның ғылыми әлеуеті – 72,41%.

Ғылыми қызметтің негізгі бағыты: Жануар және өсімдік текті өнімдерді қайта өңдеудің озық инновациялық технологияларын әзірлеу және жетілдіру.

Ғылыми жетістіктер:

2021-2024 жылдары кафедрада ғылыми-зерттеу жұмыстары келесі ғылыми жобалар аясында жүзеге асырылады. 

Халықаралық жобалар:

1. Erasmus+ ASIAXIS. «Таза орта үшін жылу энергетикалық жүйелерінде университеттік оқытуды жақсарту PhD дағдыларын дамытудағы параллельді жақсартулар» (ASIAXIS), жоба үйлестірушісі – Ph.D. Бекбаев Қ.С.  Серіктес университеттер: Нортумбрия университеті (Ұлыбритания), Кастилья-Ла-Манча университеті (Испания). Università Politecnica delle Marche (Италия), Бейжің технологиялық институты (Қытай), Харбин инженерлік университеті (Қытай), С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті (Қазақстан), С.Торайғыров атындағы Павлодар мемлекеттік университеті (Қазақстан), Оңтүстік Орал мемлекеттік университеті (Ресей) ), Бауман атындағы Мәскеу мемлекеттік техникалық университеті (Ресей). (Іске асыру мерзімі – 2017-2022 жж.). Жалпы сомасы 1 миллион еуроны құрайды.

2. Америка Құрама Штаттарының Мичиган мемлекеттік университетімен бірлесе отырып, «Қазақстанда жаңартылатын ресурстар және пайдалану бойынша оқу-әдістемелік және ғылыми-зерттеу әлеуетін құру» (Қазақстанда жаңартылатын ресурстар және оларды пайдалану бойынша білім беру және зерттеу әлеуетін құру), жоба үйлестірушісі – Ph.D. Бекбаев Қ.С. (01.05.2020-30.04.2021 мерзімі). Жобаның жалпы қаржыландыруы: $22 494;

3. Арканзас университетімен, АҚШ-пен бірлесіп, «Құс шаруашылығына әсер ететін жаңартылатын энергия технологияларын пайдалану арқылы Қазақстанда магистратура бағдарламаларын жетілдіру» (құс шаруашылығын дамытуға әсер ететін жаңартылатын энергия технологияларын пайдалана отырып, Қазақстанда магистратура бағдарламаларын жетілдіру) жобасы. үйлестіруші – Ph Бекбаев Қ.С. Жоба 2023 жылдың 28 ақпанынан 2024 жылдың 28 ақпанына дейін жүзеге асырылуда. Жалпы сомасы 23 700 АҚШ долларын құрайды.

Гранттық қаржыландыру:

1. «Крахмал негізіндегі жаңа биологиялық ыдырайтын пленкалық материалдарды әзірлеу». (іске асыру мерзімі – 2020-2022 жылдар). Жетекшісі – Г.Х. Оспанқұлова; 

2. «Ет өнеркәсібінің дәстүрлі емес шикізатынан балалар тағамы ет өнімдерінің технологиясын әзірлеу» (іске асыру мерзімі – 2021-2023 жж.). Жетекшісі – Қ.Қ. Мақанғали (жас ғалымдарды гранттық қаржыландыру);

3. «Азық-түлік өнімдерін байыту үшін өсімдік шикізаты негізінде микроэлементтер кешенін өндірумен БИО-АП биологиялық белсенді қоспасын әзірлеу» (іске асыру мерзімі – 2022-2024 жж.). Жетекшісі – Қ.Қ. Мақанғали;

4. «Құрамында көмірсу бар қалдықтарды биоконверсиялаудың кешенді жүйесін әзірлеу» (іске асыру мерзімі – 2023-2025 жж.). Жетекшісі – Қ.С.Бекбаев;

5. «In vitro жағдайында өсірілетін өсімдік шикізатының қайталама метаболиттерін пайдалану арқылы алынатын функционалды сүт өнімдерінің технологиясын әзірлеу» (іске асыру мерзімі – 2024-2026 жж.). Жетекшісі – Г.Н. Жакупова

Коммерцияландыру жобаларын гранттық қаржыландыру шеңберінде: 

1. Өсімдік шикізаты негізінде сүт алмастырғыштар өндірісін жолға қою (Іске асыру мерзімі – 2022-2024 жж.). Жетекшісі – Г.Х. Оспанқұлова;

2. Өсімдік майларын регенерациялау және тазарту өндірісін ұйымдастыру (Іске асыру мерзімі – 2023-2025 жж.). Жетекшісі – Ж.И. Сатева;

3. «NutriTech» ғылыми-өндірістік кәсіпорны (Іске асыру мерзімі – 2024-2026 жж.). Жетекшісі – Ж.И. Сатева.

Бағдарламалық мақсатты қаржыландыру:

1. «Арнайы диеталық тағам өнімдерін өндіруде пайдалы микроорганизмдердің, ферменттердің, қоректік элементтердің және басқа компоненттердің жаңа штаммдарын қолданатын технологияларды әзірлеу» (іске асыру мерзімі – 2021-2023 жж.). Жетекшісі – Т.Ч. Тұлтабаева;

2. «Әртүрлі сақтау әдістері кезінде ысырапты азайту мақсатында ауыл шаруашылығы шикізаты мен қайта өңдеу өнімдерінің сапасын сақтауды қамтамасыз ету технологиясын әзірлеу» (іске асыру мерзімі – 2021-2023 жж.). Жетекшісі – Т.Ч.Тултабаева;

3. «Азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз ету және биологиялық құндылығы жоғары ет және сүт өнімдерін дамыту бойынша тәуекелдерді басқару шараларының кешенін құру» (іске асыру мерзімі – 2023-2025 жж.) Ғылыми жетекшісі – Тултабаева Т.Ч

Студенттік өмір

Сфера воспитания подрастающей молодежи является приоритетным направлением государственной политики в образовании. Вопросы формирования и становления личности студентов в университете не могут быть реализованы без эффективной системы воспитательной работы в студенческих группах. 

Кураторами групп являются  профессорско-преподавательский состав кафедры «Технология пищевых и перерабатывающих производств».

Кураторы являются ключевыми фигурами при проведении не только воспитательной, но и учебной работы со студенческими группами. Они являются организаторами деятельности студентов в группе и координаторами воспитательных воздействии. Важнейшими направлениями воспитательной деятельности кураторов являются: адаптация первокурсников к вузовским условиям, помощь студентам в решении их социально-бытовых проблем и досуга, помощь в формировании в студенческой группе климат дружбы, доброжелательности, сплоченности и взаимной поддержки, осознании принадлежности и причастности ее к единому вузовскому сообществу преподавателей и сотрудников, объединенных единой организационной культурой, одной системой взглядов и ценностей. 

Воспитательная работа кафедры выполняется в соответствии с планами кураторов и рабочим планом кафедры. Кураторские часы в группах проводятся на различные темы, приуроченные к знаменательным датам: «День знаний», «День Конституции», «День Независимости», «День Победы», «Новый год», «Наурыз мейрамы», и другие.

Кураторы приглашают представителей медицины, правовых органов, пенсионеров-выпускников нашего университете, специалистов с производства для проведения тематических часов в группах. 

Кураторами организуются посещения студентами театров, кинотеатров, музеев, выпуск газет, оформление стендов, проведение праздничных вечеров, участие в культурно-массовых мероприятиях ВУЗ-а, города.

ТжҚӨӨТ кафедрасының пәндік олимпиадалар бойынша ақпараттар

ҚР ЖОО студенттеріарасындағыРеспубликалықпәндік олимпиада

ЖЕҢІМПАЗДАРЫ (2021-2023 ж.ж.)

Студенттің аты-жөні

Өткен уақыты

Өткен орыны

Алған орыны

Олимпиада атауы

2021 жыл

1

Төлепберген Асылзат Ғазизқызы

08-09 сәуір, 2021 жыл

«Алматы технологиялық университеті» АҚ

ІІІ дәрежелі диплом

XIII пәндік ҚР ЖОО студенттері арасындғы Республикалық пәндік олимпиада

2022 жыл

2

Аққонысова Аңсаған Самғатқызы

14-15 сәуір, 2022 жыл

«Алматы технологиялық университеті» АҚ

ІІ дәрежелі диплом

XIV пәндік ҚР ЖОО студенттері арасындғы Республикалық пәндік олимпиада

2023жыл

3

С.Сейфуллин атындағы ҚАТЗУ-нің командасы

13-14 сәуір, 2023 жыл

«Алматы технологиялық университеті» АҚ

І дәрежелі диплом

XV пәндік ҚР ЖОО студенттері арасындғы Республикалық пәндік олимпиада

 

    

Байланыстар

010000, Республика Казахстан, г. Астана,

пр. Победы, 62, Главный кампус,

корпус №4

тел.: 8(7172) 39-73-27,

e-mail: muhtarbek@mail.ru

Сүтті қайта өңдеу эксперименттік-өндірістік цехы

Меңгеруші –  докторант Мұратхан Марат,

E-mail: marat-muratkhan@mail.ru

Байланыстелефоны:  8 -7780080022

Ғылыми жұмыстардың негізгі бағыттары:

  • Сүт сары суын пайдалану технологияларын жасау;
  • Бие сүті негізінде инновациялық өнім жасау. 

Мақсаты мен тапсырмалары

Негізгі мақсат білім беру сапасын арттыру және университет ғалымдарының ғылыми жетістіктерін коммерциялауға және өндіріске енгізуге жағдай жасау болып табылады.

Негізгі тапсырмалар

  • сүт өндірісінің заманауи технологияларын пайдаланудың тәжірибелік біліктілігін жетілдіру мақсатында «С.Сейфуллин атындағы ҚазАТУ» студенттерінің, магистранттарының және докторанттарының зертханалық-тәжірибелік сабақтарын өткізу;
  • бакалаврлар мен магистранттардың кәсіби білімдері мен біліктіліктерін арттыру, дипломдық жұмыстарды дайындау, сала дамуының әлемдік тенденциясына сәйкес диссертациялық жұмыстарды дайындау үшін тәжірибенің барлық түрлерін ұйымдастыру және жүзеге асыру;
  • ғылыми жобалар жазу және техника, технология салаларындағы қолданбалы зерттеулердің басым бағыттары бойынша конкурстарға қатысу, сонымен қатар халықаралық жобаларға қатысу;
    • Республикалық, халықаралық бағдарламалар жобаларын жүзеге асыру үшін кафедра мен сәйкес ғылыми ұйымдардың ғалымдары және магистранттар мен докторанттардан шығармашылық ұжымдар қалыптастыру;
    • сүт өнімдерін өндіруге арналған жаңа машиналар, құрылғылар, жабдықтар, технологиялық процесстерді, технологияларды, автоматтандырылған басқару жүйелерін қолдану;
    • ғылыми зерттеу нәтижелерін оқу үрдісінде пайдалану, студенттерді, магистранттарды және докторанттарды ғылыми зерттеу жұмыстарына тарту, ғылыми мектептер қалыптастыру;
    • сүт өнімдерін өндіру технологиясы бойынша ірі ғылыми-техникалық мәселелерді шешу мақсатында сүт өндіру кәсіпорындарымен қарым-қатынастар, перспективті ғылыми-техникалық форумдарды дамыту;
    • кадрлық потенциалды нығайту мақсатында магистратура және докторантура түлектері арасынан перспективті ғылыми қызметкерлерді іздестіру және тарту;
    • республикалық ғылыми мекемелер мен жоғары оқу орындары және шетелдік ғылыми орталықтар арасындағы интеграцияны қамтамасыз ету;
    • шет елдік оқу орындары және фирмаларымен қарым-қатынасты кеңейту;
    • СӨӨТӨС ғылыми зерттеу жұмыстарын жүзеге асыру үшін басқа да инвестиция көздерін қарастыру, сонымен қатар қожалық субъектілерімен келісім-шарттар жасау;
    • аяқталған ғылыми-зерттеу жұмыстарын өндіріске енгізу. 

Жобалар (бюджеттен тыс):

Гранттық қаржыландыру конкурсына дайындалған жобалар аясында белсенділік (ізденіс) тақырыптары жүргізілуде;

  • сүт сарысуын қолдану арқылы шырынды фито-сусындар технологиясын жасау;
  • бие сүті негізінде балмұздақ жасау. 

Таңдамалы жарияланымдар 2014-2018 жж. (рейтинг басылымдарына кіретін жарияланымдар Ресурстар Webof Science, Springer Link, Scopus, РИНЦ, сондай-ақ, басқа да ғылыми журналдарда импакт-фактормен, сондай-ақ, басқа да ғылыми журналдарда БЖҒКБС).

  1. Utilization of Poultry Skin as One of the Components for Emulsion-Based Products. Galia Tumenova, Gulmira Zhakupova. / Journal of Engineering and Applied Sciences, Page 1370-1373.
  2. Разработка кисломолочных продуктов с растительными компонентами. Г.Н. Жакупова, А.Т. Букеева. / International Scientific Journal «Internauka», http//www.inter-nauka.com/issues/2017/7/2564, с.1-7.
  3. Сүт майын «Лаэль» пребиотигін қосу арқылы алмастырып дайындалған қаймақ өндірісінің технологиясын жетілдіру. С.Ә. Карденов, Ғ.Б. Абдилова, М.М. Какимов, Ж. Саңқайбай. / Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің хабаршысы, №1 (77), 2017, том 1, с. 23-26. 

Патенттер (қорғау құжаттары)

  1. Эффективность использования технологии комбинированных зерновых продуктов с применением кисломолочных добавок. /Свидетельство о Государственной регистрации прав на объект авторского права №2067, 28 августа 2017 года, ИС 009758. /Нуртаева А.Б., Сатаева Ж.И., Машанова Н.С., Нукешев С.О., Жанабаев А.А.
  2. Технология получения хлебобулочного продукта на основе молочной сыворотки, семян льна, пшеничных отрубей, цветочной пыльцы. /Свидетельство о Государственной регистрации прав на объект авторского права №2070, 28 августа 2017 года, ИС 009761./ Сатаева Ж.И., Нуртаева А.Б., Ахметова В.Ш., Машанова Н.С., Нукешев С.О., Жанабаев А.А. 

Жабдықтармен қамтамасыз ету

Атауы

Саны

1

Флягті сорғы

1

2

Ауыстырмалы картридждер жиынтығы бар, сүтті толық тазалау сүзгісі

2

3

ТМУ-250, ұзақ пастерлеуге арналған ванна, суытуға/қыздыруға арналған қарама-қарсы ағынды, «шахматты» жейделі, 250 л.

2

4

Сүт сорғысы, 1500 л/ч

1

5

Сепаратор 500 л/ч, екі деңгейлі алаңда

1

6

ТМУ-50, ұзақ пастерлеуге арналған ванна, суытуға арналған қарама-қарсы ағынды, «шахматты» жейделі, 50 л, қаймақ пен кілегейге арналған

1

7

Бұрандалы сорғы

1

8

Пресс-арба, 100 л

1

9

Ірімшік сөресі

1

10

ТМУ ванналарды қыздыру Бойлер жүйесі (үш ваннаға)

1

11

ТМУ ванналарын басқаруға арналған, 6 өнімге дейін технологиялық үрдістерге бағдарламалық жасақталған, қолмен басқаруға ауысуға мүмкіндік беретін, басқару шкафы.

1

12

Жартылай автоматтандырылған Пюр-Пак буып түю жабдығы 350 мөлшер/сағ.

1

13

Вакуумды қаптағыш

1

14

Ашыту жабдығы 3*10 л

1

15

Мұздатылған су генераторы ГЛВ-3000 далада пайдалануға арналған

1

16

Компрессор

1

17

Тоңазыту агрегаты

1

18

Стол 1200х600х800

2

19

Қызметкерлер қолын жууға арналған раковина

1

20

Үш ұялы жуу жабдығы

1

21

Су ысытқыш

2

22

Душ кабинасы

1

23

Киімге арналған шкаф, 2 есікті

4

24

Кондициялау сплит-жүйесі

2

25

Май шайқау жабдығы, 80л

1

26

Диспергатор

1

27

Фризер 60 л/сағ-қа дейін

1

28

Ірімшік балқыту жабдығы

1

29

Ірімшікке арналған пресс

1

30

Тұздау бассейні, 100 л

1

31

Ірімшікті жетілдіруге арналған камера, 1120 л

1

32

6 кг-ға дейінгі таразысы бар стол 1500х600х800.

1

33

Зертханалық жинақ (сүт сапасының анализаторы, рН-метр, электронды термометр және т.б.)

1

34

Шынықтыру камерасы (шокты)

1

35

Мұздату камерасы

1

36

Ірімшік кептіруге арналған сөре

1

37

Ашытқыларға арналған тоңазытқыш

1

38

Зертханалық жабдықтары бар стол 900х600х800

1

39

Бір секциялы жуу бөлімі

1

40

Термостатты камера

1

 

Заут бөлмелері

I

Өндірістік аумақ

II

Шешінетін бөлме

III

Санитарлық торап

IV

Экспедиция

V

Сүт өнімдеріне арналған тоңазыту камерасы

VI

Кіру тамбуры (санитарлық өткізу)Компрессорлық

VII

Ірімшік тұздау және жетілдіру камерасы

VIII

Ашыту бөлімі

Зертхана

Х

Жылу торабы

Етті қайта өңдеу эксперименттік-өндірістік цехы

Меңгерушісі – Какимов Мұхтарбек Мұқанұлы, «Тамақ және қайта өңдеу өндірісінің технологиясы» кафедрасының меңгерушісі, т.ғ.к., доценті 

E-mail: muhtarbek@mail.ru 

Телефон: 8 (775) 512 69 57 

Ғылыми жұмыстардың негізгі бағыттары:

  • Функционалдық бағыттағы экологиялық таза ет өнімдерінің өндірісі;
  • Қазақстан тұрғындарын балансты тамақ өнімдерімен қамтамасыз ету үшін шұжық өнімдері өндірісінің жаңа технологиясын жасау және енгізу;
  • Биологиялық белсенді қоспалар қолданылған шұжық және ет өнімдері өндірісінің технологиясын жетілдіру. 

Негізгі мақсаты мен міндеттері.

Мақсаты«Азық-түлік өнімдерінің технологиясы» білім беру бағдарламасының теориялық және қолданбалы білімі мен құзыреттілігіне ие бакалаврлар, магистрлер мен PhD докторларының тәжірибелік дайындығы бойынша білім беру, өндірістік жұмыстардың сапалы деңгейін ұйымдастыру және жүзеге асыру, сондай-ақ жаңа ғылыми бағыттар бойынша қолданбалы зерттеулер жүргізу және кәсіпорындардың сұранысы бойынша ғылымның, білім мен өндірістің өзара байланысын нығайту. 

Міндеттері:

  • ет өнімдерін қайта өңдеу заманауи технологияларды қолданудың тәжірибелік дағдыларын жетілдіру мақсатында С.Сейфуллин атындағы ҚазАТУ студенттері, магистранттары мен докторанттарының зертханалық-тәжірибелік сабақтарын өткізу;
  • іргелі, қолданбалы және ізденістік ғылыми-зерттеу жұмыстарының жүргізу;
  • зерттеу нәтижелерін жетекші Қазақстан, Ресей және шетел басылымдарында жариялау;
  • С.Сейфуллин атындағы ҚазАТУ атынан ғылыми зерттеу нәтижелерін патенттеу;
  • 2, 3 және 4 курс студенттерін, магистранттарды және докторанттарды ет өнімдерін қайта өңдеу бойынша ғылыми зерттеулерді орындауға және қатысуға тарту, ғылыми мектептерді қалыптастыру;
  • заманауи әлемдік үрдістермен дамытудағы салаларға сәйкес дипломдық жұмыстар мен диссертацияларды даярлау үшін бакалаврлар мен магистранттарға кәсіби дағдыларды игеру үшін тәжірибенің барлық түрлерін ұйымдастыру және жүргізу;
  • техника мен технологияны жасау және жетілдірудегі қолданбалы зерттеулердің басым бағыттары бойынша, халықаралық жобаларға, ғылыми жобалар мен конкурстарға қатысу;
  • ет өнімдерін қайта өңдеуге арналған жаңа машиналарды, аспаптарды, жабдықтарды, технологиялық процестерді, технологияларды, автоматтандырылған басқару жүйелерін қолдану;
  • ет өнімдері өндірісі технологиясында негізгі ғылыми-техникалық мәселелерді шешу үшін етті қайта өңдеу кәсіпорындармен ғылыми-техникалық ынтымақтастықтың перспективалық нысандарын дамыту;
  • Қазақстанның ғылыми мекемелері мен жоғары оқу орындарымен, шетел мемлекеттерінің ғылыми орталықтарымен интеграцияны қамтамасыз ету;
  • алыс және жақын шет елдердің оқу орындарымен және фирмаларымен ынтымақтастықты кеңейту;
  • ет өнімдерін қайта өңдеуге арналған тәжірибелік-өндірістік цехында ғылыми зерттеулер жүргізу үшін басқа инвестицияларды тарту, сондай-ақ шаруашылық жүргізуші субъектілермен шарттар жасау;
  • ғылыми-зерттеу жұмыстардың нәтижесін оқу үрдісіне және өндіріске енгізу.

 

2010-2017 жылдар аралығында шыққан мақалалар (Web of Science, Springer Link, Scopus, РИНЦ ресурстарына кіретін рейтингті басылымдарда және БҒСБК ұсынған тізімге кіретін нөлдік импакт-факторы бар басқа ғылыми журналдарда шыққан) 

  1. Development of the technology of combined meat product using biomass from the spleen of horses. / Sh. Baytukenova, M. Kakimov, S. Baytukenova, K. Bekbayev, Zh. Tokhtarov, and A. Igenbayev. // Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences. ISSN: 0975-8585. January – February, 2017. RJPBCS 8(1) Page No. 272-276.
  2. Comparison of the effect of new spice freon extracts towards ground spices and antioxidants for improving the quality of bulgarian-type dry-cured sausage. / S.B.Baytukenova, D.K. Balev, N.S. Nenov, S.G. Dragoev, K.P. Vassilev, D.B. Vlahova-Vangelova, F.H. Smolnikova. // Polish Journal Food and Nutrition Sciences, 2017, Vol. 67, No. 1, pp. 59-66. DOI: 10.1515/pjfns-2016-0021.
  3. Chitosan as food additive. / Baitukenova Sh.B., Kundyzbayeva N.G., Aukenova A.O. // Инновационные подходы и технологии для повышения эффективности производств условиях глобальной конкуренции: материалы МНПК, посвященная памяти член-корр. КазАСХН, д.т.н., профессора Тулеуова Е.Т. – 01.03.2016 г. – Семей: Государственный университет имени Шакарима, Семей. С. 247-249.
  4. Разработка технологии производства мясного продукта с использованием пищевого экстракта органоминерального комплекса (NOMC). / О.А.Аймаков, Ш.Б.Байтукенова, Б.Т.Болкенов. // Вестник Государственный университет имени Шакарима города Семей. №3(79), 2017. С. 35-37.
  5. Разработка технологии рубленных полуфабрикатов повышенной пищевой и биологической ценности. / Байтукенова Ш.Б., Ақбай Ж.Е. // Сборник материалов научно-практической конференции «Инновационные решения проблем экономики знаний Беларуси и Казахстана»-2016, Минск. Стр.191-194. 

Патенттер

  1. Пісірілген шұжық өндірісінің тәсілі. Байтукенова Ш.Б., Камажанова М.К. / ҚР алдынала патенті, № 2014/0919.1, 07.2014. 

Қондырғылармен қамтамасыздандырылуы

  1. Екі арбасы бар термодинамикалық әмбебап камерасы
  2. Ет тартқыш
  3. Қайта өңдеу машинасы
  4. Кескіш
  5. Шприцті вакуум (мөлшерлеу)
  6. Вакуумдық ораушы
  7. Мұз генераторы
  8. Инъектор
  9. Тоңазытқыш камерасы
  10. Таразы (150 кг дейін)
  11. Анодировантылған ленталық ара
  12. Шұжықты қалыптауға арналған үстел
  13. Жұмыс үстелі
  14. Технологиялық арба
  15. Стерилизатор
  16. Екі бөлімдік жуғыш ваннасы
  17. Вакуумдық массажеры
  18. Үстел таразысы
  19. Қуыруға арналған шкаф
  20. Кептіруге арналған шкаф
  21. Металдық шкафтар (құлыпымен)
  22. Су жылытқышы
  23. Моноблоктың орташа температуралық тоңазытқышы
  24. Үлкен көлемдегі салқындату және мұздату камералары үшін сплит жүйесі
Өсімдік майы эксперименттік-өндірістік цехы

Меңгеруші Сатаева Жұлдыз Исаковна, т.ғ.м. , «Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының аға оқытушысы 

E-mail: julduz.kaynar@mail.ru 

Телефон8(777) 3132050 

Ғылыми жұмыстардың негізгі бағыттары:

  • түрлі майлыдақылдарды өңдеу;
  • өсімдік майларын тазарту әдістерін жасау: ылғалдандыру, бейтараптандыру, ағарту;
  • өсімдік майларына негізделген биологиялық белсенді заттарды алу;
  • өсімдік майының май қышқылының физико-химиялық құрамын зерттеу;
  • өсімдік майын әртүрлі мақсаттарда өндіруге арналған қалдықтарды қолдану.  

Негізгі мақсаты мен міндеттері.

Мақсаты: білім беру қызметінің сапасын жоғарылату, өсімдік майын өндіру, университет ғалымдарының ғылыми жетістіктерін өндіріске енгізу және коммерцияландыруға ықпал беру.

Міндеттері:

  • Өсімдік майы өндірісін жүргізу;
  • Студенттердің практикалық дағдыларын, кәсіби құзыреттерін дамыту;
  • Майлы дақылдарды өңдеу және өсімдік майларын өндіру технологиясы бойынша қолданбалы зерттеулердің басым бағыттары бойынша ғылыми жобалар мен конкурстарға және халықаралық жобаларға қатысу;
  • Республикамыздың және Халықаралық бағдарламалар аясындағы жобаларды іске асыру мақсатында магистранттар мен докторанттарды жұмылдыра отырып, ғылыми мекемелер мен кафедралардағы жетекші ғалымдардан құралған шығармашылық топтар қалыптастыру;
  • Ғылыми зерттеу әдістемелерімен бағдарламаларын қалыптастыру және тақырыптарды жауапты тұлғалардың іс жүзінде орындауын бақылау;
  • Кадрлардың потенциалын нығайту мақсатында магистратура мен докторантураның үздік түлектерін жұмысқа тарту;
  • Республикамыздың ғылыми мекемелерімен, жоғарғы оқу орындарымен және шетел ғылыми орталықтарымен қалыптасқан қарым-қатынастың өркендеуін қамтамасыз ету;
  • Ең мықты деп танылған ғылыми жетістіктер мен ғылыми зерттеу нәтижелерін оқу барысында қолдануды насихаттау;
  • Жоғарғы курс студенттерін ғылыми жобаларға тарту арқылы аса білікті мамандарды, әсіресе инженер-конструкторларды дайындауда КБ-ның материалды техникалық қорын барынша қолдану;
  • КБ-ның ҒЗЖ-на басқа да қаржыландыру көздерін іздеу және де шаруашылық орындарымен келісім шарттарға отыру;
  • Аяқталған ҒЗ жұмыстарын өндіріске енгізу. 

2010-2016 жылдар аралығында шыққан мақалалар (Web of Science, Springer Link, Scopus, РИНЦ ресурстарына кіретін рейтингті басылымдарда және БҒСБК ұсынған тізімге кіретін нөлдік импакт-факторы бар басқа ғылыми журналдарда шыққан) 

  1. Сатаева Ж.И., Сарманов Х.С. Сафлор: новое конкурентоспособное предложение на рынке растительных масел, отвечающих требованиям науки о питании. Материалы международной технологической конференции МАСЛОЖИРОВАЯ ИНДУСТРИЯ-2004 "Роль науки в масложировой отрасли" - Санкт-Петербург, 2004.
  2. Сатаева Ж.И., Сарманов Х.С. Тенденции и перспективы сафлорового масла на рынке Казахстана. Материалы 2-ой международной конференции "РЫНОЧНЫЕ ИССЛЕДОВАНИЯ В МАСЛОЖИРОВОЙ ОТРАСЛИ" - Санкт-Петербург, 2005. 
  3. Сатаева Ж.И., Науанова А. Влияние жирнокислотного состава сафлорового масла на организм человека. Тезисы докладов Международной научно-практической конференции «Ауезовские чтения -8: научные достижения – основа культурного и экономического развития цивилизации» - Шымкент, 2009, С.327-331.
  4. Сатаева Ж.И., Нуртаева А.Б. Муратхан М. Комплексная переработка сафлора и рациональное безотходное его использование. 14-я международная конференция МАСЛОЖИРОВАЯ ИНДУСТРИЯ-2014, 29-30 октября, Санкт-Петербург, Россия, С.139-143.
  5. Сатаева Ж.И., Нуртаева А.Б. Улучшение качества хлебобулочных продуктов на основе сыворотки и семян льна. Журнал «Международный студенческий научный вестник». – 2016.-№3 (часть 1) – С.152-153.
  6. Сатаева Ж.И., Кубасова А.Н., Манжесов В.И., Сатаева Ж.И., Милькова А.А. Использование жмыхов масличных культур для получения белковых препаратов. Журнал «Международный студенческий научный вестник». – 2016.-№3 (часть 2) – С.187.
  7. Ахметова В.Ш., Машанова Н.С., Сатаева Ж.И., Байтукенова Ш.Б. Совершенствование и технология производства национального продукта из конины. Журнал «Вестник государственного университета имени Шакарима г.Семей», 2-2016.
  8. Сатаева Ж.И., Нуртаева А.Б. , Ахметова В.Ш. Комплексное использование вторичного сырья – сыворотки и семян льна в хлебопечении. Журнал «Вестник государственного университета имени Шакарима г.Семей», 2-2016.
  9. Satayeva Zh.I., Nurtayeva A.B. Integrated using whey, flax seed and flower  pollen  in breadmaking. Журнал «Вестник Казахского агротехнического университета им.С.Сейфуллина», №2, 2016. 

Өсімдік май өндіретін эксперименттік-тәжірибелік цехтың қондырғылармен қамтамасыздандырылуы

  • Қуырғыш
  • Май шығаратын пресс
  • Вакуумдық сүзгі
  • Гидратацияға арналған сыйымдылық
  • Бейтараптандыруға арналған сыйымдылық
  • Ағартуға арналған сыйымдылық
  • Дезодоризацияға арналған сыйымдылық
  • Бу генераторы
  • Бөтелкеге май құю
  • Жабу
  • Майлы дақылдардың және өсімдік майының сапасын талдау үшін зертханалық аспаптар:
  • Кептіру шкафы
  • Муфта пеші
  • Колориметр
  • Су моншасы
  • рН көрсеткіші
  • Ұсақтағыш
  • Техникалық таразылар
  • Дистиллятор
  • Магниттік араластырғыш
Нан және нан-тоқаш өнімдерін өндіретін эксперименттік-өндірістік цехы

Меңгерушісі – Рзаев Бахтияр Темирбекович, техника ғылымдарының магистрі, «Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының ассистенті

E-mail: bahtiyar_9128@mail.ru

Байланыс телефоны:  8-702-487-56-21

Ғылыми қызметінің негізгі бағыттары:

  • Емдік-диетикалық нан-тоқаш өнімдерінің жаңа рецептураларын құрастыру;
  • Бауырсақ дайындаудың инновациялық технологияларын құрастыру. 

Мақсаттары мен міндеттері:

Негізгі мақсаты: оқытудың көрнекілігін қамтамасыз ету мен оқу тәжірибесін жандандыру 

Негізгі міндеттері

  • «С.Сейфуллин атындағы ҚазАТУ» АҚ студенттері, магистранттары және докторанттары үшін наубайханалық өндірістегі заманауи технологияларды қолдану бойынша тәжірибелік дағдыны жетілдіру мақсатымен зертханалық-тәжірибелік сабақтарды өткізу;
  • Дәнді қоспалар, жоғары сұрыпты және қарабидай ұнынан жасалынатын нан-тоқаш өнімдерін пісіру технологиясын оқыту;
  • сала бойынша кәсіби шеберлік пен дағдыларды игеру, дипломдық жұмыстар мен диссертацияларды салалық дамудың әлемдік тенденцияларына сәйкес дайындау үшін бакалавр студенттері мен магистранттарға арналған тәжірибенің алуан түрін жүгізу мен ұйымдастыру;   
    • Республикалық жобалар және халықаралық бағдарламаларды іске асыру үшін магистранттар мен докторанттарды тарту арқылы ғылыми ұйымдар мен ілгерілі ғылыми кафедралар арасынан үйірмелер ашу;
    • оқу процесі кезінде ғылыми зерттеу нәтижелерін қолдану, ҒЗЖ орындау барысында студенттер мен магистранттарды және докторанттарды тарту, ғылыми мектептерді қалыптастыру;
    • Кадрлық әлеуетті күшейту мақсатында магистратура және докторантура түлектерінің арасынан болашағы зор ғылыми қызметкерлерді шақыру және іздеу;
    • Республикалық ЖОО, ғылыми мекемелерді және шетелдік ғылыми орталықтарын ықпалдастықты арттыру;
    • Шет мемлекеттердің фирмалары және ғылыми мекемелерімен ынтымақтастықты кеңейту;
    • Найбайханада ҒЗЖ орындау мақсатында басқа да инвестицияларды тарту, сонымен қатар шаруашылық субъектілерімен келісімшартқа отыру ;
    • Аяқталған ҒЗЖ өндіріске енгізу. 

2014-2018 жж. таңдаулы жарияланымдары (Webof Science, Springer Link, Scopus, ҒЦРИ топтамасына кіретін рейтингтік басылымдардан шыққан жарияланымдарсонымен қатар БҒСБК ұсынған басылымдар тізіміне кіретін нөлдік импакт-факторы бар басқа да жарияланымдар).

  1. Өндіру және қайта өңдеу кезінде бидайдың наубайханалық қасиеттеріне баға беруді дамыту. / С.Б. Ермекбаев, М.М. Какимов, Г.Б. Абдилова, Ж. Жулдугулова / Вестник государственного университета имени Шакарима города, №1 (77), 2017, том 1, с. 23-26.
  2. Нан-тоқаш өнімінің жаңа түрі. / Вестник Государственный университет имени Шакарима города Семей. / Ш.Б. Байтукенова, А.Төлеуғазықызы, Г.Н.Нурымхан, Н.Мұратжанқызы, А.О.Утегенова / №2(74), 2016, с. 8-11.  

Патенттер (қорғалатын құжаттар)

  1. Эффективность использования технологии комбинированных зерновых продуктов с применением кисломолочных добавок. / Свидетельство о Государственной регистрации прав на объект авторского права №2067, 28 августа 2017 года, ИС 009758. /Нуртаева А.Б., Сатаева Ж.И., Машанова Н.С., Нукешев С.О., Жанабаев А.А.
  2. Технология получения хлебобулочного продукта на основе молочной сыворотки, семян льна, пшеничных отрубей, цветочной пыльцы. /Свидетельство о Государственной регистрации прав на объект авторского права №2070, 28 августа 2017 года, ИС 009761./ Сатаева Ж.И., Нуртаева А.Б., Ахметова В.Ш., Машанова Н.С., Нукешев С.О., Жанабаев А.А. 

Жабдықтармен қамтамасыз етілуі

  1. Тоңазытқыш шкаф
  2. Мұздату ыдысы
  3. Өндірістік стеллаж
  4. Тауарлық таразы (еденге қойылатын)
  5. Жууға арналған ванна
  6. Өндірістік үстел
  7. Қамырараластырғыш машина
  8. Қамыр илейтін машина
  9. Багет қалыптастырғыш машина
  10. Нанның көтерілуіне арналған электрлік шкаф (шыны есіктері бар)
  11. Пісіру шкафы (буылғалдандырғышпен бірге)
  12. Электрлік плита
  13. Қуыру беті
  14. Электрлік таба
  15. Электрлік фритюрница
  16. Жеке қолданысқа арналған шкаф

Зауыт орындары

  1. Киім ауыстыру орны
  2. Шикізат қоймасы
  3. Өндірістік бөлімше
  4. Дайын өнімге арналған қойма
  5. Дегустацияя залы
Құжаттар
ЭЛЕКТИВТІ ПӘНДЕР КАТАЛОГІ Дайындық бағыты бойынша білім алушыларға арналған 7M072 Өндірістік және өндеу салалары Білім беру бағдарламасының элективті пәндерінің қысқаша сипаттамасы
ЭЛЕКТИВТІ ПӘНДЕР КАТАЛОГІ Дайындық бағыты бойынша білім алушыларға арналған 8D072 Өндірістік және өндеу салалары Білім беру бағдарламасының элективті пәндерінің қысқаша сипаттамасы
ЭЛЕКТИВТІ ПӘНДЕР КАТАЛОГІ Дайындық бағыты бойынша білім алушыларға арналған 6B072 Өндірістік және өндеу салалары Білім беру бағдарламасының элективті пәндерінің қысқаша сипаттамасы
2021-2023ж.аралығындағыбасылымдар(монографиялар,ұсынымдар,мақалалар, патенттер)
Тамақ өнімдерінің технологиясы» мамандығы бойынша өңдеу өндірісі бағытының өзгешелік сипатамасы
2024-2029 жылдарға арналған дайындық бағыты - "Өндірістік және өндеу салалары" 8D07201 - "Тамақ өндерінің технологиясы" білім беру бағдарламасын дамыту жоспары
2024-2029 2024-2029 жылдарға арналған дайындық бағыты - "Өндірістік және өндеу салалары" 7M07201 - "Тамақ өнімдерінің технологиясы" білім беру бағдарламасын дамыту жоспары
2024-2029 жылдарға арналған В068 - "Тамақ өнімдерін өндіру технологиясы" білім беру бағдарламасы тобы бойынша 6B07201 - "Тамақ өнімдерінің технологиясы" білім беру бағдарламасын дамыту жоспары
Білім беру бағдарламасы – 8D07201 – «Тамақ өнімдерінің технологиясы»
Білім беру бағдарламасы – 7М07201 – «Тамақ өнімдерінің технологиясы» – 2 жыл
Білім беру бағдарламасы – 6B07201 – «Тамақ өнімдерінің технологиясы»